Beitostølen er porten til Jotunheimen

februar 1, 2014
Sist endret 
februar 1, 2014

BEITOSTØLEN kalles gjerne ”Porten til Jotunheimen”. Vinter og vår går du på ski, der sollyset strør glitter over snødekte fjell. Om sommeren lokker Besseggen med sin uforglemmelige skjønnhet omkranset av høye tinder. Eller du kan ta lange rideturer og ikke minst tøff rafting. Om høsten frister stedet med sine vakre farger, multemyrer og koselige turer. Beitostølen er et sted ikke egnet for hastverk, men tryller frem avkobling og glede.
”Tro det eller ei, juli er vår beste måned, da skal turistene gå over Besseggen. Det er en fantastisk opplevelse for resten av livet”, sier Atle Hovi, administrerende direktør for Beitostølen Resort.

TURER: Om du ønsker å møte en verdenskjent skiløper, reis til Beitostølen! De norske eliteløperne har forelsket seg i turistmagneten. Mye fordi, mange av dem  mener at ingen andre steder i den norske fjellheimen har bedre preparerte løyper. Her kan du møte Vegard Ulvang, Odd-Bjørn Hjelmeset, Ole Einar Bjørndalen, Aukland-brødrene og mange  flere toppidrettsfolk. Alle eier de egne hytter og leiligheter. Beitostølen har i flere år arrangert World Cup i langrenn.

Totalt er det 320 kilometer oppkjørte og ferdigpreparerte løyper. De er merket blå, grønn og rød etter vanskelighetsgrad. Blå løype er den enkleste og går delvis i skogsterreng og har opplyst løype til langt ut på kvelden. Rød løype har en noe større vanskelighetsgrad. Grønn løype går inn til Bygdin og Vinsteren. Det går også løype til Danebu i Nord-Aurdal og til Slettefjell.

Totalt har Beitostølen syv heisanlegg for slalåm, hvorav to ligger nede i selve Raudalen i Beitobygda. Her er også en varmestue med servering. Slalåmbakkene på Beitostølen egner seg best for dem som ikke har spesielt mye skitrening.

OVERNATTING: Beitostølen har hele 4500 sengeplasser til leie i hytter og leiligheter. I turistsesongen kan du leie en 160 kvadratmeter stor leilighet med 12 sengeplasser i Stølstunet med fantastisk utsikt mot Slettefjell for 13.880 kroner for en uke. En helg varierer prisen fra 7-8500 kroner beroende på størrelsen av leiligheten. Leilighetene har fem soverom og tre bad. En hytte med seks sengeplasser koster en helg fra 2.500 kroner til 5000 kroner for en hel uke. Prisene er utenom skolens vinter- og påskeferie.Radisson Blu er et stort hotell med badeanlegg, kongresshall, møterom, spa-anlegg og trimrom.

AKTIVITER: Det arrangeres ukeaktiviteter, som må forhåndspåmeldes, for hele familien som airboard, barnesnøscooter og kjøring med snøscooter på egen bane, snørafting, isfiske, lavoaften og hundekjøring. Man kan også være med på kanefart og ridning.

MAT OG DRIKKE: Det er totalt 13 spisesteder som dekker de fleste ganers behov. Alt fra Peppes Pizza, til gourmetrestauranten Bare Kos. Du kan velge alt fra asiatisk mat, tapas, pasta til tradisjonsrik norsk mat. Tilbudene er mange for både fete og slanke lommebøker. Beitostølen kan også skilte med eget bakeri. Beito Ysteri lager ikke bare ost, men også eget øl fra et mikrobryggeri.

SHOPPING: Det er butikker for de fleste ønsker på Beitostølen, hvor av tre er matvarekjedene Coop, Spar og Kiwi. To sportsforretninger, to butikker for dame og herreklær, interiørbutikk, rørlegger, bokhandel, vinmonopol, kiosk, maleforretning og verktøy i tillegg til bensinstasjon.

UTELIV: Beitostølen har to puber, Svingen og Arnolds med afterski vinterstid. Svingen er et lite lokale som knapt rommer flere enn 100 personer. Derfor kan det bli en lang kø utenfor i helgene. Begge pubene har levende musikk i helgene.

ATTRAKSJONER: Lyskapellet ved Helsesportsentret er åpent hver dag. Der gifter mange seg ”for andre gang”, fordi kapellet ikke rommer flere enn 30 personer. Det storslåtte glassmosaikkvinduet er tegnet av maleren Ferdinand Finne (1910-1999).

REISEN: Det går buss fra Busstasjonen i Oslo direkte flere ganger om dagen. Fagernes lufthavn har daglig ankomster fra Bergen og Oslo.

LOKALHISTORIE: Beitostølen har vært besøkt av farende folk til alle tider. Et lite pensjonat ble bygget på 1890-tallet for de som kom over Valdresflya fra Gudbrandsdalen, eller skulle til Møre og Romsdal eller videre nordover i landet. I dag er det rundt 2000 hytter og leiligheter. Men mest kjent ble nok Beitostølen på grunn av Erling Stordal og hans Helsesportsenter, et behandlingssenter for blinde og skadede. Stedet ble bygget av midler som kom gjennom ”Rød Fjør”-akjsonen, som var en av de første innsamlingsaksjoner i NRK- TV på tidlig 60-tall.

UNDERHOLDNING: Kremen av standup-komikere besøker Beitostølen i vinterferien. 1. mars kommer Stian Blipp, Jonas Rønning, Lars Berrum og Craig Campbell. Uken før kommer Nils Ingar Aadne, Terje Sprosem, Dag Sørås og Henrik Fladseth. Årets største festivalbegivenhet er Trollrock med over 5.000 besøkende. Det arrangeres også en Bob Dylan festival, en Beatles festival og en gatetrubadur festival hver høst.

Fakta Beitostølen
Beitostølen ligger i Valdres, 900 meter over havet. Skisesongen varer til mai. Flere skibakker. Skisentret ligger i sentrum med 12 nedfarter, to flombelyst for kveldskjøriing. Har rails og hopp. Barn har egen heis og bakke.
Raudalen Alpinsenter er et alternativ med stolheis og tallerkenheis – og et utgangspunkt for langrennsturer. Samme heiskort benyttes i begge skiområder. Beitostølen har skiskole, skiutleie og 320 kilometer oppkjørte langrennsløyper.


Afterski: Arnolds Pub, Cafèen, Lobbybaren på Radisson BLU Resort, Swingen Pub.
Reisen: Med bil 230 kilometer fra Oslo. Fra Bergen på E16 over Filefjell. Med buss: Valdresekspressen fra Oslo. Fra Bergen Øst-Vest Expressen.

Foto: Aud Eva Bergo, Tor M. Skillestad og Beitostølen Resort
Online: beitostolen.com   http://no.hotelium.com/Place/Beitostolen  http://beitolangrenn.no
 
Tekst: Tor Michael Skillestad

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu