Min by: Vitoria-Gasteiz i Spania

mai 30, 2015
Sist endret 
mai 30, 2015

”Vitoria er en by uten stress”

Navn: Delia Vilches Martinez
Født: 1986
Yrke: Turistguide

Vitoria-Gasteiz, Spania: Jeg vokste opp i en rolig by med et stort fokus på miljøet, men dette oppdaget jeg ikke før jeg begynte å reise til andre byer, spesielt de store byene. Jeg har besøkt nesten alle hovedsteder i Europa. Hver har sin egen sjarm, kultur og mat, og det er disse tingene som gjør byene virkelig spesielle. Likevel tror jeg at den beste måten å bli kjent med et land og folk er å besøke små tettsteder og mindre byer. En gang var jeg i York i Storbritannia, den minnet meg om Vitoria, en historisk by med sin katedral, små, trange gater og en rolig livsstil. York er min favorittby i utlandet.

Hvor bor du? I Vitoria-Gasteiz. Mens jeg studerte tilbrakte jeg noen år i andre byer, helt til jeg bestemte meg for å komme tilbake og begynte å jobbe her. Jeg kunne ha flyttet til en storby og fått en god jobb, men jeg foretrakk livskvaliteten her. I Vitoria er det mulig å møte venner nesten hver helg over en øl eller, vin og en pintxo. Vi møtes som regel på en bar, vi har massevis av sykkelveier og god offentlig transport, så her trenger vi ikke bil.

Her vokste jeg opp: Alle har minst en park i sitt nabolag. Jeg pleide å møte venner i parken El Prado, som forresten var stedet de beste idrettsmenn i byen dro hver dag, slik som Martin Fiz, verdensmester i maraton eller basketballspillere fra laget Baskonia. I dag er det kun ett stort kjøpesenter inne i byen, men heldigvis fortsetter de fleste barn å leke i parkene i nabolag.

Derfor foretrekker jeg Vitoria: Fordi dette er en by uten stress. Hvis du ikke har mulighet til å leve i en liten by, bør du i det minste besøke en. Folk, atmosfæren, livskvalitet, parker og grønne områder og respekt for miljøet gjør denne byen annerledes enn andre byer i Spania. Og hvis du foretrekker å spise ferske og sesongbaserte produkter og godt drikke som vin fra Rioja Alavesa, Txakoli eller Patxaran, så vil du trives.

Mitt første minne: Som barn husker da snøen kom. Byen var helt hvit, vi lekte i snøen og brydde oss lite om at det også var kaldt.

Hvordan finne de beste spisesteder? Vanligvis finner jeg slik informasjonen i reiseguider, spesielt de første dagene i en ny by. Imidlertid tror jeg at den beste måten å finne god mat er å spørre lokalbefolkningen. Du må se etter lokale vaner og kopiere dem. Hold deg unna de mest åpenbare turiststeder.

Mitt favorittsted: Jatorki. Den er alltid full av gjester og de ansatte er veldig vennlige. Adresse: Pintoreria 7. 01001 Vitoria. Telefon: +34 945 26 12 65

Hva spiser du der? Som regel blir det en hamburger eller noe annet av våre lokale produkter som grønnsaker eller kjøtt. Maten er ikke dyr og et bra sted for unge mennesker.

Typisk lokal mat? Pintxos, vår versjon av tapas. Vanlig mat hjemme kan være torsk, svinekjøtt og en baskisk kake med vaniljekrem til dessert.

Møt lokalbefolkningen: Nattelivet skjer helst i den gamle bydelen. I gaten Pintoreria kan du spise, mens gaten Cuchilleria er perfekt område for en drink eller lytte til rockemusikk. Hvis du foretrekker å danse til moderne musikk, finnes det noen gode barer i gaten Mateo de Moraza. Diskoteker i sentrum er Cool i Paseo de la Senda 2. 01007 Vitoria, eller The End i gaten Florida 39.

Min favorittbar: Jeg pleier å møte venner i baren Gasteiz Bi et sted som spesielt er kul om kvelden. Her kan du teste noen gode pintxos, men det beste med baren er tilbudet av cocktail. De lages gjerne av frisk frukt utført av profesjonelle bartendere. Hver kveld møtes lokale i alle aldre. Staben snakker for øvrig bra engelsk!
GASTEIZ BI: Mateo de Moraza 23. Telefon: 00 34 945 14 29 54. Twitter:Gasteizbi - Facebook: Gasteizbi

Beste sted for en første date? På en høyde i parken Olarizu. Herfra kan du se hele byen.

Mitt hemmelig sted: Det må bli parken Zabalgana inne i sentrum av byen.

Mitt beste råd: Nyt en iskrem hos Breda, som ligger rett foran den baskiske parlamentet. Ikke forvent å finne hurtigmat som McDonalds i sentrum av byen. Den er full av pintxo-barer.

Min favoritt butikk: "Zuloa" er en bokhandel som også har masse tegneserier. Noen ganger arrangeres kulturelle utstillinger, et veldig bra sted å slappe av. Adresse:. Correria Street, 21. 01001 Vitoria Tlf.: +34 945 26 15 74. www.zuloa.com

Min favoritt-event: La semana del pintxo, en uke med Pintxo i sentrum. Den arrangeres årlig i juni, og hver bar lager sine egen varianter. Det er publikum som stemmer på og velger ut den beste.

Taxi eller annen transport? Trikk eller buss. Bussen er veldig billig.

Holde deg unna: Hurtigmat. Inne i selve byen finner du ikke fastfood-steder. Vår kultur er Slow Food.

Hvorfor reise du? Jeg liker å snakke med lokalbefolkningen. Det spiller ingen rolle hvor vi bor eller kommer fra, det finnes hyggelige mennesker overalt.

Hvor går turen? Til Portugal. Det portugisiske folk er åpne mennesker, og for oss er det lett å kommunisere med dem fordi språkene er temmelig like. Og så har de god mat.
For kontakt med Delia, klikk på Linkedin

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu