Gdansk er full av overraskelser

juni 16, 2014
Sist endret 
juni 16, 2014

GDANSK: Vi startet med omvisning i Malbork, som ligger 50 km fra Gdansk. Malbork er en imponerer og unik borg, hvor ulike strukturer og stilarter har blitt vevd sammen på en spennende måte. Denne borgen ble bygget i det trettende århundre av den tyske orden. Malbork var sentrum for diplomati, militær makt og religiøse riter. I dag kommer mange turister hit for å gjenoppleve de kristne - hedenske konflikter og for forsvinne et lite øyeblikk i murveggene til verdens største gotiske bygning.

Spis hos Bogdan. Etter fire timer vandring i borgen, kom vi til Mr. Bogdan Galazka, som imøtekom vår sult med ekte kulinarisk mat. Bogdan er en av de som bor i slottet og her har han sin egen middelalder restaurant "Gothic". Restauranten ligger i den historisk kjelleren med buende tak og murvegger. Mannen er lidenskapelig tiltrukket til sin restaurant med de mest utroligste smaker. Han dyrker egne urter i hagen, kjøper ingredienser fra lokale bønder og er inspirert av mat fra hele verden. Bogdan reiser verden rundt i vinterhalvåret for å hente hjem inspirasjon. Gourmetmaten serveres av kjøkkensjefen selv og historiene hans er en nytelse å lytte til.

Møt de lokale. Sommerkveld er varm, luften frisk og gatene fulle av mennesker. I Gdansk har man "natt museer”, en festival som hvert år tiltrekker seg folk fra hele Trippelbyen og andre polske byer. I alle gater hørte vi lyden av fiolin, gitar og sang. Forskjellige typer mennesker, noen nysgjerrige, andre bare et annet sted å tilbringe en spesiell natt. Verden ser annerledes ut om natten, og Gdansks natteliv kan du ta og føle på i byens trange gater gjennom hele sommeren. Til sent på kvelden kan du spise, drikke litt øl og bli kjent med mange interessante mennesker fra hele verden. Sjarmerende liv, ikke skamløst, ikke for høyt. Gatene harmonerer med hverandre og beskriver arkitektoniske verk i Gdansk.

Parken. Oliwa kirke som innehar Polens største orgel og som er elegant vevd inn i 96 stemmeorganer. I dette området finner du også en fantastisk park som er delt inn i to ulike stilarter. En engelsk og en fransk, to stilarter som er vevd sammen med stor kjærlighet og fantasi. I denne fantastiske parken pleide cistercienserne å meditere for å få inspirasjon fra Gud og naturen. I dag er parken et flott sted for familieturer og et friskt pust av et grøntområde.

Skattejakt. På kvelden gikk vi innom restauranten "Gdanski Bowke", som ligger rett ved bredden av Motława. Polsk tatar og lokalt øl gav oss krefter til skattejakt igjen dagen etter. Først stoppested var Mariacka gaten. Her ligger bodene tett i tett, harmonisk plassert i gaten og omkranset av byens flotte terrasse bygninger i sentrum av Gdansk. Like ved ligger også Mariakirken som er verdens største murstein kirke og fra toppen av kirketårnet kan man oppleve panorama utsikt over Gdansk. Og så Neptune-fontenen. Denne fantastiske fontenen som har stått foran Artus Court siden 1633 og betraktes som et symbol på Gdansk. Vi avsluttet dagen et steinkast unna Neptune-fontenen, i en av byens mange sjarmerende restauranter. Restaurant Tavern, med tradisjonell polsk suppe i brød, vilt og servitører med elegante sløyfer.

Sopot. I nabobyen Sopot kan du avsette tid til strandliv eller spasere på en av Europas flottes marina og nyte nydelig mat på restauarant Meridian. I denne sjarmerende og moderne byen kan du også få full oppvarting på en av byens mange spa hoteller og her finner du nydelig håndlaget rav-kunst. Sist men ikke minst må vi nevne Westerplatte, denne spesielle plassen som er et symbol andre verdenskrig.
Gdansk ligger på den Baltiske kysten med over tusen års historie, blandet med modernitet, hyggelige gater og en unik storby-atmosfære. Trippelbyen er en oppmuntrende opplevelse.

Fakta Gdañsk
Sammen med de to byene Gdynia og Sopot danner Gdansk storbyområdet Trippelbyen.
Befolkning: 456 874 (2010)
Viktig kulturelt og vitenskapelig sentrum og et transportknutepunkt i det nordlige Polen.
Byen til Solidaritetsbevegelsen, som under ledelse av Lech Wa³êsa bidrog til Jernteppets sammenbrudd i Polen og resten av Øst-Europa.
De viktigste severdighetene i Gdañsk er hovedsakelig fra gotikken, sengotikken, senrenessansen samt manierismen, og befinner seg i Gówne Miasto (Hovedbyen) og Stare Miasto (Gammelbyen).
Tekst: Hanna Rzepecka

Alfred jobber med TV-dokumentar - og han lager reisereportasjer til King Goya.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu