Verden kan bare enes om èn ting: Pannekaker er best!

februar 16, 2024
Sist endret 
februar 16, 2024

«Når jeg våkner til lukten av mors pannekaker er jeg umiddelbart fem år gammel igjen».

ELDS OG BEST: I hvert fall på et område er verdens befolkning enige – nemlig at pannekaker er best og at pannekaker helst skal være runde. Dessuten at Den Internasjonale Pannekakedagen i februar kommer tirsdag etter Fastelavn, også kalt pannekake-tirsdag eller fetetirsdag. Som klodens kulinariske høydepunkt, over hele kloden. Pannekaker spises nemlig over alt i verden – hver eneste dag og er eneste rett som fortjener omtale som verdens beste.

DRIT I VERDEN: DRA PÅ MATKURS I JAPAN

Det er ikke mye som skal til for å lage røren til pannekaker.
Det er ikke mye som skal til for å lage røren til pannekaker.

Love at first bite!

Mye tyder på at pannekaker også er verdens eldste rett. Skriftlige kilder nevner «det flate bakverket» i antikkens Hellas, allerede 400  f.Kr. Resten er historie – eller som det sies på engelsk: Love at first bite.

I Norge er pannekaker tynne, laget på melk, hvetemel, egg, salt og strødd med sukker eller syltetøy eller bacon. For mange smaker pannekaker best servert med rørt blåbær. Rundt om i verden finnes varianter, spesielt i England.

Engelske pannekaker

John Torode leder MasterChef og Celebrity MasterChef på BBC. Han brukte mange år på å lage engelsk versjon av den tykke og typiske amerikanske pannekaken.

SRI LANKA: FRA JUNGEL TIL LUKSUS-CRUISE

«Ikke bland smaker inn i selve røren. La pannekaker steke i pannen og dryss epler, kanel eller blåbær på den ustekte siden. Snu og stek den andre siden.

Nadiya Hussain,  også hun britisk tv-kokk og vinner av The Great British Bake Off i 2015.

«Det er veldig viktig at du ikke tilsetter for mye sukker, da dette vil gjøre at de brenner seg. Jeg legger til smeltet smør i røren og bruker en non-stick panne med et tykt lag smør. Jeg lager mange pannekaker før barna mine spiser med pisket krem, bananer, bær, smeltet sjokolade, sirup eller sitronsukker på toppen».

Stjernekokk Tom Aikens lager selvsagt pannekaker
Stjernekokk Tom Aikens lager selvsagt pannekaker.

Tom Aikens beste tips

Engelsk kokk med Michelin-stjerner. Her er Tom Aikens beste tips.

«Det er så mange varianter, fra tynne til tykke – ekstra luftige med eggehvite eller tilsetning av forskjellige smaker. Jeg vil si at det viktigste å være forsiktig med er å ikke over-steke dem – heller litt under-steke, siden de fortsetter å koke en stund, spesielt de store. La pannekaken hvile et minutt før den spises, drysset med litt melis eller revet sitronskall over».

Pannekaker med bananer for Andrea “Andi” Oliver.
Pannekaker med bananer for Andrea “Andi” Oliver

Andi go bananas!

Andrea “Andi” Oliver er britisk kokk, jobber for TV og radio, og har karibisk bakgrunn. Forfatter av boken «Stories From My Caribbean Table»

«Jeg forguder min mors antiguanske banan-pannekaker. Med banan, lett krydret og sprøstekt bacon og egg. Når jeg våkner av duften fra steking er jeg umiddelbart fem år gammel igjen».

Andi`s beste tips: «En merkelig lov tilsier at den første alltid er søppel, enten du lager crepe eller en amerikansk stack. Men bli ikke motløs. Pisk røren sammen, dekk til og la det stå i 15 minutter før du steker pannekaker. Ikke ha pannen for varm - tålmodighet er alltid en dyd».

Slik ser den ut - med bananer. Favoritten til Andrea “Andi” Oliver.
Slik ser den ut - med bananer. Favoritten til Andrea “Andi” Oliver.

Tynn eller tykk

I Frankrike spises Crepe, en veldig tynn pannekake laget av det samme som norske. Men den franske stjerne-kokken Raymond Blanc foretrekker originale og skikkelige saker.

«Den jeg husker best fra yngre dager er en tykk amerikansk pannekake med krabbe og avokado. Et voilà!», sier Blac.

Kommer fra himmelen

Tips fra Raymond Blanc. Smelt 50 g usaltet smør på middels varme til det begynner å skumme og karamelliseres til en nøttebrun farge. Pisk smøret inn i røren før du begynner å steke dem. Smøret gir en fantastisk nøtteaktig smak, og hindre at pannekaken fester seg.

Husk: Honning kommer fra bier, men pannekaker kommer fra himmelen.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu