Forvent lang levetid – se til Japan og Sør-Korea

september 11, 2017
Sist endret 
september 11, 2017

Først og fremst sunn mat gjør at du lever lenge

Lev lenge. Ikke så merkelig at folk som bor på Okinawa kalles "de udødelige". Det er også grunnen til at disse øyene sør i Japan lenge har vært et globalt senter for forskning om nettopp levetid. På Okinawa ligger gjennomsnittet på 83 år, høyest i Japan og på verdensbasis når det gjelder lang levetid

Et sosialt liv. Sunn og kortreist mat og den lokale dietten på Okinawa inkluderer mye tofu av soyabønner, søtpotet og fisk. I tillegg er det et aktivt sosialt liv blant eldre innbyggere, samt lavere nivå av stress og en sterk følelse av samhørighet.

Fra mitt besøk i Japan kjenner jeg til befolkningens høye livskvalitet. Språket er en klar hindring for å forstå deres mentalitet og komme seg dypere inn i lokalsamfunnet – som avgjort er forskjellig fra vår vestlige kultur.

Lang levetid. I Sør-Korea forventes levetiden å overstige 90 år for kvinner og 84 for menn innen 2030, ifølge en ny studie ved Imperial College London.

Sørkoreanere har relativt lik tilgang til helsetjenester, lavere blodtrykk enn folk i vestlige land og svært få kvinner som røyker. Kostholdet er rik på såkalt gjæret mat, som sies å senke kolesterol, øke immuniteten og hindre kreft. Koreansk mat er høyt innhold av fiber og nærings. Innbyggerne sier et kulturelt fokus på samfunnet og de tilhørende tradisjonene bidrar til den daglige livskvaliteten her. I Sør-Korea bringer offentlige badehus folk sammen folk for å sosialisere og faktisk for å redusere stress.

Spania. I Europa har Middelhavets diett lenge bidratt til Spanias eldre befolkning, som i gjennomsnitt er 82,8 år. Dessuten har Spania har siestaen som en levetidshemmelighet. En 2-3 timers pause, spise godt og ha tid til å fordøye, er sunnere enn en takeaway.

Singapore har høy kvalitet på medisinske fasiliteter, og har blitt kalt et land med mirakelhelsevesen. Singaporerne lever lengre enn noen gang med et snitt på 83,1 år

Sveits. Som et av Europas rikeste land lever menn i gjennomsnitt 81 år, lengre enn andre steder i verden. Noen studier peker faktisk på landets høye inntak av ost og meieriprodukter som en viktig faktor, samt utendørsaktiviteter og at privatskolene er noen av planetens  beste, det siste gjør livet tiltalende for unge familier i Sveits.

Konklusjon. Land hvor folk lever lenger enn andre land, har sine egne hemmelige kilder til vitalitet. Avgjort noe å tenke på og vurdere - før du sannsynligvis dør altfor tidlig.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu