Hvilket språk snakkes på Færøyene og 12 andre spørsmål du lurer på

desember 20, 2021
Sist endret 
desember 30, 2021

Øyene ligger omtrent midt i en trekant mellom Bergen, Island og Skottland

TORSHAVN, FÆRØYENE: De færreste i Europa har besøkt Færøyene – øygruppen som ligger for seg selv ute i Atlanteren. Derfor er det mange som spør «Hvilket språk snakkes på Færøyene» og minst 12 andre spørsmål mange lurer på. Fra hvalfangst til hvordan man reiser til øyene ute i havet. En mini-nasjon styrt av Danmark, men med sterk og historisk tilknytning til Norge. På de grønne øyene er det faktisk flere sauer enn mennesker, og folk lever av fisk, jordbruk og turisme.

GRØNT: I motsetning til Island er landskapet på Færøyene grønt.
GRØNT: I motsetning til Island er landskapet på Færøyene grønt.

Hvor er Færøyene?

De 18 øyene som utgjør Færøyene ligger omtrent midt i en trekant mellom Bergen, Island og Skottland. Øygruppen befinner seg 655 kilometer utenfor kysten av Nord Europa, mellom Norskehavet og Nord Atlanteren. Nærmeste nabo er Island og Norge.

Hvem eier Færøyene?

Færøyene er av skandinavisk opprinnelse som på 1000-tallet var eid av Norge, men fulgte med Norge inn i unionen med Danmark. Nå ligger Færøyene formelt under Danmark, men med utstrakt selvstyre.

Hvilket språk snakkes på Færøyene?

Befolkningen snakker færøysk og dansk. Men forstår også norsk og engelsk. Sammen med norsk og islandsk tilhører færøysk den vestnordiske språkgruppen med norrønt som opphav.

Der naturen er vill - ikke minst Tindurholmur.
Der naturen er vill - ikke minst Tindurholmur.

Hvor mange bor på øyene?

Befolkningen teller 50,000 innbyggere. Omlag 20,000 bor i hovedstaden Torshavn, resten i små bygder fordelt på øyene.

Hvordan reise til Færøyene?

Du kan reise til og fra med ferge eller fly. Det er fergeforbindelse til Færøyene fra Island og Danmark med selskapet Smyril Line. Broer, tuneller og ferger knytter de 18 øyene sammen. Suderø er den sydligste av øyene med ferge-forbindelse til Torshavn.

Les også: FRA ØY TIL ØY PÅ FÆRØYENE

ACTION: Mange prøver seg på surfing på Færøyene.
ACTION: Mange prøver seg på surfing på Færøyene.

Hvem flyr til Færøyene?

Færøyene har bare en flyplass og det er forbindelse fra Reykjavik, Edinburgh, København og Bergen med Atlantic Airways. Også SAS flyr fra København.

Hva er severdighet på Færøyene?

Naturen. Dette er stedet for fugle-titting, dykking, gå lange turer i vill natur, fiske, sykling og spise lokal mat. Ta kontakt med lokal-befolkningen som elsker å snakke med turister.

Hvem eier Færøyene?

Eies formelt av kongeriket Danmark. Lagtinget, parlamentet, er øverste myndighet på Færøyene. I motsetning til Danmark er ikke medlem av EU, men har handelsavtale med EU og flere andre land, som Island og Norge.

For tiden er Bardur Nilsen statsminister, eller Lagmann som er tittelen på Færøyene.

Hvordan bli med på hvaljakt på Færøyene?

Ja, det er mulig å være med og oppleve hvaljakt. Dette foregår i juli og august da man jakter på grindhval for å utnytte kjøtt, spekk og skinn. Hvalfangst har foregått på Færøyene i minst 1200 år. Kontakt Whaling for mer informasjon.

FÆRØYENE HAR EGEN GOODLE TRANSLATE

Der mat fra naturen gjerne serveres på en stein.
Der mat fra naturen gjerne serveres på en stein.

Hvilken valuta brukes på Færøyene?

Færøysk krone er valuta. Ikke en selvstendig valuta, men danske kroner med færøyske motiver

Hva spises på Færøyene?

Kokkene er innovative og store entusiaster med råvarer fra hav og natur. Lammekjøtt i ulike former, sauehode og mange varianter av fisk er mest vanlig. Restaurant KOKS har 2 Michelin-stjerner.

Flagg Færøyene

FLAGG FÆRØYENE: Slik ser det ut, flagget som vaier i vinden på Færøyene.
FLAGG FÆRØYENE: Slik ser det ut, flagget som vaier i vinden på Færøyene.

Når er det best å reise til Færøyene?

Turist-sesongen er fra mai til september, med juli og august som høysesong. Man kan besøke øyene når som helst – så lenge man har med ullsokker og regntøy. En solid høst-storm er å anbefale.

Hus i sentrum av hovedstaden Torshavn.
Hus i sentrum av hovedstaden Torshavn.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu