Pannekaker Jorden Rundt – og dagen alle bør feire

februar 13, 2022
Sist endret 
mars 9, 2022

Uansett hvor du er i verden – du er aldri langt unna en pannekake

VERDENS BESTE PANNEKAKER. Dersom verdens ledere skulle bli enige om kun én ting, må det bli at Pannekakedagen er årets mest forsonlige dag. På denne dagen kan absolutt alle spise pannekaker til frokost, lunsj og middag – uten skyldfølelse, uten skam. Den ene datoen på kalenderen er skjær-tirsdag, eller fastelavn, også kalt Fetetirsdag, 47 dager før påskedag.

Egg, helmelk og hvetemel - kun tre ingredienser for norske pannekaker.

Fastelavn kommer litt sent i 2022, Fetetirsdag faller på 1. mars. Men det gjør bare at forventningene stiger, uansett hvor du befinner deg. Her er vår reiseguide med pannekaker som den globale fristelse.

Faste og pannekaker

Pannekakedagen, eller fastelavn, er en tradisjonell festdag før fastestart på aske-onsdag. De 40 dagene frem til påske var tradisjonelt tid for faste, og på skjær-tirsdag gikk angelsaksiske kristne til kirken for å skrifte og fritatt fra sine synder. Det ble ringt med en bjelle for å kalle folk til skriftemål, den ble kalt "pannekake-klokken" og benyttes fortsatt, i hvert fall i England.

Det er litt uklart hvor pannekaken oppsto, men den finnes i forskjellige versjoner omtrent over hele verden. Det er klart at den har en veldig lang historie og er omtalt i kokebøker så langt tilbake som 1439. Tradisjonen med å kaste eller snu dem i luften er nesten like gammel.

Pannekaker med bær - en norsk spesialitet.

Den globale kaken

Ute i den store verden finnes utallige varianter av pannekaker. Frankrikes French Crêpes stekes i en spesiell panne for å få den så tynn som mulig. Russland har sin Blinis, Danmark har Æbleskiver. Skotske pannekaker har sukker i røren og derfor litt søtere enn amerikanske pannekaker som har smeltet smør i røren.

Vi lager fylte pannekaker, pannekaker med bacon, kinesiske pannekaker, veganske pannekaker, tjukke pannekaker, pannekaker med havremel, protein pannekaker, peking duck pannekaker, små pannekaker og fremfor alt gode pannekaker med sukker.

I Indonesia kalles pannekake for serabi, laget av rismel med kokosmelk eller strimlet kokosnøtt. Smaken er ganske søt ettersom den spises med brunfarget kokosnøtt-sirup. Indonesia har også pannekaker laget med gulrot.

Rekord: Folk i Centerville, Iowa, fikk opp farta med steking.
Rekord: Folk i Centerville, Iowa, fikk opp farta med steking.

Merkelige rekorder

Selvsagt er det satt mange merkeligste rekorder knyttet til pannekaker. Som da folk i Centerville, Iowa, kom i boken Guinness Record etter å ha servert flest på en gang – etter at de fikk ut 14.000 «flapjacks» i løpet av en dag.
Verdensrekord for flest spiste på en gang er 113 på åtte minutter. Flest laget av en person på en time er 1127 fra april 2016 av Erica Price i Kansas, USA.

Men siste rekord er som kjent ikke satt. Derfor, gjør klart egg, mel, melk og smør, på med forkleet og fyr opp stekepanna. Det er alt du trenger for å stelle i stand årets festdag. Så er det opp til deg å sørge for at dine pannekaker blir luftige som skyer.

Fransk: Dette er crepes, en fransk spesialitet med bær.
Fransk: Dette er crepes, en fransk spesialitet med bær.

En vellykket flipping

Dagens viktigste spørsmål: Hvordan snu pannekaken perfekt?
Mang en krangel har blitt utløst av vendinger og røre i alle retninger, som har ført til raserianfall og ekstra opprydding på kjøkkenet. Hemmeligheten bak en vellykket flipping, er en enkel håndledd-bevegelse og en non-stick panne med litt olje. Vær selvsikker når du snur og sender pannekaken ut på en luftetur.

Skulle snu-operasjonen likevel gå til helvete, så må du huske at denne kristne tradisjonen egentlig er en gammel hedensk festival for å ønske våren velkommen. Og at bare øvelse gjør mester.

Amerikanske pannekaker

Pannekaker er rett og slett en amerikansk klassiker servert til frokost og brunsj. Gjerne to-tre stablet på hverandre med sirup, smør og andre favoritter. Forskjellen mellom våre og amerikanske pannekaker er bruk av hevemiddel som bakepulver i røren. I amerikanske og kanadiske pannekaker, ofte kalt for flapjacks, benyttes bakepulver.

I USA lages røren ofte av kjernemelk som er noe tykkere enn vanlig melk, ofte med litt smeltet smør. Den store forskjeller er at de også bruker en god del sukker i røren.

Britene: Pan-tastisk

Da denne gamle kristne skikken ble feiret på pannekakedagen 2. mars 2022 spise britene 117 millioner pannekaker. Datoen avhenger av påsken, men siden påsken alltid faller på en søndag, er pannekake-dagen alltid på en onsdag. Altså, det hele er rett og slett pan-tastisk!

De neste 40 dagene med faste, har som mål gjenspeile de 40 dagene Jesus fastet i ørkenen. Derfor ble fastelavn en anledning til å kose seg.

I Frankrike er dagen kjent som Mardi Gras eller Fete-tirsdag, en dag og anledning som er adoptert av flere land, blant annet av USA.

Tradisjon: Politiker Steve Pound deltok i Parliamentary Pancake Race utenfor parlamentet i London.
Tradisjon: Politiker Steve Pound deltok i Parliamentary Pancake Race utenfor parlamentet i London.

Engelsk pannekaker

Den britiske kjendis-kokken Heston Blumenthal serverer den varm toppet med skiver av banan pluss noen sjenerøse dråper av sirup som har ligget i stekt bacon.

I en annen oppskrift fant jeg pannekake fylt med villris, spinat, Gruyère ost og litt muskatnøtt. En karibisk pine colada variant smaker nok bedre. I så fall lages den med kokosmelk servert med karamellisert ananas, samt iskrem med rom og kokosnøtt.
Fra Sør-Korea kommer en vegansk variant med kimchi og friske bringebær i røren, og med stekt grønnsaker som tilbehør.

Jeg har også fått tips om pannekake med sjømat-miks av laks, kamskjell, sjøtunge og torsk, altså hva du har til rådighet. Lag røren med persille, gressløk og estragon. Bland fisken i hvit saus, fyll pannekaken og dekket med en blanding av ost og brødsmuler. Stekes i ovnen i 20 minutter.

Pannekaker med fyll i Sør Amerika.
Pannekaker med fyll i Sør Amerika.

Lavkarbo og surdeig

Forskere fant ut at pannekaker er med i Apicius, en samling romerske oppskrifter fra starten av det femte århundre. Den gang servert med honning og pepper. Om du i vår tid ønsker å ta den til nye høyder, kan du jo lage en moderne lavkarbo oppskrift. Eller gjøre som en engelsk kokk som prøvde en variant med surdeig. Det tok sin tid, eller nærmere en uke før røren ble klar til steking.

Enkel norsk variant

For å holde oss til vår norske variant, her en enkel oppskrift som vil føre til fem deilige kaker.

100g hvetemel, 1 egg, 200ml melk, 50g smør smeltet, pluss ekstra smør til steking.
Ha alle ingredienser og en klype salt i en blender. Pisk til jevn røre, la den hvile en time.

Varm pannen til den er skikkelig varm. Pensle med smeltet smør, ha en øse røre i pannen. Stek til kantene begynner å bli brune. Snu ved en flipp eller bruk stekespade, og stek den andre siden i et minutt. I Norge serveres pannekake som regel med sukker.

Mye benyttes som tilbehør – både søtt og salt. Men en ting er sikkert: Pannekaken er kommet for å bli. Det er ingen bedre måte å starte dagen enn med en pannekake eller to – og på den store dagen er den praktisk talt obligatorisk rundt om på kloden. Uansett hvor du reiser – du er aldri langt unna en pannekake.

TRADISJONELL MAT I DAMARK -15 POPULÆRE RETTER

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu