Drømmen vant over frykten

august 31, 2013
Sist endret 
august 31, 2013

GRAN CANARIA: Den sydligste av Kanariøyene er full av nordmenn – de fleste vinterflyktninger med returbilletten klar. Frode og Annbjørn landet på øya for fjorten år siden og har blitt her. Det er en befrielse å møte et par som virkelig kjenner Gran Canaria.

-Vi tok et år fri og reiste hit med enveisbillett. Det var en drøm vi lenge hadde gått med for å komme vekk fra stress og jag i Oslo. Da vi så solgte bolig og flyttet til Gran Canaria for godt, var det en drøm som ble til virkelighet.
For 14 år siden tok Frode Cornelius Lund (53) og kona Annbjørg (56) en beslutning mange har vurdert. Med sønnen Robin, som den gang var seks år, slo familien seg ned sør på ferieøya Gran Canaria og tok et steg til det ukjente som svært våger. Noe av årsaken var at både Frode og Annbjørg hadde utsikter til jobb i ferieparadiset, og at Robin kunne begynne på den norske skolen.

Det ukjente
-Med litt planlegging kan mange gjøre som oss, ta et friår og reise ut i verden, spesielt når barna er små. Det handler om å tørre å ta steget ut i det noe usikre. Noen av våre venner påstår ennå at vi tok en stor risiko da vi solgte bolig i Oslo og flyttet for godt. Vi så det ikke akkurat slik. Ja, vi flyttet til det ukjente, men drømmen om å leve under fortreffelige klimatiske forhold året rundt vant en klar seier over frykten for det ukjente, sier Frode Cornelius Lund.
Frode og Annbjørg hadde gjort hjemmeleksa før de flyttet. Råd nummer en var å skaffe seg jobb så raskt som mulig. Løsningen er altså ikke å legge seg på stranda og nyte livet og sola. Hjemme i Norge var Frode musiker og solgte instrumenter i familiebedriften, som var spesielt kjent for italienske trekkspill. På Gran Canaria fikk han temmelig raskt jobb som selger i timeshare-bedriften Amfi del Mar. Da Robin begynte på den norske skolen, satset også Annbjørg på ulike jobber. Hun har til og med vært leder for 17. mai komiteen på øya.

Stort norsk miljø
-Jobben som selger var den perfekte skole for innføring i reiselivet og salg, noe jeg har god bruk for i vårt daglige virke, sier Frode. Han og kona driver nå sitt eget firma for kjøp og salg av eiendommer og har i det siste spesielt merket at nordmenn selger fjellhytta for å investere i en syden-hytte.
I vinterhalvåret består den norske kolonien stort sett av 6000 pensjonister, et betydelig antall med feriebolig, firmaer med hus og leiligheter for ansatte, trygdede og folk som kommer hit for å lindre smerter og plager, samt en liten gruppe fastboende. Og selvsagt en stri strøm av charterturister. De norske tilbudene er mange, fra legesenter og tannleger til sjømannskirke, norsk klubb og butikk, skole og internat for elever ved den videregående skole.

Lever og dør
Skolen og Sjømannskirken i Arguineguín er blitt sentrene for den norske kolonien. Tirsdager er markedsdag i denne bydelen og da hender det at nærmere 1500 nordmenn stiller opp i Sjømannskirka for sosialt samvær og nystekte vafler. Her gifter man seg og her blir barna døpt, og havner nordmenn på sykehus, kan du være sikker på at folk fra kirka stiller opp med vafler. Det hører også med til historien at om lag 50 nordmenn dør på Gran Canaria i løpet av året.

-For oss var det avgjort en fordel at vi meldte oss inn i det spanske samfunnet. Vår sønn ble med på aktiviteter med spanjoler og etter hvert begynte han å spille fotball på et spansk lag. Vi fulgte ofte med på kamper over hele øya og har fått mange spanske venner. På den annen side har vi også sett hvordan rimelig alkohol og mye festing har splittet familier, og dermed vært nødt til å reise hjem når pengene tok slutt. Både skolen og kirka har et apparat som trår til og hjelper familier som kommer i trøbbel, sier Annbjørg.

Syke blir friske
Annbjørg skjønner godt at mange med sykdom og lidelser som psoriasis, allergier, astma og leddsykdommer kommer til øya i et forsøk på å bli friske. Mange barn og ungdom på den norske skolen søker hit med diagnosen kronisk syke og lever et normalt liv.

-Noen familier tar et år her for å se om det hjelper, og jeg har sett mange som blir friske av kombinasjonen varme, sol, sand og den salte sjøen. Etter tre måneder blir mange kvitt sine plager og får så mye ny energi at de nesten er i stand til å gå på vannet. Det virker som det skjer noe positivt med folk som kommer hit med plager og enkelte sykdommer, sier hun.

Noen gode råd
Frode mener første bud for å kjøpe bolig og bo her fast, er en ordnet økonomi og at man klarer å kombinere jobb og hobby. De som ikke klarer det, eller har noe givende å foreta seg, får ofte store sosiale utfordringer.
-Her er det billig å leve og boligprisene har ikke hatt den samme prisnedgang som på fastlandet. Man får en bra bolig for 2-3 millioner kroner. Flyforbindelse til Norge er så bra at enkelte velger å pendle mellom jobb i Norge, mens familien bor her. Lokalbefolkningen er hyggelig, øya tilbyr masse god mat, rikt tilbud av kultur i storbyen Las Palmas, og det er neppe noen andre som har så mange landsbyfester som Gran Canaria.

Hytte i Norge
Paradoksalt nok har sønnen Robin flyttet til Norge. Han studerer i Bodø og spiller forball på Bodø Glimt. Dermed må mor og far belage seg på jevnlige turer for å besøke ham og tilbringe noen uker på hytta i Målselv i Troms, da fortrinnsvis i sommerhalvåret.
-Allerede etter tre år merket vi for alvor at det ble vanskelig å reise tilbake, og så lenge vi klarer å komme oss ned i og opp av bassenget blir vi nok boende her. Returbillett er ikke noe vi tenker på, dette stedet er jo perfekt for pensjonister, sier Frode og Annbjørg, som bor i en flott villa ved golfbanen i Taurodalen med skikongen Bjørn Dæhlie som nærmeste nabo.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu