Smak Karibien - der maten er en reise i seg selv

oktober 14, 2018
Sist endret 
oktober 14, 2018

På cruise-skipene har kokken skjønt at mat-profilen bør handle om å bringe lokale tradisjoner ombord

SMAK KARIBIEN: Spis som innfødte! Når det kommer til mat er dette rådet alltid smart å følge, ikke minst på de mange karibiske øyer. Følges lokale tradisjoner, får du garantert servert autentisk mat og drikke. Selv om alle øyer og fastlandet i Karibien både har hvite sandstrender, azurblått hav, en livlig kultur og mildt klima, så er testing av lokale retter egentlig en spennende reise i seg selv.

Med klart hav på alle kanter og så langt øye kan se, er det ikke så overraskende at mange menyer er preget av fersk sjømat. Til og med på cruise-skipene som farter i området har man skjønt at mye av mat-profilen bør handle om å bringe lokale tradisjoner ombord – fra alle disse øyene, alt det havet har å by på.

Blant våre kulinariske råd, så bør du ikke forlate Karibien uten å prøve flyvefisk, en hvitfisk som passer best på grillen og er svært populær på Barbados og det som kalles Windward-øyene. Grouper er en langt større fisk som passer godt til gryteretter. I tillegg kommer alle varianter av skalldyr. Maten gjør Karibien til et magisk område for ferie, og du vil oppdage at det som serveres er en uimotståelig fusjon av afrikansk, europeisk, amerikansk og asiatisk påvirkning.

Jamaica. Jerk er knyttet til en lokal mat-tradisjon på Jamaica og er egentlig krydder som enten brukes i pulverform eller som en sterk krydret marinade. Variasjonene er mange og jerk benyttes til kylling og kjøtt.

Svinekjøtt. Spesielt i områder med spansk tilknytning blir svinekjøtt servert over alt, som på Cuba og Den Dominikanske Republikk. Ofte sammen med ris og bønner. Langs veien i Puerto Rico tilbys Lechòn Asado, som er smågris stekt på grill.

Bahamas. Gryteretter er populært på alle karibiske øyer, og på Bahamas er Pepperpot noe helt ekstra. Her lages gryten, eller stuingen, av auberginer, squash, poteter og stort sett alt som vokser opp av jorden. Her er oksekjøtt det vanligste og serveres sammen med sopp dumpling laget av mais. På Bahamas er navnet Souse, og referer til kokkens egne valg, noe som igjen tilsier at to varianter av Souse sjelden er like.

Sjøens escargot. Conch er en sjøsnegle, altså sjøens escargot, som både serveres fritert eller i salater, supper og stuinger med sjømat. Du får ofte servert conch på Caymanøyene, Bahamas og på cruiseskip. Mesteparten som serveres kommer fra spesielle sjøfarmer.

Kylling og ris. Arroz con Pollo – eller ris og kylling – er tross alt den vanligste retten som serveres på karibiske øyer. Selvsagt skal den serveres sterkt krydret og være en smakfull blanding av tomater, hvitløk og paprika. Mors versjon er alltid den beste.

Cubansk sandwich. Dette er stort sett ikke annet enn det du allerede har gjettet – skinke og ost mellom to myke brødskiver. Vel, Cubansk sandwich skal serveres varm fra en toaster, med skinke og stekt svinekjøtt, mild ost, prikles, vineger og sennep.

Gryterett. Goat Water – eller geitevann – er navnet på nasjonalretten til den lille øya Montserrat, som ble oppdaget av Columbus i 1493 og oppkalt etter et fjell i Spania. Gryteretten lages av kjøtt fra mannlig geit og er ikke så enkel å lage ettersom den skal ha en spesiell smak, farge og heller ikke være for tykk eller for tynn. Retten serveres ofte på dåp, bryllup og i forbindelse med begravelser.

Papaya. Denne smakfulle frukten vokser vilt nesten overalt som gul eller orange og er alltid  perfekt til frokost. Benyttes også i salat og stuing og er et normalt bidrag til cocktail laget av rom.

Kake. Cassava er en heller tung kake som du får servert over alt på Caymanøyene, som har omlag 60,000 innbyggere. Kaken lages av rotfrukten cassava, kokos og egg og noen ganger dekorert med ananas.

Pannekaker. Besøker du Willemstad, hovedstaden i Curacao, stikk innom Plasa Bieu og prøv pannekaker laget av gresskar. Prøv også autentisk curaçaoansk mat, som keshi yena som består av ost fylt med krydret kjøtt. Regn med kø om et turistskip er innom med noen tusen gjester, og det skjer nesten hver dag. Det er her Curaçao likør lages av tørket appelsinskall på destilleriet Chobolobo.

Ny fisk. Fisken Venomous, også kjent som lionfish, er ny i Karibien og har på kort tid spedd seg med alarmerende hastighet. Den spiser alt og forstyrrer økosystemet. Heldigvis er dette en fisk med god smak. Bestill derfor lionfish, så gjør du også andre fiskesorter en tjeneste.

Smak Karibien. Om du ikke har anledning å reise rundt til karibiske øyer, så er cruiseskip et nærliggende alternativ. På flåten til Celebrity Cruises finnes plenty med alternativ for mat og drikke. Få biffen perfekt grillet over brølende flammer på The Lawn Club Grill med ekte gress og endeløs havutsikt.
”Våre menyer endres avhengig av hvor vi er. I Karibia, for eksempel, har vi fersk sjømat i sentrum, noe våre gjester setter stor pris på”, sier Chef Josh Becker på skipet Celebrity Silhouette – sjef for det som er et karneval og en reise i karibiske smaker.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu