Slipp Ari Behn løs – det kan bli bra som bare faen!

desember 25, 2019
Sist endret 
desember 25, 2019

”Mine bilder forteller historie, akkurat som mine bøker er historiefortelling”

MOSS: Brød, sirkus og kunst. Normalt må det nærmest skje et brutalt mord før pressefolk fra hovedstaden forlater kontorene, drar ut av byen og 45 kilometer sørover. Og du vet med sikkerhet at når Se og Hør stiller opp i Moss med hele to fotografer og en reporter, da må minst en kjendis være involvert. I dette tilfelle var det fullt show. Mange fra pressen og enda flere kunstinteresserte og nysgjerrige på plass da byens egen prins, Ari Behn, åpnet utstillingen. Med tittel ”Tre søsken” - altså  søsknene Anja og Espen Bjørshol på slep.

Min historie. ”Mine bilder forteller en historie, akkurat som mine bøker er historiefortelling”, slår forfatter og billedkunstner Ari Behn fast. Mannen som vant og tapte prinsessa er fanget av fortiden og har malt og hengt opp både dystre og positive selvportrett på veggene i Moss Kunstforening.
På et bord ligger noe av Aris egen livshistorie med utklipp fra media: ”Jeg er rasshølet som livet strømmer gjennom”. Eller hva med denne: ”Jeg sluker hva faen som helst. Det spiller ingen rolle om det smaker godt eller vont”.

Mye styr. Det er klart at kunstnere trenger publisitet. Ari Behn skjønner hvorfor et så stort pressekorps stiller opp når han viser kunst i hjembyen – bilder som heller ikke er helt ferske. De kom neppe for å se installasjonen til søster Anja, som egentlig er kunstkurator. Neppe for å studere 1200 papirark med matematiske utregninger levert av broder Espen. Nei, alle kom for å få bilder og glimt av Ebba Rysst Heilmann, mossekvinnen som er Aris nye kjæreste.

Kan kunsten. Om noen dager er ordfører Tage Pettersen i Moss nyvalgt på Stortinget. I sin åpningstale slo Høyre-mannen fast følgende: ”Moss kan kunsten!” Men Moss som kunst- og kunstnerby har sett bedre dager. Det er lenge siden Galleri F15 på Jeløy opplevde kø, og byen har kun to private kunstgallerier.
I 1999 debuterte Ari med fortellingene ”Trist som Faen”. Nå er det kunst i hjembyen. Men det er få som besøker Moss bare på grunn av kunsten, det må i så fall være at byen har mange vakre skulpturer. Men Moss kan snu trenden og igjen bli kunstby. Med drahjelp av byens egne – som Anja og Espen Bjørshol – og ikke minst Ari Behn. Tross alt har Ari kunstnerisk bakgrunn fra Steinerskolen på Kambo, som barkeeper og truckfører. Slipp Ari løs i Moss – det kan bli bra som bare faen!

Bilder om foto-kunst: Lofoten, magi og vinterprakt

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu