Dronning Maud Dessert – en søt kongelig oppskrift

april 18, 2022
Sist endret 
april 20, 2022

Hun spiste lite kake og dessert -  midjen var kun absurde 45 cm

DRONNING MAUD DESSERT: Frem fra glemselen, kunne vært en passe tittel på denne søte historien. Historien om Dronning Maud Dessert som for alvor ble lansert i Haugesund 1906. Kong Haakon og hans dronning kom til byen på  kroningsferd, og det matglade folket på Haugalandet ville servere noe ekstra. Valget falt på en nykomponert dessert – en uslåelig kombinasjon av portvin, sjokolade og kremfløte.

Jeg klarte å lage Dronning Maud Dessert ved første forsøk.
Jeg klarte å lage Dronning Maud Dessert ved første forsøk.

Haugesund-dessert

Om desserten den gang var ny er fortsatt uklart. I starten gikk den under navnet Haugesund-dessert. Den ble temmelig sikkert laget av en lokal baker, men det påstås at den kan spores tilbake til 1872.

Uansett ble det en rask navneforandring da kongen og dronningen kom til byen. Den blir både beskrevet som Dronning Maud pudding og mousse, men uansett er den søt, god og smelter fortsatt på tungen. Sjansen for at desserten går i glemmeboka er derfor minimal.

Skremmende smal midje

Dronning Maud kom fra den engelske kongefamilien og var kjent for å være usedvanlig smal om livet. Midjen var grunnlag for bekymring både i England, hennes nye hjemland Danmark og senere i Norge. Det påstås at Maud hadde det engelske imperiets smaleste midje. På den tiden var kvinners midje vanligvis på 58 og 79 cm, Mauds absurde midje var kun 45 cm. Det tilsvarer halvannet A4-ark liggende.

Altså, kaker og dessert kunne neppe være hennes livrett. Men det sies at Maud likte desserten i Haugesund spesielt godt.

GOD DESSERT: Dommen fra arkitekt Martha Strand i London var godkjent
GOD DESSERT: Dommen fra arkitekt Martha Strand i London var godkjent

Flere oppskrifter

Det finnes flere varianter av Dronning Maud Dessert, men vi holder oss  til originalen – den med portvin. Haugesund var en sjøfartsby og noen fat med portvin ble stadig losset på havna. Derfor var det ganske innlysende at desserten skulle ha et tydelig innslag fra byen, og valget falt på portvin. Det skal sies at også dessertglade mennesker over hele landet har satt pris på originalen og andre varianter.

Ved store anledninger, som for eksempel konfirmasjon, kommer Dronning Maud Dessert på bordet.

I TRONDELAG KAN DU BLI EN GLAD LAKS

Den originale oppskrift

Det var Haugesund Husmorskule som serverte  herligheten da Kong Haakon og  Maud kom på besøk.

Oppskriften er ganske enkel. Finn frem følgende ingredienser for å følge den originale oppskriften: Dronningsjokolade, gelatinplater, egg, sukker, kremfløte og portvin.
I følge oppskriften skal det være litt portvin i Dronning Maud Dessert. Det har sin enkle forklaring: Den smaker bedre med portvin enn uten portvin.

Må stivne i kjøleskap

Oppskriften krever at desserten får stivne i kjøleskapet i minst fire timer før servering. Hvis den skal stå til dagen etter, må ikke sjokoladen legges på toppen før rett før den skal serveres.

5 eggeplommer
5 ss sukker
5 gelatinplater
6 dl kremfløte
1 dl portvin
200 g revet mørk kokesjokolade
150 g friske bringebær

Steg for steg

Start med å raspe sjokoladen.

La gelatinen ligge i kaldt vann i 10 minutter.
Visp eggedosis av eggeplommer som har romtemperatur og sukker. Eggedosis skal være stiv. Visp fløten til krem, sett den i kjøleskapet.
Klem vannet ut av gelatinen og rør den ut i ½ dl kokende vann og tilsett portvin.
Hell gelatinen i eggedosisen i en tynn stråle mens du rører.
Skjær kremen forsiktig inn i eggedosis med en slikkepott.
Kok opp bringebær og sukker

Legg blanding og sjokolade lagvis i en bolle eller porsjonsglass med bringebær nederst og sjokolade på toppen. Du kan også bare ha ferske bringebær på toppen

Klassisk sjokoladepudding med vaniljesaus.
Klassisk sjokoladepudding med vaniljesaus.

Fromasj fra glemselen

Flere eldre desserter har forduftet fra bordet, og en slik gammel og glemt variant er Sitronfromasj. Med  kun fire ingredienser er denne veldig enkel å lage: egg, melis, kremfløte og sitron.
Karamellpudding er en klassisk dessert. Også den er kommet litt i skyggen av den noe mer moderne Crème Brulèe.

Sticky toffee pudding er en engelsk klassiker. Den går under navnet «comfort food» – altså tradisjonell mat man nyter og som skaper glede. Den kan ikke påberopes å være sunn, for her er det sukker, smør og kalorier så det holder.

Forskjellen på fromasj og mousse, er at fromasj lages med gelatin, mens en mousse baseres på stivpisket krem.

Oppskrift fromasj

Befriende enkel å lage og smaker godt. Fromasj fortjener å gjenoppstå. Slik lages en klassisk med vaniljesmak.

Du trenger 5 eggeplommer, 5 ss sukker, 5dl kremfløte, 1 vaniljestand, 4 plater gelatin.

Bløtlegg gelatinplatene i ½ dl vann. Splitt vaniljestangen på langs med en kniv og skrap ut frøene med en teskje. Varm opp vannet, klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i det varme vannet. Vend gelatin blandingen raskt inn i eggekremen.
Fyll .fromasjen i glass, pynt med bær og nøtter

Pudding vi elsker

Vi har også glemt en god del desserter med pudding som fellesnevner.

Semulepudding med rød saus var en stor slager. Det samme kan sies om sagopudding og rødgrøt.

Semulepudding lages ved å koke opp melk og semulegryn. Visp sukker og egg med litt varm grøt før blandingen helles i grøtkjelen. Gi et oppkok under røring og smak til med mandeldråper. Avkjøles og serveres med bringebærsaus.

Sagopudding - en av mange pudding-varianter
Sagopudding - en av mange pudding-varianter

Oppskrift pudding

Pudding kan lages i mange varianter med deilige smaker. Her en oppskrift på en hjemmelaget sjokoladepudding, selvsagt med vaniljesaus.

Fem gelatinplater, 3 dl helmelk, 3 dl kremfløte, 1 dl sukker, 200 g mørk sjokolade.
Bløtlegg gelatin i kaldt vann i 5 minutter. Kok opp melk, fløte og sukker under omrøring til sukker er oppløst. Ta kjelen av varmen.
Rør inn hakket sjokolade til smeltet. Klem vannet av gelatinen og rør ut i sjokoladeblandingen til en slatt røre.
Hell over i en form og la den kjøle i 2 timer. Server med vaniljesaus, pisket krem og bær.

Vin til dessert

Dessertvin er vanligvis søt med noe høyere alkoholinnhold. Men det finnes dessertviner med lavt alkoholinnhold, som for eksempel Muscadet.

En hovedregel er at vinen som serveres skal være omtrent like søt som desserten. Men ingen regel uten unntak, og det kan være bra at vinen er noe mindre søt.

Da er det tide å tilstå at jeg aldri har truffet en vin-elsker i dårlig humør – og at menn lager øl og Gud velsigner oss med god vin.

Passer utmerket som avslutning på en dinner med lammelår med Barolo vin.
Passer utmerket som avslutning på en dinner med lammelår med Barolo vin.

ROGALAND: FERIE MED SPENNENDE VARIASJONER

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu