10 ting å gjøre i Bergen – Praktiske metoder mot regn

desember 17, 2021
Sist endret 
desember 17, 2021

Dialekten er spesiell. Høres ut som bergenserne kommer fra en annen planet, ikke fra Norge.

BYEN ER BERGEN: Første bud; Reis ikke vestover uten regntøy. Været i Bergen er mest berømt for mye nedbør, for her kan det regne katter og hunder. Derfor er det så viktig å finne noe å gjøre på dager det høljer ned, men også når solen skinner. Rett og slett finne på noe meningsfylt i løpet av to-tre trivelig dager. Blir du tvunget innendørs, finnes heldigvis en rekke alternativ og attraksjoner på tørr grunn. Her er 10 ting å gjøre i Bergen, og vel så det.

"Byen er bergen og laget er Bånn". Brann rykket ned, men det regner fortsatt.
"Byen er bergen og laget er Bånn". Trist at Brann rykket ned, men det regner fortsatt.

Noe for regnværsdager


For kunstskatter bør du innom steder som Bergen Kunsthall og KODE, som har verk av både Picasso og Edvard Munch. KODE er forøvrig et museum både for kunst, håndverk, design og musikk. Mange museer og gallerier er gratis med Bergenskortet.

Lev deg inn i Middelalderen ved et besøk på Bryggens Museum.  Bli med på guidet tur – på 10 ting du kan gjøre i Bergen. Pass på at du ender opp ved Det Hanseatiske Museum, det eneste som har bevart sitt opprinnelige interiør. Bryggen er byens største attraksjon. Her står 61 fredede bygninger som alle befinner seg på listen over verdens mest bevaringsverdige kulturminner. 

Ting som skjer i Bergen

Til tross for å være en liten by i et lite land, Bergen er en stor musikk-by som stadig får besøk av internasjonale artister. Den har et livlig musikk-miljø og sørger for Bergen som pop-hovedstad. Dessuten finnes Grieghallen hvor Bergen Filharmoniske Orkester holder til. Våren er festivaltid, med Festspillene i Bergen som det store. Bli oppdatert på Hva skjer og finn dine ting å gjøre i Bergen.

FISKEBY: En deilig spekesild med passe tilbehør, som du nesten bare får servert i Bergen.
FISKEBY: En deilig spekesild med passe tilbehør, som du nesten bare får servert i Bergen.

Lunsj i Bergen

Bergen elsker sitt øl Hansa, men også lokalt øl som brygges på regnvann. Det siste høres nesten naturlig ut i en by med så mye nedbør. Ølet serveres på byens barer, og på Øl festivalen parallelt med Matfestivalen. For en billig lunsj finnes mange tilbud, spesielt på steder populære blant studenter.

Cornelius ligger bokstavelig talt ved sjøkanten og på en holme, kort vei til ferske råvarer.
Cornelius ligger bokstavelig talt ved sjøkanten - på en holme, kort vei til ferske råvarer.

Sjømat på Holmen

Når adressen til Cornelius Sjømatrestaurant er en holme og 5174 Mathopen, med utsikt til fjord, sjø og skjær, båter og skip, da skjønner man at dette er seriøst og spektakulært, Den gastronomiske reisen starter når man går ombord i båten ved Bryggen i Bergen på en 25 minutter lang båtreise til Holmen. Vi kjenner bare til en restaurant i Norge som får råvarer levert med sjark på bryggekanten. På Cornelius serveres både lunsj og middag tilberedt av kokker med genuin lidenskap for sjømat og lokale råvarer.

Fersk sjømat i alle varianter på Cornelius, en kort båttur fra sentrum av Bergen.
Fersk sjømat i alle varianter på Cornelius, en kort båttur fra sentrum av Bergen.

Kule ting i Bergen

Bergen har kule varianter av butikker, og du reiser sjelden tomhendt hjem. Oleana er en prisberømt design av strikkeplagg som bruker økologisk fibre som merinoull, silke og alpakka, og har egen butikk. Netty er spesialister innen dameundertøy, mens Konfektgalleriet er Bergens eksklusive sjokoladebutikk. Nygårdsgaten har flere uavhengige butikker – blant annet Twisted som selger uvanlige klær.

Bergen har også eksklusive mat-butikker. Hos Slakt forvandles kjøtt fra lokale leverandører til pølser, pateer, middag og mye mer. Alle som er glad i fisk legger inn et besøk hos Søstrene Hagelin for hjemmelaget fiskemat i Strandgaten 3.

KULE TING: Shopping i Bergen, da er Oleana et sted mest for kvinner.
KULE TING: Shopping i Bergen, da er Oleana et sted mest for kvinner.

Badeland

Vannkanten er regnet som Bergens beste badeland. Her er en sklie på 120 meter med lyseffekter, rutsjebaner og klatrevegg. Vegg i vegg finnes 110 butikker, altså noe for alle

Nordnes Sjøbad i Nordnesparken, nær Akvariet, i gangavstand til sentrum med basseng, stupebrett og dusjer.

Ferie med barn i Bergen

  • Ta turer med Ulriksbanen og Fløibanen til to av byens syv fjell. Vel, det er nesten obligatorisk blant 10 ting å gjøre i Bergen.
    På Akvariet får barn ekte opplevelser med ekte dyr, fra slanger til sjøløver og mye norske fisk og sjødyr, pluss filippinske krokodiller.
  • På Bergen Gokartsenter er det bånn gass for barn og voksne. Egen barnebane for barn fra tre år og oppover.
  • For en klatreopplevelse må man til Høyt og Lavt Klatrepark. Passer for hele familien med løyper fra en meter over bakken til 20 meter oppe i tretoppene.
Sentrum og Bryggen i Bergen fra sin gode side. Nei, det regner ikke alltid
Sentrum og Bryggen i Bergen fra sin gode side. Nei, det regner ikke alltid.

Shopping

Når det regner, er små og store butikker i kjøpesentrene en passe redning. Da må du til Bergen Storsenter i sentrum med over 70 butikker. Eller ut av sentrum til Lagunen, regionens største motehus med 65 motebutikker. Sartor Storsenter har et stort utvalg av butikker, serveringssteder og aktiviteter. Ivrige shopperne har mere enn 10 ting å gjøre i Bergen.

Mat i Bergen

Det sies at bergenserne elsker pizza og hamburgere. Vi andre vil teste spesialiteter som Bergensk Fiskesuppe, Persetorsken og Skillingsbolle, sistnevnte et bakverk i 500 år. Hemmeligheten bak fiskesuppen er at den er laget på småsei, eller pale. Mysteriet løses enklest med god kraft. Suppen får du alltid servert på Bryggeloftet & Stuene på Bryggen.

Perstorsken er 100 prosent bergensk. Dette er torskefilet sukker-saltet torsk i 1-2 døgn og servert med eggesmør, mandelpotet og enkle grønnsaker. Flere restauranter serverer Perstorsk.
For spennende retter og trivelig kveldsstemning med bergenserne, bestill bord på Lysverket, i Rasmus Meyers Allè 9

Trange gater - en viktig del av bybildet i Bergen
Trange gater - en viktig del av bybildet i Bergen

Bli ikke bergenser!

Lytt til lokale. Vi lytter ofte til sangeren Aurora som sier følgende om bergensere: «Mange av sangene mine er inspirert av mennesker som bor i Bergen. Folk er så kreative og alle veldig patriotiske.»

Bergenserne har ord på seg til å være noe for seg selv. Derfor denne gode, gamle: «Eg e’kje fra Norge, eg e fra Bergen». Men dialekten er slett ikke den enkleste. Prøv deg på disse uttrykkene: «Hallaien! Ka e tiss?» - eller denne «I heiaren, tjommi. Eg e så lakabrant. Skal vi ta en tur på bennaren og kjøpe nokken skillingser?» «Ka e tiss» er ikke så vulgært som det høres, og kan oversettes med «hva er det som skjer».

Forfatter Aksel Sandemose, mannen bak Janteloven, hevdet at bergenserne var satt sammen av reservedeler, og det var grusomt når de alle virket sammen. Som innflytter er det et faktum at du må forandres for å bli godkjent som ekte bergensk. Dette fikk advokat Dag Steinfeld til å komme med følgende advarsel: «Jeg vil ikke anbefale noen å bli bergenser. Folk må være seg selv».

Midnattssol, Nordlys og iskald Martini i Nord

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu