Skotsk mat er langt bedre enn sitt rykte

januar 28, 2020
Sist endret 
januar 28, 2020

Navn på utvalgt skotsk mat er beskyttet gjennom lov. Det du spiser er ekte vare

SKOTTLAND: På tur for å oppdage nye smaker. Selvsagt kjenner vi til skotsk whisky og har hørt om en nasjonalrett med tvilsomt rykte. Og vi er klar over at Skottland er et eventyrlig sted å besøke, har rik kulturarv og trivelige folk som snakker en dialekt ikke alltid så lett å forstå. Men legg det overfladiske til side og bli med og få kunnskap om landets herligste matretter. Et utvalg av skottenes delikatesser er så ettertraktet at navnene deres er beskyttet gjennom lov, noe som sikrer at du vet du får ekte vare og at den nytes nettopp der den kommer fra.

skotsk man
Skotsk vri på bruk av laks en rett

Skotsk laks

Nordmenn reiser neppe til Skottland kun for å spise laks. Men husk at der vestkysten stiger opp av det ville Atlanterhavet, må du smake fersk laks. Argyll & Bute er en region spesielt kjent for fisk og sjømat, og på restauranter får du også med en bedårende utsikt. Mens vi er inne på det, hvilken bedre måte å avrunde en kveld med god mat enn med en dram whisky fra et av de mange lokale destilleriene?

skotsk mat
Smaker bra: Trerøkt fisk i en spesifikk prosess i den lille byen Arbroath i Angus.

Arbroath Smokies

Skottenes berømte Arbroath Smokie er torsk trerøkt i en spesifikk prosess i den lille byen Arbroath i Angus. Denne delikatessen inngår som en viktig del av denne byen og som omfatter av ikke mindre enn åtte restauranter og kafeer som alle har Smokies på menyen. Rundturen tar deg også med til produsenter som selger autentiske Smokies å ta med hjem, og gir oppskrifter som Arbroath Smokie Cullen Skink og risotto.

Stornoway Black Pudding

Under ditt tokt på de bemerkelsesverdige øyene i De ytre Hebridene, må du sette av tid til et stopp i Stornoway på øya Lewis. Rusle langs byens pittoreske og travle havn før du setter deg ned for en full skotsk frokost med Stornoway black pudding. Denne blodpølsespesialiteten er unik for Stornoway og er fyldig og mettende. Den vil gjøre deg godt forberedt for dagen!

skotsk mat
En skotte i Tartan kilt og med et glass med whiskey

Scottish Island-cheddarost

Neolithic Orkney, altså monumenter på Orknøyene er havnet på UNESCOs verdensarvliste. Den slående naturen gjør området her ute på øyene til noe som bør oppleves. Bli med på en øytur og du vil sannsynligvis få lyst å smake på en kremet ost med navnet Orkney Scottish Island Cheddar. I følge historien om en tradisjonell oppskrift og prosess er det blitt laget ost med lokal melk på Orknøyene i hundrevis av år. Tradisjonelt har kvinnene solgt overproduksjon for å supplere på inntektene. Vi anbefaler osten servert med hvetekjeks.

Shetlands lammekjøtt

Storbritannias nordligste øygruppe, Shetland er noe helt spesielt. Det å ligge like langt nord som Norge, gjør at øyene er best å besøke om sommeren når sola skinner. Først og fremst må utsikten nytes, deretter anbefales besøk på lokale restauranter med velsmakende Shetland lamb på menyen. Her beiter flokker av sau på øyenes urterike marker, med vill-lyng og gressletter som strekker seg ned mot havet. Dette gir kjøttet den spesielle ‘søte’ og naturlige smaken som skiller rasen fra andre.

Både smak, konsistens og utseende på denne retten av skotsk heggis er bedre enn sitt rykte

Feiring med nasjonalretten

I januar hvert år feirer skottene livet og poesien til dikteren Robert Burns, også kjent som Burns Night. Da står både suppe og ostekake på menyen, men først og fremst haggis  sammen med et glass skotsk whisky. Haggis er en blanding av kjøtt, innmat, havregryn, løk og krydder – pakket i sauemage og  som kokes. Det er nok sauemagen som gjør mange mistenksomme. Men du spiser ikke sauemagen og haggis smaker utmerket, spesielt med mos av søtpoteter. Det haggis mangler av utseende, tar den igjen når det gjelder smak og konsistens. Derfor et dette skottenes favoritt. Ut over hovedretten finnes det haggis-smak i både chips, sjokolade og i iskrem. Det hører med til historien at skotsk haggis har vært forbudt å importere til USA siden 1971, fordi retten inneholder innmat av sau. Med Boris Johnson som statsminister, og en handelsavtale mellom USA og Storbritannia på trappene, kan det jo bli en åpning for haggis-eksport – i hvert fall dersom president Trump tar seg tid til å smake på herligheten.

Mer om Skottland: Skotter og sære tradisjoner

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu