Visit Vest Sverige: Reisetips langs Riviera for Mat og Overnatting

juni 21, 2024
Sist endret 
juli 16, 2024

Vingård, lokal mat-kultur, Mishelin-stjerne, Surfing og flotte strender

VISIT VEST SVERIGE: Rett vest! Kjært barn har mange navn og I så måte er Halland elsket for nyskapende matkultur, surfing og lange sandstrender. Dessuten har flere aktører skapt egne mini-destinasjoner hvor mat og overnatting enkelt og greit har slagordet Visit Vest Sverige. Kort fortalt betyr det koselig, personlig og smakfullt. Noen smarte har vært frekk nok til å kalle området mellom Gøteborg og Skåne for Sveriges Riviera!

Ferie-idyll litt på landet, ikke langt fra kysten ved Halland.
Ferie-idyll litt på landet, ikke langt fra kysten ved Halland.

Mat ferie i Sverige

Uansett hva du leter etter, fra “fun-dining” til Mishelin-stjerner eller små. Ukjente perler, så finner du noe du liker i Halland. Det spesielle samarbeidet mellom bønder og matkreatører har skapt både oppmerksomhet, stolthet – og god mat. Felles er kjærligheten til Halland og lokale råvarer. Flere spisesteder tilbyr også overnatting, noe som gir noe ekstra til mat-opplevelsen.

Les også: MC-GUIDE I SPANIA

Kysten av Vest Sverige har sine spesialiteter - og flere matfestivaler.
Kysten av Vest Sverige har sine spesialiteter - og flere matfestivaler.

Svensk vingård

Her er noen reisetips for overnatting I gastronomiens tegn og ferie I Sverige.

På Restaurant Äng kan du oppleveskandinavisk smaksmeny midt I det hallandske landskapet, tilberedt under ledelse den kjente kokken Filip Gemzell. Dette er en del av Ästad vingård, som også driver med økologisk vindyrking. På denne gården kan du boltre deg med spa og bo I komfortable rom.

Stjerne-mat: Restaurant Äng har en Michelin-stjerne.
Stjerne-mat: Restaurant Äng har en Michelin-stjerne.

Mishelin stjerne

Restaurant Äng åpnet I 2019 og fikk sin første stjerne I Guide Michelin I 2021. Et  relativt nytt glasshus hvor interiøret står I stil med den rhffinerte og stilfulle maten. Her nyter du måltiden mens du befinner deg mellom enger, bøkeskogen og vinranker.

Michelin-restauranten har en ny opplevelse I form av en smaksfrokost, nordisk inspirert med innslag fra hele verden, en ti-retters snaksfrokost med husets egne drikker.

Knystaforsen

Det danske mat-paret Eva og Nicolai Tram forlot København og fant matgleden I Rydöbruk. Der grensen tidligere gikk mellom Danmark og Sverige ligger restauranten Knystaforsen. Maten tilberedes over åpen ild med råvarer fra lokale produsenter, naturen elles fisk fra elven Nissan.

Vertskapet på Knystadforsen ønsker velkommen.
Vertskapet på Knystadforsen ønsker velkommen.

Inspirert av naturen

Menyen består av hele 16 retter inspirert av naturen, mange råvarer produsert av lokalbefolkningen. Det gjelder også drikkene som kan være alkoholfrid kombucha, juice og kefir. Eller en vinmeny med svenske viner, noen laget av druer, andre av tyttebær, rabarbra og blomster!

Maten tilberedes over åpne flammer. Knystaforsen har fått flere utmerkelsen, blant annet stjerne I Michelin 2022. Mulighet for overnatting rett ved restauranten i vakre omrivelser.

Religiøs god pizza serveres på Prestegården.
Religiøs god pizza serveres på Prestegården.

Italiensk i Halland

Øverst på Skrea Backe, med utsikt over vinmarker, åker og eng. Finner du litt av Italia i Halland. Skrea Matbruk serverer italiensk mat på hallandsk vis. Hjemmelaget pasta, fyldige sauser, focaccia og utvalgte viner. Alt I en herlig atmosfære i en sjarmerende låve på høyden.

Ved siden av Skrea Backe ligger Prostens Pizza. Dette er noe helt spesialt. På prestegården bor tv-kokk Lisa Lemke med sin kokke-kolega Marcus Nordgren og resten av familien.
Menyen består av delikatesser, rustikke pizzaer i romersk stil.

Her kan du bo

Når du sjekker inn på Skrea Backe, med Skrea Matbruk, Skrea Backe Destillelri og vinmark som nærmeste nabo. En spasertur unna ligger Prostens Pizza.

Skrea Backe Bo tilbyr forskjellige soverom, med bad, dusj og toalett og fellesområdet. Omtrent som å bo hjemme hos deg selv.

Her spiser man helst ute i hagen - hos Spiseriet
Her spiser man helst ute i hagen - hos Spiseriet

Spiseriet på en gård

På Spiseriet har man forkjærlighet for nordisk mat og lokale råvarer. De sylter, røyker, fermenterer, baker og steker hva man kan få tak i fra nærliggende gårder.

Maten serveres ute, med kafè, keramikkverksted, blomsterbutikk og bryggeri – en slags mini-destinasjon på landet med bakeri og treningsanlegg.

Spiseriet ved Varberg.

Annas Bed & Kitchen

Enda et sted ute på landet!
Annas Bed & Kitchen ligger 7km sør for Varberg I landlige omgivelser med Johnssons Gård, Sikta Stenugnsbageri og restaurant Spiseriet som nærmeste nabo. Kun 2km fra havet og ikke langt fra Träsløvslâge, også kalt vestkystens perle med butikker, strand og et paradis for surfing.

Lilla Lyngabo

Med rette kan man påstå at Lille Lyngabo ligger med skogen i ryggen, omgitt av frodige åker og eng. I Vilshärad, rett utenfor Halmstad, finner du lille og unike Lilla Lyngabo. Her bor du i en koselig hytte. Som eneste gjest kan du nyte ro og vakre omgivelser temmelig uforstyrret.
Her lages all mat fra bunnen av. Prøv femretters meny med krikkepakke og nyt en matopplevelse på landet.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu