Bruktskatter i Gøteborg både for fattig og rik i 125 butikker

oktober 18, 2024
Sist endret 
oktober 18, 2024

Second-hand og såkalt bærekraftig har fått oppsving. På grunn av stadig flere med dårlig økonomi.

GØTEBORG: Vintage, brukt-skatter, bruktbitikker. Eller retro, retromote eller retrostil som brukes om klær 20 år eller eldre. Hva er forskjellen på vintage, retro og second hand? Det er lett å gå seg vill i jungelen av begreper som brukes om gamle, brukte ting. Fancy ord brukes om hverandre, noen ganger av uvitenhet, andre ganger for å få noe til å virke mer eksklusivt. 

Pent brukte klær og brukt-safari i Gøteborg.
Pent brukte klær og brukt-safari i Gøteborg.

Skattejakt – En billett

Second-hand og såkalt bærekraftig har fått et solid oppsving. På grunn av stadig flere med dårlig økonomi, også i Norge. I og rundt Gøteborg er sjansen stor for å finne unike bruktskatter, for her finnes over 125 second-hand butikker. Dra for eksempel på vintagesafari med trikken! Du kan nå alle på en vanlig kollektivbillett.
Å handle brukt i Gøteborg er en populær måte å finne unike klær, møbler og gjenstander på. Byen har et bredt utvalg av hippe vintagebutikker, rimelige bruktbutikker og eksklusive antikkforretninger. Her kan du finne alt fra tidstypiske klær til designmøbler og kunst.

Pene klær og fine ting: Kort fortalt om utvalget hos Pop Boutique i Magasingatan.
Pene klær og fine ting: Kort fortalt om utvalget hos Pop Boutique i Magasingatan.

Moteordet bærekraft

Det påstås at Gøteborg er en foregangsby innen mote-ordet bærekraft, en by kåret til verdens grønneste by syv ganger. Men bærekraft er det siste jeg tenker på. Gøteborg er nemlig en så trivelig by at politisk korrekthet forsvinner som dugg for sola.

“Per dags dato finnes det nok klær på planeten til seks fremtidige generasjoner. Vi synes det er viktig å løfte alle som jobber for en mer bærekraftig konsumering. Samtidig er det gøy å shoppe brukt, sier Petra Gamerdinger i Göteborg & Co.
Uansett slagord; Å handle brukt i Gøteborg er en fin måte å spare penger, og samtidig en mulighet til å finne unike skatter. Butikkene ligger enten sentralt eller lett tilgjengelig med buss eller trikk.

Linnégatan, Olskroken og Backaplan

Sveriges største bruktbutikkjede, grunnlagt av Frelsesarmeen, har tre butikker i Gøteborg. I den vestlige delen av sentrum, ved Järntorget, finner du den største av dem – fire etasjer med bøker, leker, husholdningsartikler, klær og møbler. I toppetasjen er klærne nøye utvalgt og sortert etter tiår. Perfekt hvis du leter etter noe spesifikt fra et tiår eller har en spesiell forkjærlighet for en spesifikk tidsepoke.

Stadsmissionen

Bymisjonens egne bruktbutikker finner du syv ulike steder i Gøteborg. I Alelyckan og Bellevue ligger de største butikkene med et komplett utvalg av klær, møbler og interiørartikler. Noen av de mindre butikkene er mer nisjeorientert, som Stadsmissionen Stigbergstorget, som har en av byens største avdelinger for bruktbøker, mens på Arkaden sentralt i Gøteborg har de både remake og utleie av klær. Alt overskudd går til organisasjonens aktiviteter for utsatte mennesker.

Majorna Saker från förr er en butikk fylt med møbler, bøker ot ting og tank fra 1900-tallet.
Majorna Saker från förr er en butikk fylt med møbler, bøker ot ting og tank fra 1900-tallet.

Majornas saker från förr

Noe til hjemmet eller en gave finnes hos Majornas saker från förr som ligger i den koselige bydelen Majorna. Her kan du finne alt fra lysekroner og eksklusivt servise til tidløse retrolamper. Når det er på tide med en kafferast, ligger koselige Matería like ved.

Pop Boutique – Sentrum

Sett kursen mot trendy Magasinsgatan, der Pop Boutique allerede har gjort jobben for deg med å plukke ut de fineste klærne og tingene! Pop Boutique startet sine første butikker på 80-tallet i England og ekspanderte til den svenske storbyen i 2010. I butikken finnes det også komfortable sofaer og behagelige musikk, som gjør shoppingturen til en fornøyelse for alle, selv de som bare er med for å gi råd.

Fra gamle skolekart til skinnsofa hos Fabriken.
Fra gamle skolekart til skinnsofa hos Fabriken.

Vix Deco – Mölndal

Like utenfor Gøteborg, i Spinneriet i Lindome, ligger denne fargesprakende og gøyale innredningsbutikken. Spinneriet har aner tilbake til 1800-tallet og huser flere krative foretak. I Vix Deco finner du et personlig utvalg av vintagedesign, interiør og kunst.

Byns Deco – Jonsered

Rett utenfor Gøteborg, det lille sjarmerende tettstedet Jonsered, ligger Byns Deco, og her kan du kjøpe alt fra håndplukket interiør fra 1800-tallet til populære ting fra 90-tallet – alt er nøye utvalgt og satt sammen i et inspirerende miljø i hjertet av Jonsered utenfor Gøteborg.

Kvillehyllan – Kvillebäcken

I den lille butikken på Kvilletorget kan hvem som helst leie en hylle og selge tingene sine, noe som gir et bredt utvalg av forskjellige saker. Her kan vandre blant retroporselen, vintageklær, møbler og Gøteborgsbasert kunst. Hold også utkikk etter arrangementer som klesbyttedager, bokbyttekvelder og vintagekurs.

Fabriken – Majorna

Et steinkast fra Slottsskogen ligger denne lille perlen som er fylt med tilbehør og innredning. Butikkens utvalg har fokus på god kvalitet i fine farger og former, være seg om det gjelder en stilren 60-talls skinnsofa, gamle skolekart eller en klassisk teakbokhylle. Når du er i området, sving forbi den koselige kroen Bang.

Aplace har utvalg fra både lokale og globale designere.
Aplace har utvalg fra både lokale og globale designere.

Forum Göteborg– Gamlestaden

I Gamlestadens fabrikker finner du Forum Göteborg, som er en av Nordens største varehus for vintage, antikviteter, design, mote og kunst. Her samles rundt 30 ulike aktører og butikken er åpen på lørdager og søndager.

Aplace – Sentrum

Butikken Aplace på Magasinsgatan har et nøye utvalgt sortiment fra lokale og globale designere, alt under samme tak. Finn håndplukkede klær, tilbehør, innredning og second hand fra velkjente merkevarer.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu