Tampere Finland; Både varmt og kaldt i badstuens hovedstad

februar 8, 2023
Sist endret 
februar 8, 2023

Sunne mennesker, innsjøer, varm badstue, kalde vintre og den unike ånden som preger finnene

TAMPERE FINLAND: Endelig fikk jeg sjansen til å sjekke ut Tampere, byen med så mange navn og refleksjoner. Tammerfors er det svenske navnet, ettersom en del av befolkningen faktisk er en svensk minoritet. Finner regnes ikke som vikinger, men Tampere kan fyre opp det største antall offentlige badstuer i Finland. For dette er verdens badstu-hovedstad, i et land velsignet med 188,000 innsjøer. Hvor sommeren er relativt varm, men kom hit i februar – den iskalde perioden når temperaturen faller under 30.

Spirit og finsk Sisu

Tampere tilbyr høyere utdanning og har derfor mange studenter, et rikt uteliv og kulturelle begivenheter. I en by med 250.000 innbyggere og i videste forstand representerer det unike ved Finland – den så omtalte ånden av finsk sisu.
Sisu er et finsk begrep og grovt oversatt som viljestyrke, besluttsomhet, dedikasjon og å handle rasjonelt i møte med en krise. Ordet kommer fra "sisus", som igjen betyr guts på engelsk og mot på norsk.

Et familiested for sauna og bading i Tampere.

Badstue hver dag

I Tampere påstår man stolt: Hver dag er en badstu-dag.
Eller: Hvis du virkelig ønsker å forstå Finland og dets folk, så er varme saunaer et godt utgangspunkt.

Du er velkommen for å teste en, det vil ta uker å teste alle. Normal temperatur bruker å bevege seg opp mot 90 grader, noen ganger enda høyere. Husk ordet kuuma, som betyr varmt. Hvis du kommer hit om vinteren, er det alltid åpning i en frossen innsjø ved siden av badstuen. Å hoppe ut av en varm badstue i din egen innsjø regnes ikke som luksus eller overdrivelse, det er ganske vanlig.

Sauna med iskaldt bad er to sider av finsk kultur
Sauna med iskaldt bad er to sider av finsk kultur

Test røyk-badstue

Rajaportti er eldste offentlige badstue i Finland med historie tilbake til 1906.
Om du vil teste en autentisk røyk-badstue, gå til Niemi-Kapee i Teiskol.

To badstuer ved innsjøen; legendariske Rauhaniemi eller Kaupinoja, begge tilbyr mulighet til å svømme, selv om vinteren.
Kuuma er en badstue-restaurant med god mat i kombinasjon med en dukkert i sjøen, hele året.

Oversikt over byen Tampere som er omgitt av vann og innsjøer.
Oversikt over byen Tampere som er omgitt av vann og innsjøer.

Naken eller speedo

Finland har én badstue for hver tredje person, og ikke vanskelig å finne en vedfyrt variant ved en innsjø. Badstue er Finlands lekeplass, styrerom og sted for beundring - alt i ett. Her er det forbud mot alt annet enn nakenhet. Finnene avslører en autoritær linje; du må være naken til enhver tid i badstua. Naken, ingen speedo badebukse.
Vent litt, ingen regel uten unntak, heller ikke i Finland. På offentlige bad og sauna må man ha på badebukse eller badedrakt.

Foto: Laura Vanzo / Visit Tampere

Ting å gjøre i Tampere

Offentlig transport tar deg dit du vil med buss og trikk. Hvis du har sjansen, ta turen til det enorme innendørs markedet Kauppahalli (adresse: Hämeenkatu 19) som har mye av alt. Du vil garantert finne noe å spise og drikke.

Tampere er kjent for så mye, inkludert foodtrucks som serverer kyllingvinger og mustamakkara, sistnevnte en blodpølse og den smaker bra.

Familiens yngste vil glede seg over alle lekeplasser og parker. Eller dere kan gå ombord i en båt ved markedet Laukontori og etter 20 minutter kommer du til Viikinsaari. Her finnes friområdet, kiosk, restaurant, strand, sommerteater og til og med et kapell.

Denne pølse-retten er populær overalt
Denne pølse-retten er populær overalt
Det samme kan sies om denne fiskeretten av laks
Det samme kan sies om denne fiskeretten av laks

Ute til brunsj

Vi fant noen flere steder for en lettvint brunsj i helgen.
Henriks er stedet der det tradisjonelle møter nye trender med autentiske smaker. Lørdags-måltidet ble forrett, hovedrett og dessert. Boblene i glasset var heller ikke over-priset.

Ved siden av Central Market finner du Aitoleipâ Café, som serverer brunsj på lørdag og søndag med et utvalg av ost, grønnsaker, nybakte kaker og dessert, og har alternativ med vegans og glutenfri.

Når kvelden blir natt

Pub Kyttälä, kjent som Kyttis, i sentrum av byen er et legendarisk sted med lang historie.
Semafori har dansegulv, en bar, deilig mat og er stedet for de som liker å høre levende musikk.

Thrasherie Bar ligger i hovedgaten Hämeenkatu, og har spesialisert seg på metal-musikk.
Amadeus i Tammela er en musikk- og rockebar der festen er i gang det meste av natten.

Mumi-museet ligger i Tampere, noe for hele familien.
Mumi-museet ligger i Tampere, noe for hele familien.

Litt kultur i Tampere

Du kan besøke noen unike museer. En om nasjonalsporten ishockey. Eller verdens første spionmuseum som gir en forståelse om verktøy og metoder innen spionasje.

For familier er et besøk i Mummimuseet et populært alternativ. Den er dedikert til mummitrollene, karakterer skapt av Tove Jansson og har blitt en del av popkulturen i Finland. Her er 2000 gjenstander utstilt.
I en gammel fabrikkbygning samler Vapriikki mer enn et dusin museer og utstillinger under ett tak. Ferdig samtidskunst er utstilt på Tammerfors kunstmuseum.

Spion-museet - om forholdet til Sovjetunionen, og nå Russland.
Spion-museet - om forholdet til Sovjetunionen, og nå Russland.

Lenin-museet

Her kan du oppdage detaljer fra starten av Sovjetunionen, som faktisk fant sted i Tampere, Finland. Det lærer du på Lenin-museet, som ble fødestedet til USSR. Det var her Lenin og Stalin møttes første gang i 1905 og tillot Finland å bli uavhengig, samtidig som de to dannet Sovjetunionen. Og nå vil Finland bli med i NATO som et resultat av Russlands invasjon av Ukraina og trusler mot nasjoner som Finland.

Kone-bæring er en utbredt sport i Finland.
Kone-bæring er en utbredt sport i Finland.

Et spesielt språk

Finsk er et uralsk språk som snakkes av flertallet av befolkningen, og er nærmest beslektet med estisk og ungarsk. Fem prosent snakker også svensk. Jeg vokste opp i Finnmark som nabo til Finland og har lært 20-25 ord, nok til å imponere enkelte finner.

Reisen til Tampere

De fleste passasjerer til og fra flyplassen Tampere Pirkkala reiser internasjonalt. Hit kan du fly fra 11 europeiske destinasjoner: Frankfurt, København, München, Oslo, Malaga, Rhodos, Riga, London, Stockholm og Helsinki.
Reisen til og fra flyplassen tar 30 minutter med buss og går innom både jernbanestasjonen og busstasjonen i sentrum av byen.

Finnene har sans for spesiell kunst - som denne installasjonen i Tampere.
Finnene har sans for spesiell kunst - som denne installasjonen i Tampere.

Fra overvekt til sunnhet

Hvis Tammerfors er typisk for Finland, så er Finland alt annet enn typisk i den store verden.

For 30 år siden var dette en av verdens mest usunne nasjoner. Kostholdet var dårlig, folk satt mye stille og hjertesykdom lå på et faretruende nivå. Alt er endret. I dag lever finnene et sunt liv, og Tampere er absolutt en del av historien om denne helse-revolusjonen. På 1970-tallet hadde Finland verdensrekorden i hjertesykdom. Den gang ble et godt liv relatert til lite og ingen aktivitet, sigaretter og mye fet mat på tallerken.

Myndighetene så faren og reagerte. I stedet for kampanjer som forteller hva folk ikke skal gjøre, ble befolkningen med på positive aktiviteter. Landsbyer holdt slutt-å røyk konkurranser, mens andre byer møtte hverandre i kolesterol-oppgjør. Fysisk aktivitet ble uten tvil den viktigste bidragsyteren til bedre helse.

Spreke finske kvinner løp fort i World Masters på stadion i Tampere.
Spreke finske kvinner løp fort i World Masters på stadion i Tampere.

Folk trengte motivasjon

Reklame for tobakk ble forbudt. Bønder begynte å produsere lettmelk. Saltinntaket gikk ned, fet mat ble erstattet med sunn mat. Det tok noe tid, men da denne kampanje tok fart kom også resultatene.

«Det var ikke opplysning om alle farer folk trengte, det var motivasjon. De ønsket å gjøre det for seg selv», forteller en av statens tjenere.

I dag er Finland på et helt annet nivå. Antall menn som døde av hjertesykdom falt med minst 65 %, dødsfall av lungekreft tilsvarende redusert. Prosessen klarte å trekke til seg inaktive mennesker til sport og aktiviteter, og man passet på at ingen ble ekskludert.

Mye er lagt til rette for familie-ferie i Tampere
Mye er lagt til rette for familie-ferie i Tampere

En suksesshistorie

Nå befinner Finland seg i søkelyset fra helsemyndigheter over hele verden, som er desperate etter å finne ut hva finnene gjorde. Men også hvordan de praktisk talt fikk hele befolkningen med seg. Historien blir enda mer imponerende når man tenker tilbake på helse-tilstanden til finnene da kampanjen tok til.

Spørsmålene er mange – svaret på Nye Finland kan være enkel. I Tampere vil du oppdage den nye livskvalitet. Men også finnenes evne til å opprettholde sitt nasjonale mot og selvrespekt. Det som er en ubestridt del av landets unike egenskap – og heter finsk sisu.

Lykkelig i Tampere

La meg legge til at Tampere ligger mellom innsjøer og ikke langt fra Bottenhavet. Kallenavnet er "Manse" og byen er også selverklært som "verdens badstuehovedstad".

Men det mest fremtredende faktum for alle dere på vei hit etter å ha lest min historie er ganske merkbar. I 2022 ble Finland plassert som nr. 1 i World Happiness Report for femte år på rad. Det betyr at Tampere er det lykkeligste stedet i verden. Og det er offisielt.

SANNHETEN OM FROSNE NORDEN

Så idyllisk - også en del av området rundt byen Tampere.
Så idyllisk - også en del av området rundt byen Tampere.
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu