Bergamo – Italia i miniatyr

november 9, 2013
Sist endret 
november 9, 2013

BERGAMO, ITALIA: En billett med Ryanair fra Rygge Moss til Bergamo er ofte uforskammet billig og med flere avganger i uken. Fra flyplassen til Citta Alta, Bergamos gamle bydel på et høydedrag, går det buss via jernbanestasjonen. Taxi koster 15 euro. I tillegg til buss finnes en kabelbane fra den nedre og moderne bydelen Citta Basso til historiske omgivelser i høyden. På mange måter er Bergamo miniatyrutgaven av Italia.

Sjekk inn. Piazza Veccia er en vakker åpen plass i hjertet av den gamle byen omgitt av en blanding av arkitektur fra middelalderen og renessansen. Her ligger Il Sole, et familiedrevet pensjonat med byens mest populære restaurant. Sole er stamstedet til Dag Erik Pedersen og det var her Jahn Teigen bodde på rom nummer 14 da han i eksil laget platen ”Esilio Paradiso”. Vil du heller bo i et forhenværende kloster, er San Lorenzo er litt dyrere alternativ.

Bli kjent. Det er fort gjort å få oversikt over Citta Alta. En lang hovedgate gjennom byen, piazzaer, palasser og et utvalg av religiøse bygninger, som den store katedralen og kirken Santa Maria Maggiore. Men stopper du opp, tar en avstikker i noen sidegater, vil du oppdage kafeer, delikatesser, lokale viner og bugnende bakerier. Bydelen har også noen fine parker med flott utsikt mot fjellene – og utmerket for piknik.

Ute til lunsj. Enten du går ut til lunsj eller inntar måltidet på restauranten på Il Sole, er det tradisjonell italiensk bondekost som dominerer byens spisesteder. Paolo de Pilato er kokk på Sole og ved siden av ulike retter av pasta og pizza er det osso bucco og polenta som er to av hans spesialiteter. Utvalget av gode, lokale viner er stort, akkurat som lista over desserter.

Spesialitet. Trattoria 3 Torri er en liten restaurant der du mest sannsynlig finner flere lokale gjester enn turister, i og for seg et godt tegn. Retten Casoncelli er en del av Bergamos stolte kulinariske tradisjoner. I form ligner den på ravioli, men smaken av Casoncelli er noe langt mer, og på ”3 Torri” er den overdådig. Da Franco i Via Colleoni 8 er også en utmerket restaurant. I samme gate ligger en populær take-away utsalg med mange pizza-varianter.

Shopping. Det er nok av butikker i begge bydelene. I Citta Alta kan man bruke penger både på stilig italienske moter og ikke minst lokale matprodukter for å ta med seg hjem. Dessuten er butikkene i Milano bare en halv times togreise unna.

På historisk grunn. Bergamo er rik på historie, men den bærer sin historie lett og med verdighet. Ta for all del en tur innom kapellet Colleoni og opplev det kuppelformet taket med overstrømmende malerier, en av de fineste bygninger fra renessansetiden.  Maleriet av den siste nattverd i basilikaen Santa Maria Maggiore er mer som en tegneserie enn et verk av religiøs hengivenhet.

Tidlig kveld. Dersom man følger kirkeklokkene i Bergamo, så blir det en tidlig kveld. Klokken 22 starter kimingen og først etter 180 slag er alt over, en påminnelse til gjester og innbyggere at det er på tide å gå til ro. Selv om den gamle bydelen mangler natteliv, er det få om noen som følger denne evige påminnelsen som har blitt gjentatt de siste 600 årene.

Fotball og kunst. Atalanta er byens fotballag i Serie A og lørdag er normalt kampdag. Bergamo har flere bra museer med Accademica Carrera som et av de ypperste i hele Italia og grunnlagt allerede i 1796 og nå med arbeider av en rekke berømte kunstnere. Og skulle du bringe med en gave, så har Paolo Di Pilato, kokken på restaurant Sole, en samling av 1200 originale fotball-drakter. Men han savner sikkert en fra din klubb.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu