«Holy Face» i Lucca – Mirakuløs åpenbaring

juni 26, 2020
Sist endret 
juni 26, 2020

Et åtte meter høyt tre-kors betraktes som kristendommens mest dyrebare levning

LUCCA, NORD-ITALIA:  På kvelden den 13. september hvert eneste år beveger en lang  prosesjon i retning Piazza Antelminelli i byen Lucca. Målet er romersk-katolske San Martino,  innviet i 1070 av Pave Alexander og tilegnet helgenen Martin av Tours. Til denne katedralen kommer pilgrimer for en spesiell messe og musikalsk urfremføring, men først og fremst oppleve tre-korset «Holy Face» i Lucca.
«Volto Santo de Lucca» - "Holy Face" i Lucca - er et åtte meter høyt trekors, og betraktes som kristendommens mest dyrebare relikvier. Relikvier er levning av en hellig person, eller vært i fysisk kontakt med en helgen. Fra middelalderens legender heter det at den ble skulpturert av Nikodemus, som hjalp St Joseph av Arimathea med å plassere Kristus i graven etter korsfestelsen.

SLIK LEVES LIVET INNENFOR STORE BYMURER

The Face i Lucca
Korset «Holy Face» av Kristus er Europas eldste statue laget i tre

Europas eldste treskjæring

Ny forskning viser at korset «Holy Face» er Europas eldste statue laget i tre, og viser Kristi nedslitte øyne på korset fanget med dramatiske detaljer. Historien er bemerkelsesverdig i seg selv. Legenden forteller at krusifikset kom til Italia med et førerløst skip og at en engel ledet den til katedralen i Lucca.
«Et nytt kapittel i kunsthistorien åpnes», slår Annamaria Giusti fast. Hun er en av Italias fremste innen sitt felt og konsulent for katedralen San Martino. «Krusifikset er langt mer enn tusen år. Det er Europas eldste treskjæring og  viser seg å være i bemerkelsesverdig god stand, alderen tatt i betraktning. I motsetning til bronse eller marmor er tre heller kortvarig og det finnes få tre-statuer som er tusen år eller eldre».

Mirakuløs skulptur

The Holy Face er laget av valnøtt-tre og befinner seg i det åtte-kantede marmor-kapellet «Det lille templet», bygget i 1484 og til høyre for katedralen. I løpet av de siste tolv århundrer har  dette vært et reisemål for pilgrimsferd siden middelalderen. Utallige har kommet for å be, berøre, gråte og glede seg foran dette bildet.
"Det mirakuløse er at skulpturen har klart å overleve til våre dager», sier Giusti.

The Face i Lucca
Bymurene omkranser den eldste bydelen av Lucca i Toscana

Caesar og Napoleon

Lucca er kjent som byen med hundre kirker og en 12 meter høy bymur laget av millioner av murstein. I dag er bare 48 små og store kirker åpne. I sin tid kom både Julius Caesar og Napoleon til Lucca. Senere skjedde den store revolusjonen da Napoleon i 1805 sendte sin søster Elisa Baiocchi for å styre  byen.
Men nåtidens store stjerner og trekk-plaster er Giacomo Puccini, byens berømte komponist. For ikke å glemme tre-figuren «Holy Face» i Lucca, altså Kristus på korset. Ganske spesielt og garantert stemningsfullt på en bestemt september-kveld.

MAT-IMPULS FOR EN PASTA-MESTER
 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu