Verdens beste kake og folk på lykkepillen

mai 6, 2018
Sist endret 
desember 17, 2021

Kvæfjordkaka kåret til Norges nasjonalkake – har ambassadør i USA

KVÆFJORD, TROMS: Egentlig reiste vi nordover for å kombinere noen dagers ferie med sykkelrittet Arctic Race of Norway. Akkurat det svarte til forventninger om underholdning og spenning etter år med sykkel-showet på TV. I all slags vær fikk jeg oppleve plenty med fjell og fjord, lange, lyse kvelder, laks i mange varianter og en så glad og oppfinnsom befolkning at man nesten skulle tro nordlendinger flest har lykkepillen på menyen hver dag. Og jeg fikk smake på verdens beste kake.

LANG KAKE: Slik så det ut da man satte rekord med hele 16 meter med Kvæfjordkaka.
LANG KAKE: Slik så det ut da man satte rekord med hele 16 meter med Kvæfjordkaka.


Glad var også mannfolka jeg møtte på kaféen i Kvæfjord like ved Harstad, bygda som ligger i vakre omgivelser ved en fjord og som spesielt er kjent for Kvæfjordkaka. Som også blir beskrevet som ”Verdens beste”.
”Kjært barn har mange navn og vi som bor her er spesielt glad for a vår kake har erobret Norge. Ja, den er også kjent i USA og Japan”, slår Stein Gunnar Moksness fast. Han er en av fire i Kvæfjordkakas Venner, for kaka som i 2002 ble kåret til Norges Nasjonalkake og til og med har egen ambassadør i Seattle.

Historien om kaka

Sagaen til Kvæfjordkaka er like søt som sukkerinnholdet. På 1920-tallet åpnet Café Alliance i Harstad og Hulda Ottesen som sto for driften kjøpte to kakeoppskrifter fra en dansk konditor for 200 kroner – på sikt en god investering. Den ene oppskriften var på en dansk kongekake som inneholdt rikelig med mandler. På den tiden var mandler dyrt og Hulda endret litt på oppskriften, brukte mindre mandler.
Da kaken ble servert i barnedåp, visste ikke vertinnen om kaken hadde noe navn eller navnet på Hulda. ”Det er en fra Kvæfjord som har laga den”, sies det at vertinnen svarte gjestene. Og sånn ble kaka hetende Kvæfjordkaka. Senere har den fått merkelappen som Verdens beste - og en typisk norsk kake.

Original oppskrift.

”Vi ser at mange har forandret på oppskriften på kaka, det er vi ikke så glade for. Det finnes bare en original oppskrift og den holder vi oss til. Den gir også best resultat”, sier Moksness. Kakebunnen skal lages av smør, sukker, eggeplommer, melk, hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Marengs lages av eggehvite og sukker, mens fyllet til Kvæfjordkaka lages av kremfløte og vaniljekakefyll.

KVÆFJORD: Her produseres etterspurte jordbær, og herfra kommer også Kvæfjordkaka.
KVÆFJORD: Her produseres etterspurte jordbær, og herfra kommer også Kvæfjordkaka.

Potet og jordbær

Mens Kvæfjordkaka er en kaloribombe, så er Kvæfjord også kjent for naturlig søte jordbær og potet som er en variant av mandelpoteten.
”Kvæfjord har naturlige forutsetninger for matproduksjon med åker og enger som ligger i solfylte hellinger. Med søt jordbær, utmerket potet og verdens beste kake ligger vi godt an rent matmessig.  Her i bygda blir det ikke avviklet et selskap uten at Kvæfjordkaka kommer på bordet”, sier Stein Gunnar Moksness og Knut-Erik Høiby i Kvæfjordkakas Venner.

Typisk norsk mat


For oss som besøker Nord-Norge og kjører langs veien nordpå, er det langt mellom steder som serverer lokale spesialiteter og kortreist mat. På dette området har mat-folk i landsdelen et potensial til forbedring - for å si det diplomatisk. Det er faktisk typisk norsk at maten langs norske veier ikke holder mål

La oss ta med noen ord fra sangen om Kvæfjordkaka, laget av Ola Bremnes; ”Ho e som bygda ho sogne te; Verdens beste og vel så det!

Original oppskrift Kvæfjordkaka
 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu