FERIE I LOFOTEN: Alle har vel hørt om Reine, Napp og til og med eiendommelige Å i Lofoten. Fiskevær kranset av høye fjell, rorbuer, fiske-hjeller, hyggelige folk, og fiskebåter duppende langs kaiene. På Reine ruslet vi mellom røde og okergule rorbuer som balanserte på påler i hver liten vik. Torsk hang til tørk overalt, sikkert verdier for flere millioner kroner. Her var et utvalg av spisesteder, og felles for alle var stive priser. De fleste retter lå mellom 200-600 kroner. Restaurantene lå i hyggelige gamle lokaler omgjort til spisesteder, men hadde beholdt sitt opprinnelige særpreg. Alle med merkelige lokale navn som Gammelbua, Tapperiet Bistro og Bringen kaffebar. Her har alt og alle en historie å fortelle, bare man snakker med folk.
Om Bringen er ett å si: Himmelske hjemmebakte kaker, nydelig kaffe og lun atmosfære. Et sted der pent møblerte damer blandes med backpackere og bikere i skinndresser. Jeg fikk en flott samtale med en dame fra California på ferie med sin mann og to sønner. Alle fascinert over fjellene, havet og de mange rorbuene. som balanserte på tynne påler på berget og i vannet. De skulle gå Reinebrinken, men ventet på sol slik at de fikk fullt utsyn. Hun fortalte at de drev en mindre vingård i California, og at en tur til Lofoten alltid hadde vært drømmen. En av gledene ved å reise er nettopp slike samtaler med mennesker fra hele verden.
Mange eldre bygninger i Lofoten er enten knyttet til turisme eller er museum. Anbefaler Lofotmuseet i Kabelvåg, og Lofotakvariet og Norsk Fiskeværsmuseum i Å, stedet som nærmest er et museum i seg selv.
Vi valgte Eva Harr museet på Reine, nydelige bilder med havmotiver. Vi fotograferte tusenvis av tørrfisk som hang til tørk og beundret gamle boliger som væreiere hadde bygget. Alt med historier om slitet med å være fisker, og at mange omkom ute på havet.
På Reine valgte vi lunch hos Anitas Sjømat, en kombinert restaurant og butikk hvor man velger de lekreste retter og samtidig handle fersk fisk, urter, grønnsaker, tørrfisk, kveite, røkelaks og mye annet til et minneverdig måltid. Servicen var upåklagelig, maten god og alt delikat servert. Et populært sted ytterst på kaikanten på Sakrisøya med herlig utsikt til mektige Reinealpene. Da Anita Gylseth startet butikken i 1992 varte sesongen i seks uker, nå er fiskesuppa blitt så berømt at Anitas sjømat serveres hele året.
Om du vil besøke et sted med historisk sus, så har Nusfjord en ramme du knapt finner maken til. Her finnes alt du forventer – overnatting i rorbuer, seiling, dykking, lofotfiske og andre aktiviteter. Maten du får servert er fra lokale gårder og fiskere, og det påsås at den også serveres i gjestfrihetens ånd i fiskernes eget miljø.
Av og til kan slike lokale spesialiteter være dyre, som når et standard rom hos Nusfjord Arctic Resort koster 3550 kroner.
Kun en bokstav, den siste i vårt alfabet, et lite fiskevær, rorbuer og brygger i enden av Kongeveien ytterst i Lofoten. Da er du havnet i Å, et sted med lange tradisjonelt i Moskenes kommune – enden på det som kalles Kongeveien. Du kan kjøre hit men ikke lenger.
Her er miljøet fra slutten av 1700-tallet, i et komplett fiskevær med gårder, stabbur, bakeri, salteri, husmannsplass og bedehus. Her ruger måkene over hvert vindu. På Å kan man vandre videre sørover til ytterste punkt, med vakker utsikt mot havet på en side og majestetiske fjell på den andre. En fullkommen spasertur i Lofoten.
Vi fikk også en båttur rundt Reinefjorden og en tur inn Kjerkfjorden med kapteinen som privat guide. Med historier om fraflytta fiskevær, men også om enkelte som fortsatt klorer seg fast på steder de vokste opp. Mange sommerhus i Kjerkfjorden, men der bor også to eldre menn som nekter å flytte. I en annen vik bor en enslig mann som også nekter å flytte fra gården han vokste opp. Begge får proviant med båt to ganger i måneden.
Dette er Lofoten: Øyene i Lofoten er Vestvågøy, Gimsøya, Moskenes, Flakstadøya, Austvågøy og Værøya. Svolvær er største fiskevær med 5000 innbyggere. Reise til Lofoten skjer vanligvis med Norwegian, SAS og Widerøe.
Nusfjord: Et godt bevart fiskevær, ligger på Flakstadøya og her har det vært drevet fiske siden midt på 1800-tallet.
Fiskelykke: Du behøver ikke stor fiskelykke for å få fisk i Lofoten. Prøv å få napp på kroken i farvannet ved Napp. Da har du både fisk til lunsj – og et rim til kveldsmåltidet.
Midnattssol: I Lofoten oppleves fenomenet med sol hele døgnet mellom 27. mai og 17. juni. Drar du nord til Nordkapp i Vest Finnmark, oppleves midnattssola fra 12- mai til 31. juli.
Kunst: KaviarFactory er en kunsthall som viser norsk og internasjonal samtidskunst. Frem til oktober 2022 vises kunst av Ai Wewei, og mange andre i Henningsvær.
Dyrt: Spisestedene holder et høyt prisnivå, men det gjelder også overnatting. Snittpris for et 3-stjerners hotellrom i fiskeværet Å ligger på 2200 kroner. Prisen toppes av Nusfjord Arctic Resort hvor pris for en natt på et standard rom koster 3550 kroner.
Lofotveggen: Dette er en loddrett fjellside som innrammer Lofotryggen og Vestfjorden. Lofotveggen er 160km lang, og opptil 800m høy.
En pop-up restaurant på Napp gjør inntrykk på mat-elskere når chef Jacef tryller med tang i en 4-retters smaksmeny. Lofoten Seaweed forener sjømat med mattradisjoner og kombinasjon asiatiske og nordiske smaker.
Skrova Fyr: Magien ligger i sin egenart – både i fjell og hav. Lofoten er både og, her er ingen ting halvveis. Ta en tur til Skrova fyr på Saltværsøya, et av de siste fyrene som ble avfolket. Der kan du overnatte, her er restaurant og puben «Den Gyldne Oter».
Den siste viking: Et godt råd; les deg opp på Lofoten før du reiser til Lofoten. Les romanen «Den siste viking», en gripende skildring av Lofotfisket på slutten av 1800-tallet. Det finnes en illustrert utgave med bilder av kunstner Kaare Espolin Johnson, bilder du kan se på Galleri Espolin i Kabelvåg.
Mye bra informasjon finnes på Visit Lofoten