Familietur til Vest-Sverige med nyvunnet frihet

november 21, 2021
Sist endret 
august 1, 2022

VEST-SVERIGE: Vi kjente det i magen etter halvannet år med «lockdown». Det føltes som et undertrykket sug etter nye opplevelser som presset seg opp til overflaten. Vi var mer enn klare for et avbrekk fra hjemmets fire vegger. Ut på familietur til Vest-Sverige.

En høstferie ble vår første mulighet til å smake på nyvunnet frihet. Reisen gikk over svenskegrensen. Dette var ekleste og beste mulighet for igjen å oppleve, smake, føle og leve på reisefot i utlandet.

Hele familien på fottur i svenske skoger på jakt etter sopp

«Söta bror» neste

Her er en funfact du kanskje ikke var klar over: Vest-Sverige er den mest populære turistdestinasjonen for nordmenn på utenlandsreise. I 2019 ble det registrert 1,2 millioner norske gjestedøgn i regionen – noe som utgjorde over 25 prosent av utenlandsturismen i Vest-Sverige. Ingen spanske, danske, engelske, italienske eller greske regioner får flere nordmenn på besøk.

"Med barn, bikkje, turstøvler og badetøy på høstferie.."

Men det er ikke bare nærheten og den enkle tilgangen med bil eller tog som gjør Vest-Sverige attraktiv for nordmenn. Det er nemlig deilig å være norsk i Sverige også. En undersøkelse gjennomført av InFact viser at det ikke bare er prisene, servicen eller aktivitetstilbudet som lokker oss over grensen – faktisk er en av de viktigste årsakene at svenskene både er joviale og trivelige. Bra folk å henge med, kort fortalt. Og det er viktig om man skal ha en hyggelig ferie.

Vi setter kursen mot Svinesund i en bil fullpakket av sesongtilpasset bagasje, to barn, en hund og en enkel hypotese: «Vest-Sverige er fortsatt et fint sted å feriere». Den skal testes i høstdagene som kommer.

Ut mot havet i Smøgen

Smögen har sin sjarm

Dersom du har vandret langs bryggen i Smögen på en varm sommerdag, vet du også hvor mye liv og røre det kan bli i en båthavn. Den gamle fiskelandsbyen byr hvert år på en yrende samling tilreisende i form av båtfolk, turister, hytteeiere og en og annen fastboende. Mange kommer igjen, år etter år, for å oppleve nettopp denne unike sommeratmosfæren.

Dersom du returnerer på senhøsten, kan ikke kontrasten bli større. En lav sol kaster lange skygger over stille hus, smug og gater. Fritidsbåtene er byttet ut med fiskebåter – latter og musikk erstattet av måkeskrik.

Men Smögen er på mange måter som høyfjellet – det har sin sjarm uansett årstid. Og når sommeren byr på mennesker, varme og høylytte kvelder – tilbyr høsten stillhet, ro og tid til ettertanke. For ikke å glemme at det er langt bedre plass både på hoteller og restauranter. Nettopp hva du trenger når du heller vil finne enn å bruke krefter.

Ut på holmer og skjær

Vi følger stolpemerkede stier langs vaskede svaberg. Utsikten over Skagerrak – med holmer, skjær og fyrlykter – gir oss en ganske annen turopplevelse enn vi er vant med i granskogen lenger nord. Et kupert terreng tar oss vekselvis ned til vannkanten, så over knauser og igjennom kratt før vi igjen kommer ut på langstrakte, gulfargede svaberg. Vakkert og variert både for mennesker og firbente.

Langs Bohuslänkysten finnes mange etapper i vannkanten – både lange og korte dagsturer som til sammen utgjør vandringsleden Kuststigen. Her kan man gå i dagevis i strekk, eller ta en etappe der det passer best, i kombinasjon med trivelig overnatting og nærfisket mat. Det blir som en hytte-til-hyttetur i marine omgivelser, kanskje med et litt større fokus på komfort og gourmet.

"Smögen Havsbad - enkelte ting går aldri av moten"

Vi nøyer oss med en dagstur nær Smögen denne gangen. Deretter sjekker vi inn på Smögens Hafvsbad. Det historiske badehotellet er et av få som fortsatt bærer kurbadtradisjonen videre, noe lokalets kunst og interiør vitner om. Allerede tidlig på 1900-tallet hang sosieteten fra storbyene på Hafvsbadet. De kom for å se og bli sett, samtidig som de badet, vandret og spiste seg sunnere.

Selebritetene er kanskje borte, men fortsatt står velvære, SPA og lokalfisket sjømat i sentrum på Smögen Hafvsbad. Enkelte ting går aldri av moten.

Mer om tur- og sykkel-muligheter i regionen

Vi bidrar til å opprettholde tradisjonene ved å senke oss i en varmende utendørspool. Kvelden byr på en velsmakende sjømat-«frossa» – en bonanza av kreps, krabbe og reker du ikke får servert så mange andre steder.

Fra herregård til herregård

Fra havgapet gikk turen sør-øst til en ny fottur vi gjerne ville teste. Gotaleden er delt inn i ni etapper, og strekker seg hele 71 km fra Gøteborg til Alingsås. Vi valgte etappe fire, fra det gamle arbeidersamfunnet Jonsered til småbyen Lerum.

Leden lover variert terreng – og innfrir forventningene med vakker utsikt over innsjøen Aspen, grønne åser, bøkeskog og historisk landskap. 145 meter høydeforskjell over 10 kilometer viser seg mer enn overkommelig for barn i skolealder, til tross for at løypekartet hinter om noe annet.

Mer om overnattingslott eller herregård

Den svenske adelen har i århundrer bygget vakre slott og herregårder i området, en kulturarv som er tydelig også langs Gotaleden. Flere av dem utgjør i dag eksklusive overnattingssteder der også kjøkkenet byr på unike opplevelser. Faktisk tilbys det egne vandringspakker med høyt matfokus langs Gotaleden.

Dette gir en annen ramme for fotturen, og tydeliggjør det mer eksotiske med vandringsferier i Vest-Sverige. En etappe med utgangspunkt ved Jonsered herregård og avslutning ved vakre Aspenäs herregård. 

Til og med hunden Elie trives i Smøgen.
Til og med hunden Elie trives i Smøgen.

Eksotisk vandring

Ærverdige Aspenäs, som sto ferdig i 1823, er et praktbygg som bare ved et øyekast lover oss en behagelig avslutning på turen. Omringet av mer moderne innkvartering kan herregården huse opp mot 240 konferansegjester og store bryllup. Men også småslitne barnefamilier med hund er velkommen til å nyte moderne innkvartering og kjøkkenets treretters meny i en matsal med historisk sus.

Kombinasjonen vandring og femstjerners innkvartering er noe vi lett kan venne oss til. I så måte er valgene mange i Vest-Sverige. Ikke noe galt med havregrøt og lakenpose, men savnet var ikke skrikende.

Les mer om mulighetene i Vest Sverige

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu