Hovedstad i Spania. Ja, men Madrid er også elegant!

april 6, 2022
Sist endret 
april 6, 2022

Mange butikker så elegante at billig-kjedene virker som slum-kvarter

MADRID: Dette er avgjort en fasjonabel by. Den gode følelsen av å oppleve noe spesielt fikk jeg allerede i en taxi fra togstasjonen Puerta de Atocha. Mens vi passerte elegante gater, luksusbiler i Salamanca-distriktet og rundet noen kongelige parker. I det vi svingte inn foran hotell-inngangen tenkte jeg: Det er merkelig få mennesker jeg kjenner som snakker om Madrid som elegant hovedstad i Spania.

Folk skryter uhemmet av besøk i London minst en gang i måneden, av turer til Roma og Paris, for ikke å snakke om fotball-turer til Liverpool og Manchester. Men svært få briljerer med kunnskap om Madrid. Etter en tur til den spanske hovedstaden har man sannelig mye å fortelle. Som byen med mange grønne områder, og vakre og elegante Retiro Park midt i sentrum som til og med kan oppleves fra en båt.

Madrid har mange parker - som elegante Retiro Park midt i sentrum.
Madrid har mange parker - som elegante Retiro Park midt i sentrum.

Funfact om Madrid

Hovedstad i Spania med 3,3 millioner innbyggere, som kalles Madrilenos.
Høyde over havet: 657 meter.
Kjent for: Historiske bygninger, kongefamilien, markeder, kunst, unike bydeler og et yrende natteliv. Madrid er full av liv og glede.
Religion: katolsk
Bydeler: Madrid er en storby, men tradisjoner lever i enkelte nabolag som ingenting har endret seg på 50 år.
Klima: Vinter er kald og tørr, kaldest i januar. Juli er varmest.
Mat: Typisk er tortilla/spansk omelett, snegler/caracoles, tapas, spekeskinke, reker i hvitløk, samt sterkt egg og potet. Tradisjonell mat er ofte basert på oppskrifter som er flere hundre år gamle.
Det søte liv: Churros og varm sjokolade, bakverket som nytes når som helst på døgnet.
Ernest Hemingway sa følgende: «Madrid er den mest spanske byen av alle byer i Spania»

VIN I SPANIA: EN NASJON AV REN NYTELSE

Kunst hos Museum de Prado, Prado Museum i Madrid.

Så mye er gratis

Få byer i verden har mer kunst og topp museer å by på. Som Prado museum og kunst av Goya, Velazquez, Picasso og Rubens blant mange store mestre. Som Reina Sofia Museum og Thyssen National Museum. Et godt og rimelig forslag er å skaffe seg kunstpass – Paseo del Arte Pass. Forøvrig, 25 museer i Madrid tilbyr gratis inngang.

Ikke gå glipp av det kongelige slott, bygd på 1700-tallet. Her består samlingen av Goya, Carvaggio og Valázques, i tillegg til unike klokker, gobeliner, porselen og sølvtøy, spesielle instrumenter og våpen benyttet på 1500-tallet. Besøk på slottet er også gratis.

Elegante butikker

La oss ikke glemme elegante butikker med utvalg som får billig-kjedene til å virke som slum-kvarter. Her er markeder, shopping med innlagt stopp for tapas, her er vakre gågater, skreddere og  mat-tilbud herfra til evigheten.

Her er lidenskap for fotball minst like stor som i engelske byer, med Real Madrid og Atlètico Madrid som to av verdens beste klubber. Dessuten regnes Madrid å være hovedstad for flamenco. Så, opp av sofaen og avsted til Madrid.

Dani kan anbefales for en lang lunch.

Høydepunkt hos Dani

Midt i byen ligger en ikonisk byblokk fra 1800-tallet som huser Four Season Hotel, på hjørnet av Calle de Sevilla og Calle de Alcalà. Ta heisen til toppen og du treffer en følelse av eleganse, grønt-områder, parasoller og barstoler i gult skinn – og en imponerende utsikt.

Restaurant Dani er en levende scene for kokken Dani Garcia med Michelin-status fra New York og hjembyen Marbella på solkysten. Hans meny er høydepunkter, retter fra hans karriere. Her får du både hans berømte tunfisk og Rossini Burger har høy kvalitet uten Michelin-priser. Stedet er rett og slett en invitasjon til en lang, lat lunch.

Four Seasons Hotel sentralt i Madrid.

Spa og hotell

Four Seasons er også et ekstravagant hotell med utendørs takbasseng og spa over fire etasjer, perfekt for en storbyferie. Millioner av euro har forvandlet denne klassiske bygningen til et moderne tempel med luksus og kulinarisk fortreffelighet. Forøvrig i nærhet av kunstens gylne triangel, altså Prado, Reina Sofia og Thyssen.

Rosewood er også kommet til Madrid med sitt første hotell i Spania. Det betyr design, kunst og kvalitet som gir Rosewood Villa Magna moderne identitet. Baren Tarde.O anbefales for cocktails og tapas.

Om du bare skal besøke en klassisk bar, så bør turen legges til Bar Cock som åpnet i 1921 og fortsatt holder stand. Dette er et sted for cocktail, og et enormt utvalg av sprit. Hit kommer Hollywood-stjerner, artister av alle slag og kongelige. Adresse: Calle de la Reina 16 i området Chueca.

Madrid 3000 spisesteder

Hovedstaden i Spania har et godt og velfortjent kulinarisk rykte – i et land der hver region og lille by har egne spesialiteter. Madrid er fullpakka med 3000 spisesteder som spenner over alle pris- og smaksområder. Derfor er det fornuftig å bli med på en organisert mat-tur – der andre har gjort jobben og funnet noen gode spisesteder. Devor Tours fokuserer på familiedrevne steder, fra de eldste tavernaer til butikker og gastrobarer. Bli med, slapp av og nyt maten. Sjekk tilbudet til Devour Tours i Madrid.

Joda, vi fant norske gjester fra Ålesund.
Joda, vi fant norske gjester fra Ålesund.

Lokale råd

Om du vil synkroniseres med spanjolene, betyr det en solid lunsj omlag klokken 14. Da velges dagens rett, Menú del dia. På kvelden nytes et lettere måltid med tapas.

Du vil fort oppdage at Madrid har en berusende og pulserende livsstil. Her kan folk kunsten å sette ned farten og benytte seg av dagens siesta. Byen består av mange deler – barrios – som hver har sin spesialitet. Attraksjoner er årsak til at folk strømmer til Madrid, mens det er skjulte perler som får så mange til å returnere.

Inne på restaurant Botin som åpnet for 300 år siden.
Inne på restaurant Botin som åpnet for 300 år siden.

Hemingway om Madrid

Selvsagt var Ernest Hemingway innom Madrid for å nyte mat og god vin. Forfatteren prøve seg på paella, men var bedre ved skrivemaskinen enn på kjøkkenet. Men få utlendinger har reflektert det beste ved Spania slik han gjorde. Hemingway trengte kun noen linjer for å få frem et landskap fylt med alle dufter og harmonier, kombinert med lidenskap for tyrefekting. Favoritt-restauranten Botin er omtalt i romanen “The Sun Also Rises”, om menneskers lykke uten bakrus.

Det var her Ernest Hemingway spiste og drakk i Madrid.
Det var her Ernest Hemingway spiste og drakk i Madrid.

Som denne scenen fra boken: «Vi spiste lunsj på Botin. Det er en av de beste restaurantene i verden. Vi hadde stekt ung pattegris og drakk Rioja rødvin. Brett spiste ikke mye. Hun spiste aldri mye. Jeg spiste et veldig stort måltid og drakk tre flasker Rioja».

Flamenco er lidenskap

En kveld med sang, rytmer, litt angst og dans skader ikke. Spesielt når man kan få med all den lidenskap, intensitet, jamring og tramping som finnes i flamenco. Du behøver ikke kunne spansk for å forstå kunstarten – du merker alt når flamenco får følelsene til å flyte.

Flamenco i Madrid: Tramp, klapp, gitar og lidenskap
Flamenco i Madrid: Tramp, klapp, gitar og lidenskap

Madrid er flamencoens hovedstad, her er det show hver dag på store og små scener. Det finnes organiserte flamenco-turer. Kontakt: Flamenco Guide

Egentlig bør et besøk både starte og ende med flamenco i en by som tilbyr alt fra det enkle til det overdådige. For all del, vi må ikke glemme spanske kaker som egentlig er et kapittel for seg. En søt nytelse – akkurat som byen Madrid.

SPANSK KULTUR: OKSEN SOM OVERLEVDE ALLE ANGREP

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu