Ship O´Hoi – Ut på Østfolds vakreste sjøreise

august 2, 2018
Sist endret 
desember 16, 2021

Mellom Fredrikstad og Strømstad i en gammel båt med sjarm og vakre salonger

FREDRIKSTAD-STRØMSTAD: Egentlig ble jeg overrasket at så mange landkrabber fra ulike steder av Norge trippet ombord i skuta ”Sagasund” for å være med på et mini-cruise. Ferden til den svenske kystbyen Strømstad, egentlig en by mer enn halvfull av fastboende nordmenn og turister fra Norge. Vi hadde selskap med en engelsk familie fra London på besøk i Norge for første gang, noen fra India og fra mange steder i Østfold og Oslo. Og selvsagt mange fra Fredrikstad som tar turen med jevne mellomrom.

”Mange reier med oss for å oppleve kysten og seile mellom øyene på Hvaler, noen har jo hørt at dette er Østfolds vakreste sjøreise”, sier Jacob Erikson, daglig leder for Norges minst glamorøse cruise. ”Sagasund” er ei gammel skute med sjarm og vakre salonger, men kan ikke sammenlignes med nyere og moderne skip.

Maten. Hver dag om sommeren går ”Sagasund”  strekningen fra Fredrikstad til Strømstad og noe færre avganger ellers i året. Ombord er det fire salonger og soldekk, tax-free salg og en restaurant med sjøpriser. I reklamen står det at ”Byssa kan etterkomme de fleste gastronomiske ønsker”. Min erfaring er at rekesmørbrød og nystekte vafler er å foretrekke fremfor den heller smakløse kyllingen jeg spiste på hjemtur.

Kystmuseet. Og siden ”Sagasund” verken har Casino, basseng eller gym, tar vi med muligheter for spennende opplevelser langs leia. Kystmuseet Hvaler  på Spjærøy er et eksempel på kombinasjonsbruk hvor jord og hav gikk hånd i hånd. Inne på låven kan du stifte bekjentskap med fiskerbonden og steinhoggeren og ute slapper man av under frukttrærne med eplekake og kaffe – eller går på skattejakt. Åpent i sommersesongen ellers etter avtale.

Øyhopping på Hvaler i Østfold er ikke snakk om store avstander, men du rekker ikke alle på en dag. Noen er bilfrie, andre har sykkelveier og alle har bademuligheter. Enkleste form for øyhopping er å sette seg på soldekket til M/S ”Olava”, nyte utsikten, innta lunsj ved Herføl eller Nedgården og ta et senere anløp til en annen øy eller returnere til Skjærhalden.

Skjærgården. Skulle du få lyst på å oppleve den svenske skjærgården, så er Strömstad et utgangspunkt for tur til Kosterhavet med hundretall øyer, omtrent som på norsk side med Hvaler som består av 833 øyer, holmer og skjær ytterst i Oslofjorden.

Strømstad. Med kun to timer til rådighet i Strömstad er det begrenset hva man får tid til, men foreslåt en tur innom et par butikker, en øl og rekesmørbrød på en av pubene eller besøke Backlunds for å smake på den fortreffelige Budapest-kaken. Gudene må vite hvor navnet kommer fra, men Budapest-kaken er så god at man nærmest avlyser enhver plan om å reise til Ungarn og heller nyter det i Sverige.
Strömstad er Norges nærmeste handelsby i Sverige – og havna stedet for å møte lokale - selv om byen egentlig er et lite stykke Norge i Sverige.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu