Vandring i Nordfjord – Høsten er riktig tid og rett sted

september 10, 2022
Sist endret 
september 10, 2022

Tur til Klovane i Oldedal er en spektakulær opplevelse – og litt slitsomt

HØST I VEST: Naturen i Nordfjord spenner fra det karakteristiske kystlandskapet, med hvite sandstrender i ytre Nordfjord, langs Nordfjorden som bukter seg gjennom grønne daler og koselige bygder, til indre strøk der isbreen og de høye fjellsidene ruver opp mot 2000 meter over innsjøer og bygder.

«Her ligger alt til rette for flotte opplevelser høyt til fjells langt inne i fjorden, eller kanskje en vindfull opplevelse ute ved kysten. Med høst kan en også forvente at stormene kommer tilbake. De er både vakre og dramatiske, sier Tor Magne Gangsøy leder i Ytre Nordfjord Turlag. Han er spesielt begeistret for, høstfargene, solnedgang og den friske luta på denne tiden av året.

Himmelriket til Tor Magne Gangsøy, leder i Ytre Nordfjord Turlag.
Himmelriket til Tor Magne Gangsøy, leder i Ytre Nordfjord Turlag.

Middels innsats, stor premie

Det er slett ikke slik at man må vandre på de høyeste fjelltoppene for å bli premiert med fantastisk utsikt, og den herlige følelsen av å være på rett sted til rett tid. Beate Vik Hauge i Visit Nordfjord peker på flere turer som utmerker seg som fine høstturer.

Mosekleivhornet, Trollenykjen, Haugsvarden og Årheimsfjellet er alle fantastiske turer i Nordfjord om høsten. Sistnevnte kan du nå fra Oppheim eller kombinere med å ta Loen Skylift opp til fjellet Hoven. Så nyte turen videre på godt tilrettelagt sti til Skredfjellet, Nøkketjønna, Årsheimsfjellet, Oppheimsetra med endestopp Rakssetra.

Spektakulært: Vandring i Klovane i Oldedal
Spektakulært: Vandring i Klovane i Oldedal

Sætertur - korte turer

Sæterdrift har lange tradisjoner og setrene i Nordfjord er både attraktive turmål og særprega kulturminner.
Du finner dem i alle dalførene i Nordfjord. Noen har bilvei helt frem, andre steder må du ta beina fatt. På setervollene kan du ta deg matpause midt i bonderomantikken, i et kulturlandskap rikt på tradisjoner og historie, og drømme deg tilbake til en tid med budeier og hardt arbeid, men også felespill, dans og latter.

Turer med barn

Prosjekt «Dagsturhytte» startet som en litt sprø idé i 2016. Nå er hyttene kjente landemerker og turmål i hele Vestland fylke. Hyttene er lavterskelturer for barnefamilier, ofte plassert på steder med utsikt. Inne i hyttene kan man spise niste og lese barnebøker. Mange av hyttene i Nordfjord har i tillegg bålpanne og toalett like i nærheten. 

Utsikt over Seljesanden
Utsikt over Seljesanden

Fjellturer med sikkerhet

For uerfarne med å gå tur i fjellet, kan det være godt å bli med på en guidet vandretur. I tillegg til en sikker tur, få du en ekstra dimensjon ved at guiden forteller om området, gjerne kombinert med en matbit ute i det fri. I tillegg til naturopplevelsen vil guiden lære deg litt om natur, historie, friluftsliv, lokale tradisjoner og andre spennende tema. Mange barn er spesielt begeistret for turer sammen med guide.

Fortsatt istid: Høstferie i Nordfjord med brevandring på Haugabreen
Fortsatt istid: Høstferie i Nordfjord med brevandring på Haugabreen

Isbreen i Nordfjord

Gjør klar for en utfordring ...! Det er spennende å gå på en flere tusen år gammel isbre. I Nordfjord finner du nemlig Nord-Europas største isbre, Jostedalsbreen. Selv om disse brearmene ikke er så lett tilgjengelige lenger, så finnes to breer som kan oppleves.

Tystigbreen med Olden Active og Haugabreen med Breogfjell. Begge steder kan du oppleve den magiske blå isen. Isbreen er i konstant bevegelse, så en må ha respekt for naturkreftene. Dyktige breførere har denne kunnskapen og er klare for å ta deg med på en tur på isen.

HODDEVIKA - REISETIPS TIL SURERS PARADISE

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu