Egyptisk mat, seks stjerner og dessert til begjær

april 14, 2022
Sist endret 
april 19, 2022

Dronningen om folk som sultet: «uten brød så kan de jo bare spise kaker»

HURGHADA, EGYPT: En dame uttalte noe søtt og ærlig: «Mange menn glemmer desserten i kjærligheten. Det er synd, for de fleste kvinner er søt-munner». Mens en annen kvinnen gikk enda lengre: «Dessert er selve kvinnen»! Her er en søt historie om egyptisk mat, og fremfor alt om dessert-bordet på et luksus-hotell.

Dessert i de fleste varianter
Dessert i de fleste varianter

Dessert og kaker har fått en stor og velfortjent plass i verdenshistorien. Hvem glemmer vel dronning Marie Antoinettes sitat under den franske revolusjonen. Befalingen kom da hennes sultne bønder gjorde opprør på grunn av brødmangel: «La dem spise kaker». Et utsagn som senere førte dronningen til galgen, og som historikere i ettertid mener hun aldri sa. Altså, om dette strides de lærde.

Egyptisk mat for de rike

Derimot er det ingen tvil at dessertene dukket opp på 1800 tallet som en søt avslutning på et anstendig måltid. Oftest forbeholdt de rike som hadde råd å skaffe seg både sukker og noe ekstra i husholdet. De rike kunne tillate seg desserter daglig, mens allmuen måtte begrense dette til søndager, vel og merke om de hadde råd.

I starten var det gjerne søte frukter og bær som var vanligst, men etter hvert ble det søte kaker og desserter. I våre dager spiser vi desserter og kaker hver dag om vi vil, for de fleste har råd til det og liker å være «søt-munner»

Bra sted for ferie: Baron Palace Hotel i Hurghada,
Bra sted for ferie: Baron Palace Hotel i Hurghada,Ti meter dessertbord

Jeg skal berette om et helt bestemt dessertbord. Hele 10 meter langt og fylt med desserter. Enten du vil eller ikke, som gjest kommer man ikke unna en dessert eller to på Baron Palace Hotel i Hurghada, Egypt. Hotellet har seks stjerner og tidligere omtalt i King Goya, nærmest et Royalt palass ved Rødehavet.

På dette hotellet er dessertbordet en Royal opplevelse. Spesielt de små delikatessene som er dekorerte i alskens farger og pynt. Her kan konditorene sitt fag, ikke bare når det gjelder smak og opplevelse. Alt er så iøynefallende og tiltrekkende, det er som en stakkars gjest bare må ha en bit eller tre.

La Bella Vista - en av flere spisesteder på hotellet.
La Bella Vista - med italiensk og egyptisk mat.

For et utvalg!

Skal det være en creme brulee..? Eller et stykke sukkerbrød med vaniljefyll i to lag, sjokoladedekor på et stykke mandel bunn, jordbær eller mashmellows dyppet i sjokoladesaus eller små mandel kaker i alle fasonger. Det er bare å velge.

Hjemmelaget iskrem i mange smaksvarianter, makroner, et pikekyss, et herrekyss, vaniljecreme og gele, og varianter av mousse. Alt presentert i små skåler, på fat og i smekre glass. Og altså hele 10 meter av alle go`sakene. Og om du vil ha royal oppvartning står det sjarmerende av servitører til din disposisjon.                                                   

Åh, man kan gå av skaftet i ren og skjær fortvilelse. For hva skal man velge, man vil jo ha alt! Nyt det folkens. Bedre enn dette blir det ikke.

"Noen må gjøre jobben", som reporter Frøydis Walstad påpeker.
"Noen må gjøre jobben", som reporter Frøydis Walstad påpeker.

Dronningens søte svar

For en gang skyld må våre søte tanker fra Egypt komme foran historien til stakkars Marie Antoinette. Dronningen hadde både makt og penger og levde tross alt i luksus. Men folket hatet henne og til slutt endte hun under giljotinen.
Men tross alt, med litt godvilje var det likevel noe søtt over Marie Antoinettes svar da hun måtte innse at folket sultet: «hvis de ikke har brød så kan de jo bare spise kaker».

Voksen kvinne fra Ålesund som elsker å besøke nye land, bli kjent med folk og kulturer. Det har gitt unike opplevelser, nysgjerrighet og flotte vennskap har oppstått.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu