Trentino; Sjelden blanding av fjell, snø, kunst og kultur

november 20, 2018
Sist endret 
november 20, 2018

Galleri viser italienske malere og skulptører fra de siste 120 årene

TRENTINO, NORD ITALIA: Langs den tradisjonelle handelsruten mellom Italia og Nord-Europa – med dype daler og over Brenner-passet – finnes et hav av kunstneriske- og kulturelle-innslag i området Trentino. Du kommer over museer og gallerier, vitale tradisjoner og en region med høye, snødekte fjell og et kulturelt mangfold.

Skulpturparker. Et slående eksempel på Trentinos kulturelle scene er at institusjoner har flyttet ut av byene og inn i fjellene. Skulpturparkene er et spennende eksempel på denne trenden, og parkene glitrer spesielt når de er dekket med snø.

Noe av det flotteste finnes på Arte Sella i Val di Sella hvor skulpturene er like rotfestet i landskapet som trærne. Lee Jae Hyongs storslåtte treskulpturer og installasjoner blir spesielt sterke og vakre med snødekte trær som bakgrunn.
I et storslått kunstprosjekt i Val di Fiemme er temaet forholdet mellom kunst og natur og mellom kunst og tid. Hvert arbeid har blitt gjort med sin egen sakte oppløsning i tankene. 13 av kunstverkene kan nytes om vinteren, nær Agnello-bakkene i skisentret Latemar, dit du kan komme med ski eller såkalte snøsko.

Vitenskapsmuseum. I utkanten av byen Trento ligger MUSE, i seg selv en skulptur, men først og fremst som et toppmoderne vitenskapsmuseum designet av Renzo Piano. Utenfor ligger naturens egen naturlige arkitektur i Alpene. Innenfor blir de teknologiske galleriene oversvømmet med naturlig lys. Besøkets høydepunkt var drivhuset, der fosser strømmer gjennom en rekreasjon av ugandisk regnskog. Det dampende mikroklimaet blir spesielt på en kald vinterdag.

Moderne kunst. Mart har en viktig samling av samtidskunst, og spesielt sterk på futuristiske, men inkluderer også mesterverk av Chirico og Morandi. Galleriet viser italienske malere og skulptører, og landets kunstneriske produksjon de siste 120 årene. Her finnes også verk av  internasjonale som Picasso, Klee, Kandinsky og Joseph Beuys. Selve bygningen er også en godbit - mellom to palasser fra det 18. århundre midt i Rovereto.

Etnografisk museum. Selvfølgelig er det mye mer kultur enn malerier og skulptur i Trentino. I et kloster fra det 13. århundre på San Michele all'Adige, vises en samling av verktøy, leker, møbler og musikkinstrumenter, på utstilling i 43 rom. Totalt finnes over 12.000 ting på utstilling. Ikke rart dette regnes som den beste samlingen i sitt slag i Italia.

Karneval. I Trentino er ingen tradisjon sterkere og mere karakteristisk enn Ladin Carnival i Val di Fassa. Festivalen tar til 17. januar 2018 og varer helt til 13. februar, også er kjent som ”Fat Tuesday”. Karnevalet er kjent for sine spesielle tremasker, prosesjoner og for korte, satiriske og burleske forestillinger, fremført på Ladin, altså det gamle språket i Dolomittene.

Karneval i Madonna di Campiglio er noe helt annet - og feires for koblinger til det tyske  Hapsburg-monarkiet, med kostymeball, fyrverkeri og prosesjoner. I Val di Cembra satser de lokale på før-kristne ritualer med et stort bål som sees over hele byen, samt dansegrupper i en av Trentinos største parader.

Trento. Byen Trento har universitet og dermed en ungdommelig atmosfære. Men også et blomstrende kulturliv med utstillinger, konserter og kunståpninger – i tillegg til mange ulike museer. Gå ikke glipp av provinsens mange slott – spesielt Castello del Buonconsiglio i hjertet av Trento. Slottet er bygd over flere epoker, er omgitt av en mektig mur fra 1500-tallet og har en flott park. Kunstsamlingen er stor – fra maleri til flislagte ovner, arkeologiske samlinger og annen dyrebar kunst.

Nøkkel til kultur. Med Trentinos eget gjestekort har du gratis inngang til mer enn 100 museer, slott og attraksjoner, samt gratis offentlig transport i hele området, pluss rabatter på enkelte butikker. Kortet er gratis for alle som bor på et av 1600 steder for overnatting i Trentino, men nøkkel-kortet til kultur kan også kjøpes på turistkontorene.

Alfred jobber med TV-dokumentar - og han lager reisereportasjer til King Goya.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu