Groningen den gamle byen med så unge mennesker

april 11, 2022
Sist endret 
april 20, 2022

Alle sykler hver dag – er du heldig kan du regne med vind i ryggen

GRONINGEN, NEDERLAND: Dynamisk, autentisk og egentlig en godt bevart hemmelighet. Noe av det første du vil oppdage er at Groningen er full av unge mennesker med mye energi. Dette er en by omgitt av et flatt landskap hvor stillheten omfavner deg som en gammel venn. Den er akkurat så stor og nettopp så liten for dere som foretrekker å sykle på egenhånd. Ta sjansen og forlat allfarveien, beveg deg på to hjul inn i en ny verden og nyt Groningen til det fulle. Om du ikke har fått nok, kan du alltid returnere for påfyll av alt by og folk har å tilby.

Mennesker møtes gjerne ved en kanal i sentrum
Mennesker møtes gjerne ved en kanal i sentrum

Diker i høyden

«Bike the Dyke» - eller sykling på diker – er en nasjonal sportsgren. Ommelanderzeedijk var ikke den første diken som ble bygget for å beskytte Groningen mot havet. Inne i landet ligger lange diker, hvorav Seawall er den høyeste. På toppen av diket, føles det som du ruver over det generelt flate landskapet. Med det stadig skiftende Vadehavet på den ene siden, landskapet på den andre, føttene på pedalene og frisk havbrisen i ansiktet. Det er da du håper å ha vinden bakfra.

Sykling på dikene ved Groningen
Sykling på dikene ved Groningen

Guide for Groningen

Du kan begynne med å oppdage Groningen med sin uendelige energi, historie og kultur. Denne byen er strødd med interessante steder, fra kunst i gatene og butikker til småskala restauranter av høy kvalitet. Her er noe for enhver smak. Besøk turistkontoret i Forum eller last ned byguiden

Forlat allfarveien

Ta en avstikker fra den gylne allfarvei over til Pieterpad, en lang turvei på 500km fra nord i landet og sørover. Mesteparten går gjennom skog og landbruk, det spiller liksom ingen rolle hvor du går, alt er flatt. Nyt stillheten, men du er aldri langt unna salivasjonen og vandring kan til og med benyttes av mindre entusiastiske turgåere.

Barbara ved havet for å hente fisk og sjømat
Barbara ved havet for å hente fisk og sjømat
Sjømat som serveres til gjester samme dag
Sjømat som serveres til gjester samme dag

Mat fra havet

Når du besøker Ailand i Lauwersoog, vil utsmykkingen av restauranten forklare en god del om eierne, Jan og Barbara. Paret drar ut til havet og henter tang, krabber, østers, flyndre og annen fisk som serveres på Ailand. Fisk og sjømat tilberedes ofte i overraskende kombinasjoner. "Å fange grå mullet er den mest spennende tingen å gjøre," sier Barbara, om fisken som er saftig med en nøtteaktig smak.

Byen med kaffe-barer på hvert gatehjørne
Byen med kaffe-barer på hvert gatehjørne

Kaffe i kafeer

Folk i Groningen elsker kaffe, og du finner kaffebarer på nesten hvert hjørne. Hos Palazzo kombinerer kaffe med shopping. I Feithhuis holdes workshop for fremtidige baristaer minst en gang i måneden, og Black & Bloom har hevet tilberedning av kaffe til en sann vitenskap.

Litt brukt: Lenge leve butikken Viva Vintage
Litt brukt: Lenge leve butikken Viva Vintage

Lenge leve vintage

Hos enkelte vil ikke finne masse-produserte ting, men heller autentiserte antrekk med lang holdbarhet. Vintageelskere vil elske Groningen, her er butikker med vintageklær, møbler og mange andre ting. Hvis du elsker stilige klær av høy kvalitet, men ikke fordrar prislappen, stikk innom Viva! Vintage. Her finnes klær, sko og tilbehør som spenner fra dagens trender til klassiske stile, fra sporty til mere formelt. Og du er velkommen med dine egne klær som kan finne et nytt hjem i andres skap. Adresse: Steentilstraat 25.

Tirsdag kveld: Disse kan du møte på Eetcafé De Smederij.
Tirsdag kveld: Disse kan du møte på Eetcafé De Smederij.

Musikk hver dag

I Groningen finner du levende musikk alle ukedager - konserter eller jam-session. Buckshot er selve musikk-hjertet med forestilling hver eneste søndag.
Mandag på Café The Crown er stedet for en Jazz, men også hus-band som spiller rock på fredag.
Eetcafé De Smederij er stedet for studentenes jazzøkter, og alltid på en tirsdag.
Hver lørdag er Cappuvino stedet for å slappe av med en drink, matbit og levende jazzmusikk.

Musikk-tilbudet i Groningen er stort
Musikk-tilbudet i Groningen er stort

For tradisjonell irsk musikk, ta turen til O`Ceallaigh, en pub for alt fra kjente band til mer obskure opptredener.
Hemingway tilbyr musikk inspirert av Buena Vista Social Club på fredager. Dette er stedet for moderne salsa, så hoftene avgjort er i bevegelse.

Skulpturer over alt - også i høyden.
Skulpturer over alt - også i høyden.

Kunst i byen

Denne byen har en spesiell kunstscene. I Groningen stilles ikke kunst ut på fremtredende gallerier, men i stedet finnes mange kunstverk på steder du aldri hadde forventet. Og selv om det ene er lettere å oppdage enn andre, så er noen bare synlig til bestemte tider. Derfor, sørg for å være årvåken og hold utkikk etter uventet kunst.

Ti museer

På et sted kan du utforske minst ti museer. Disse inkluderer det eneste komiske nederlandske museet og International Wooden Shoes Museum. Sistnevnte har den største samlingen av tresko i verden. Vosbergen museum viser frem 800 musikkinstrumenter.

Skøyteis: Mange kanaler fryser til om vinteren.
Skøyteis: Mange kanaler fryser til om vinteren.

Studentby

Universitetet i Groningen (RUG) er et offentlig forskningsuniversitet med mer enn 30,000 studenter. Universitetet ble grunnlagt i 1614, og er et av de mest tradisjonelle og prestisjefylte i Nederland. Fra en imponerende liste over tidligere studenter inkluderes fire nobelprisvinnere, presidenten for Den europeiske sentralbanken og en generalsekretær i NATO.

Universitetsmuseet har vært et vitenskapsmuseum siden 1934 i det akademiske hjertet av studentbyen.

Eventyr for barn

Barn vil ha eventyr og Groningen er som et gigantisk eventyr. Tenk å vandre barfot på en gjørmete sti, besøke en dyrehage som tillater mer enn bare å observere, og dra på ekspedisjon til et kloster for å se hvordan livet engang var. Så til Ter Apel klostermuseer, det eneste gjenværende landlige kloster fra middelalderen i Nederland. Her kan du til og med få tatt et foto av deg selv som munk.

Strålende utsikt fra tårnet Martinitoren.
Strålende utsikt fra tårnet Martinitoren.

Utsikt over Groningen

I løpet av de siste 500 åre har Martinitoren-tårnet tålt brann og lyn, og har nesten kollapset. På trappene er kriger både vunnet og tapt, mens tårnet har stått like stødig med sine 97 meter, som byens høyeste bygning. Du kan slite deg opp i tårnet for å oppleve litt historie og en fantastisk utsikt. Her er ingen heis, men et stort antall trinn tar deg til toppen.

Land ved dikene

Kysten av Vadehavet har mye å se og gjøre. Utforsk den uventede skjønnheten til saltmyrene og polderne. Gå på havbunnen når den nederlandske vaden står klar av vann ved lavvann og se hvordan seler på sandbankene venter på at fersk mat skal ankomme. Ta inn tusenvis av trekkfugler som leter på gjørmeflatene.

Området Wadden ligger beskyttet mot havet
Området Wadden ligger beskyttet mot havet

Turstier

Gå gjennom grønne saltmyrer, forbi røde mursteins-landsbyer og rusle gjennom det enorme kystområdet og århundrer med arkitektur. Nyt den friske luften, eller gå ut på en tur som tar deg tilbake i tid og forteller historiene fra fortiden. Følg gamle handelsveier.
Dessuten har kysten ved Vadehavet tusenvis av trekkfugler.

Bare velg - det mangler ikke på turstier og ruter
Bare velg - det mangler ikke på turstier og ruter

FC Groningen

Draktene er grønne og hvite og laget spiller hjemmekamper på Euroborg, fotballstadion i Groningen med kapasitet på 22.525 tilskuere. A-laget spiller i toppdivisjonen i Nederland. Norske Erik Nevland har spilt for klubben, det har også stjerner som Arjen Robben og Luis Suàrez.

Folk elsker Groningen

Innbyggerne kalles for groninger og alle har stolt slått fast: "Det er ingenting som topper Groningen". Absolutt sant, siden byen ligger litt over havets, i motsetning til resten av landet. Det meste av Nederland forblir på en mystisk måte under havets overflate. Stoltheten bidrar også til at folk tar livet litt mindre høytidelig.  Eller det kan være all syklingen, eller den endeløse tilførselen av frisk luft som gjør at livet her foregår i et roligere tempo. Men for all del - folk vet når man skal stoppe opp og kjenne duften av tulipaner.

Ha en god natt

Du kan tilbringe natten på luksushoteller, budsjetthotell og i telt ute på landet. Eller en natt på et skip, på et lager eller blant kunstverk. Eller sjekk inn til det eneste rommet som finnes på verdens minste hotell.

Fakta om Groningen

Groningen Airport Eelde er en internasjonal flyplass som ligger 20 minutter med bil fra sentrum.
Befolkning; Vel 200 000 bor i området. Det sies at det finnes 300,000 sykler.
Sykkelby nummer 1 i Europa, og en av de minst forurensede byer i verden.
Jernbanestasjon: En historisk bygning som har stått her siden 1866. Kåret til «Den vakreste togstasjonen i Nederland».
Groningen har kanaler, men disse er noe mindre enn kanaler i Amsterdam.
Gammel by med et ungt hjerte. Groningen har en veldig ung befolkning, med en snitt-alder på 36 år. Her er det kort vei til optimisme, smart innovasjon og futuristiske ideer.
Sagt om folk i Nederland: «Nederlenderne er ikke de mest romantiske i verden».

Stemning ved gamle vindmøllen i Noordermolen
Stemning ved gamle vindmøllen i Noordermolen
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu