Ekte Thai-mat elegant og pirrende krydret

mai 26, 2018
Sist endret 
mai 26, 2018

Kunnskap, større krav og høyere nivå på råvarer og thai-kokker hever kvaliteten

DRØBAK: Å spise Thai-mat er en fin anledning til å utfordre sine smakssanser – på jakt etter smaker man tidligere ikke har oppdaget. Samtidig handler thai-mat i Norge om den kan stemples som ekte og original eller om den er blitt fornorsket.

Nordmenns etter hvert lange kjærlighetsforhold til Thailand inkluderer også thai-mat, som i startfasen her i landet var så chili-hot at den ofte burde vært merket som brannfarlig. Heldigvis har mere kunnskap, større krav og høyere nivå både på råvarer og thai-kokker hevet kvaliteten på maten og samtidig senket nivået på det brannfarlige.

Kunnskap. På jakt etter nye smaker tok jeg turen til Drøbak – til Thai-restauranten med det ambisiøse navnet Bangkok & Tokyo. I første omgang for å smake på Bangkok. Utgangspunktet var lovende; alle som jobber her, fra kokk til eier, kommer fra Thailand. Eier Altima Nonchanthuk har bodd i Norge i seks år og er utdannet innen statsvitenskap. Så kan vi lure på om hennes kunnskap om politisk analyse har innflytelse på thai-mat.

Mat-testen. Thai-mat er en av verdens mest spennende gastronomi og med litt erfaring vet du at thaiene ikke ignorerer trang og krav til fersk lime, ingefær, chili og basilikum. Hos Bangkok & Tokyo har man også trang til fersk sjømat, kylling, kjøtt og tropisk frukt av høy kvalitet. Bland dette med ananas, tamarind saus, kokossaus, fersk chili på wok eller for den saks skyld svart chilisaus som finnes i enkelte retter, så har du en oversikt over krydder-kartet kokkene Surasit og Altima benytter på kjøkkenet.

Totalt smakte jeg fire retter og kom i mål med at rettene Geang Ped og Pad Peo Wan begge hadde en friskhet og krydder man bare får servert på de beste spisesteder i Thailand. Geang Ped er en kyllingsuppe med smak av rød karri i kokossaus med grønnsaker og basilikum, mens bak navnet Pad Peo Wan skjuler seg marinert mørt kjøtt og grønnsaker i sursøt saus.

Både fritert scampi som forrett, servert med sursøt saus, og suppen Tom Kha Gai med innslag av lime og kokos, holder høy standard. Friskhet og ferske råvarer laget med elegant og pirrende krydder er det som preger maten.

Rød karri. ”Vi lager og serverer moderne thai-mat basert på gamle tradisjoner. Rød karri er min krydder-favoritt”, avslører Altima Nonchanthuk. Hun lærte å lage mat av sin tante som er kokk på en kantine i Thailand. Alle i Drøbak, også de som legger turen innom badebyen, bør være glad for at Altima droppet politikk og satset på mat. Neste gang skal jeg stoppe opp  på torget og smake hva Tokyo har å tilby av sushi på dette intime spisestedet – som kanskje til og med har fått en dessert eller to på menyen.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu