Japansk Kultur er kontraster. Fra roboter til Geisha og teseremoni

september 27, 2024
Sist endret 
september 27, 2024

Rik kultur inkluderer også mat, sosiale ritualer, keramikk, ikebana, Geisha og ryokaner

SANS FOR JAPAN: På et område står Japan og Norge langt fra hverandre, nemlig når det gjelder estetikk og det estetiske. Selve ordet estetikk kommer fra gresk og betyr "kunnskap  gjennom sansene", altså det estetiske vi opplever gjennom syn, hørsel eller følelse. Japansk kultur er raffinert og full av detaljer.
Japans rike og mangfoldige kultur er blant annet kjent for estetikk og sans for detaljer. Raffinert sans for skjønnhet kommer til uttrykk i arkitektur og hagekunst, keramikk og porselen, malerkunst, blomster og i teseremoni. Et av høydepunktene er kirsebærtrærnes blomstring.
Sans for detaljer ser man i håndverk og kunsthåndverk. Men også i matlaging, i sosiale ritualer og etikette og nøyaktighet i språk og kommunikasjon.

Kalligrafi er skriftkunst, eller kunsten å skrive bokstaver på en kunstferdig måte.
Kalligrafi er skriftkunst, eller kunsten å skrive bokstaver på en kunstferdig måte.

Kultur og gjestfrihet

Uttrykket "rik og mangfoldig" antyder at disse aspektene er en del av en større kulturell helhet som omfatter mange tradisjoner, kunstformer og praksiser.
Det omfatter blant annet japanske kunstformer som ikebana, altså blomsteroppsats, geishaforestillinger og keramikkproduksjon. I tillegg gir landets mange ryokaner - som potensielt er den eldste hotellformen i verden - også muligheten til å komme tett innpå japansk kultur og gjestfrihet. 

Geisha er japansk for en kunstnerisk person, altså kunstnere og underholdere.
Geisha er japansk for en kunstnerisk person, altså kunstnere og underholdere.

Kunstneriske Geishaer

Opphavet til Geishaer kan dateres 200 år tilbake I tid, og spiller en betydelig rolle i japansk kultur og historie. Direkte oversatt betyr geisha «et kunstens menneske». Kunsten geishaene fremfører, omfatter kunstnerisk dans, musikk og sang, og en forestilling nytes vanligvis med en tradisjonell kopp japansk te. Etter en forestilling er det anledning til å snakke med geishaene. Selve geishahovedstaden er Kyoto, men du kan også oppleve et geishashow i Hakone-Yumoto, omtrent 45 minutter med tog fra Tokyo.

På den tropiske øya Okinawa kan du lære å lage keramikk.
På den tropiske øya Okinawa kan du lære å lage keramikk.

Lær om keramikk

Japansk keramikk er kjent for sin skjønnhet og høye kvalitet. I Okinawa lages den tradisjonelle keramikken «yachimun», som kan oppleves på Yachimun-dori-gaten i storbyen Naha. Her ligger 330-årig historie med keramikkproduksjon, og flere av atelierene tilbyr kurs, slik at du kan lære  håndverkernes kunst. Det er også mulig å kjøpe keramikk.

Tradisjonell ryokan

For å komme tett på japansk kultur og gjestfrihet kan du bo på et ryokan, et tradisjonelt japansk vertshus. Ryokaner, muligens er den eldste formen for hotell i verden, kan dateres tilbake til 700-tallet. Rommene er innredet i tradisjonell japansk stil med tatamigulv og futonmadrasser. Mange tilbyr også japansk frokost og middag til gjester. Formålet er å slappe av, derfor finner du ryokaner nær en varm kilde og en vakker japansk hage.

Han kaster renset salt og tramper i bakken, det har sin grunn.
Han kaster renset salt og tramper i bakken, det har sin grunn.

Opplev sumobryting

Før sumo ble sumobryting, antas det å ha begynt som en rituell dans for å underholde shinto-gudene på festivaler. Før kamper gjennomføres fortsatt ritualer, der bryterne for eksempel kaster renset salt og tramper i bakken for å jage bort onde ånder. Sumo kan oppleves i hallen Hirakuza i Osaka  nesten hver dag. Her kan du se kamper mens du nyter litt sake sammen med en bentoboks med ulike velsmakende japanske småretter.

Ikebana er den japanske kunsten for blomsterarrangement. Det er også kjent som kadō.
Ikebana er den japanske kunsten for blomsterarrangement. Det er også kjent som kadō.

Blomster-kunsten Ikebana 

Ikebana er den 1000 år gamle japanske kunsten å sette opp blomster. Den knyttes til shintoisme og skiller seg fra andre stiler innen dekorering ved å favorisere enkelhet og minimalisme. Noe av det viktigste med blomsteroppsats er å gi plass mellom blomstene, slik at hver for seg får liv. Det tar ofte mange år å forstå hva hver blomst betyr i ikebana. I store japanske byer kan du delta på workshops hvor du får den grunnleggende forståelsen.

Japan mot Norge

Japansk estetikk kjennetegnes ofte av minimalisme og en "less is more"-filosofi, som sees i ikebana og tradisjonell arkitektur. Norsk estetikk, derimot, har en tendens til å fokusere mer på funksjonalitet.
Tradisjon vs. modernitet: Japansk estetikk har forankring i tradisjoner, som teseremonier og geisha-forestillinger. Norsk estetikk omfavner modernitet og innovasjon i større grad.
Formelt vs. komfort: Japansk kultur verdsetter formelle ritualer og presisjon i estetiske uttrykk. Norsk kultur tenderer mot mer uformelle opplevelser, med vekt på komfort og hygge.

Fakta om Japan

Japan ligger i Øst-Asia og består av 14.125 øyer. Øygruppen har en langstrakt, buet form som strekker seg over 3300 km fra nord til sør. I 2019 hadde Japan en befolkning på 126,17 millioner innbyggere, tilsvarende 1,6 % av verdens befolkning. Landet er omtrent like stort som Norge i areal, noe som litt mindre enn den amerikanske delstaten California.

 Sytti prosent av landet er dekket av fjell og skog, og spesielt på øya Honshu er det høye fjell, med Fujisan - Fuji-fjellet på norsk - på 3776 meter som det høyeste. Natur byr både på snødekte Hokkaido i nord og subtropisk jungel og korallrev utenfor Okinawa i sør, mens et mylder av kulturelle opplevelser venter i byer som Tokyo og sjarmerende Kyoto.

LES OGSÅ: FUKUOKA ER EKTE OG MODERNE

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu