Typisk Norsk: 40 ting om norsk kultur og levemåte

desember 28, 2021
Sist endret 
mars 27, 2022

Vi bør være ærlige og svare: Helgefyll, vakker natur, lang vinter og så forelsket i oss selv at vi blåser i hva andre sier

VELKOMMEN TIL NORGE: Tilbake på 1990-tallet erklærte Gro Harlem Brundtland følgende: «Det er typisk norsk å være god! Alt tydet den gang på at vår tidligere statsminister var bombardert av resultatlister fra diverse skirenn med nordmenn på pallen. Siden har verden gått videre og en god del nordmenn er blitt så inkluderende at selvpisking er ny som en typisk norsk øvelse. Men for all del – kjøttkaker i brun saus og frossen pizza består som typisk norsk mat, mens andre ting er på god vei til å bli typisk norsk.

GLADE KVINNER: Stort sett er nordmenn glade mennesker, som her på Mathallen i Oslo.
GLADE KVINNER: Stort sett er nordmenn glade mennesker, som her på Mathallen i Oslo.

Vi er enig og uenig

Mange myter knyttes til Norge og det norske, noe som Thomas Hylland Eriksen tok opp i boka «Typisk norsk», om et norsk selvbilde som ble hentet ned fra veggen. Boka kom ut for 30 år siden, og forfatteren mente den gang at det ikke finnes én måte å være på, eller ett sett med verdier som er typisk not. Noe har sikkert forandret seg siden den gang. Men det står fortsatt fritt til å være enig eller uenige, som betyr at Norge har fått et nytt fellesskap av uenighet.

RAMPESTREKEN - NORGES NYE SKRYTETUR

Hva betyr typisk norsk?

Det som kjennetegner det særnorske er lang vinter, feiring av 17. mai som nasjonaldag,  gjenstander, symboler, den norske folkesjela og en spektakulær natur. Norske troll, laks og klippfisk er ganske kjent også ute i verden som typisk norsk.

VINTER: Havna i Henningsvær, Lofoten, en grå vinterdag.
VINTER: Havna i Henningsvær, Lofoten, en grå vinterdag.

Hva er typisk norsk mat

Fortsatt er kjøttkaker i brun saus, fiskepinner, lutefisk, svineribbe, fårikål, ferdige retter fra fryseren og pizza typisk norsk daglig mat. Det er også en matkultur som har vært bevart over tid. Matvaner viser at nordmenn er vanedyr som har kjøttrester på mandag, taco på fredag og pizza på topp hele uken. Typisk norsk matkultur overføres gjerne fra generasjon til generasjon. Pinnekjøtt var en matskikk begrenset til Vestlandet, den har nå erobret hele nasjonen. Og er det en ting som er mest tradisjonell i norsk matlaging, så må det bli brun saus. Eplesaft og sider har vært laget her i minst 300 år.

Eplesaft og cider er typisk norsk - og en gammel tradisjon fra Hardanger og Telemark.
Eplesaft og cider er typisk norsk - og en gammel tradisjon fra Hardanger og Telemark.

Behov for beundring

Forskning viser at familie og slektskap er langt viktigere i Norge enn de fleste har vært klar over, og at relasjonene våre er basert på frivillighet, ikke forpliktelser. Noe av forklaringen kan være at nordmenn har behov for beundring og oppmerksomhet – eller overdreven oppfatning av egen betydning. Kanskje var sosiolog Nina Witoszek nær sannheten da hun uttalte dette: «Nordmenn flest er jo så forelsket i seg selv at de blåser i hva andre folk sier om dem.»

Hva er typisk norsk kultur?

Om kultur defineres som verdier og hvordan vi mennesker er, så er norsk kultur måten nordmenn tenker, kommuniserer og oppfører seg. Vår kultur er et resultat av historie, påvirkning både fra egen befolkning og innflytelse fra andre land.

HUMOR OG FLAGG: Nordmenn elsker humor og vifte med flagget - her fra et sykkel-race i Nord Norge.
HUMOR OG FLAGG: Nordmenn elsker humor og vifte med flagget - her fra et sykkel-race i Nord Norge.

Typisk norsk humor


Nordmenn har utvilsomt evnen til å le av andre, men å le av seg selv er langt mer krevende. Den evnen har britene i større grad, mens nordmenn blir svært hårsåre når jeg nevner noe ironisk om nordmenn. Etter å ha bodd i flere land, er min erfaring at  humor er den vanskeligste del når man skal forstå en fremmed kultur.

Norge har mange komikere, men er de morsomme og hva er typisk norsk humor? Det er umulig å rangere humor fra topp til bunn, og ganske stor forskjell på humor fra landsdel til landsdel. 

Da komiker Maria «Piateed» Stavang sa at man måtte drikke klorin for å få hvite tenner, fjernet Facebook hennes video. Ganske komisk, det også – vel og merke av Facebook, og viser det er lavt under humor-taket der i gården. Maria startet karrieren på sosiale medier og vant pris under Gullruten i 2018.

Selvsagt har det vært mye synsing om nordmenn – av nordmenn. Helt til sosiologen Harald Eia leverte en god del forskning i TV-serien «Sånn er Norge» og kom med en del fakta og mye kunnskap. Altså noen svar på hvorfor Norge har blitt som det er.

"Sannheten er at vi ikke har peiling»

«Når folk utenfra spør hvorfor vi er så rike og vellykkede, så svarer vi ofte olje eller norsk kultur. Sannheten er at vi ikke har peiling», var en  konklusjoner fra Eia. Og han fikk flere svar: «Vi nordmenn føler oss som de mest uavhengige menneskene i verden. Dette er den mest typisk norske verdien, sammenliknet med andre land.»

Har du hørt om svensken...

Typisk norsk å behandle sine naboer dårlig. Mange svensker har i årenes løp jobbet i Norge, men færre etter at lønnsforskjellen ble mindre. Det finnes flere grunner til at svenskene dro hjem. Anders Fredriksson var pendler og med på å bygge «halve Bjørvika» i Oslo. Han følte at svenskene ble utpekt som smittekilde til korona-pandemien og fikk nok av Norge.

«Vi måtte spise separat fra andre. Vi måtte skifte separat. Og en periode bar vi en vest med en annen farge slik at de visste at vi var svenske pendlere. Jeg tenkte: vi skal ikke bli behandlet som kveg», sa Fredriksson til Aftenposten. Til nordmenns orientering: Kina var opphav til pandemien, ikke svensker. 

Forresten, har du hørt om svensken som tok med seg kikkert i begravelsen..? Han skulle begrave en fjern slektning!

Det påstås at det er en viss tilknytning mellom nordmenn og poteter.
Det påstås at det er en viss tilknytning mellom nordmenn og poteter.

Potet-Ola typisk norsk

Når jeg møter nordmenn utenfor Norge, er det ofte figurer som kan beskrives som Potet-Ola og Potet-Kari. Som kommer fra et potet-land som plutselig fikk mye penger fra olje-inntekter og egentlig ikke skjønner hva som foregår. Altså, folk med litt for mye penger, går med hvite sokker i joggesko på stranda og forøvrig litt for lite påfyll innen form og stil, rett og slett fravær av eleganse. 

Nordmenn elsker selvpisking og lever etter en bruksanvisningen som er mer selvforherligende enn andre folkeslag på kloden. Med unntak av svensker, nyrike russere og kinesere.

Helgefyll hele uka

Enten du vandrer på Karl Johan i Oslo eller er på en danse på Skjåk, så er helgefyll et typisk norsk fenomen. En tur til Kanariøyene er normalt, og der er det mange som praktiserer helgefyll hele uka, oppfører seg prangende og uhøvisk, sett med spanske øyne. Det vil si uhøflige, drikker mye alkohol og er ufordragelige turister.

FJELLTURER: Et sporty folk som elsker fjellturer. Denne karen sykler i Jotunheimen.
FJELLTURER: Et sporty folk som elsker fjellturer. Denne karen sykler i Jotunheimen.

Hva er typisk norsk?

Det er i hvert fall typisk norsk å gå på ski, dra på fjellturer, måke snø, stille opp på dugnad, følge med på og være god i vintersport og spise brunost. Dessuten kommer vi ikke unna at dette er fem millioner med kjempestort selvbilde. Ellers er det typisk norsk å være opptatt av hva som er typisk norsk.

Hva er Norge kjent for?

Ute i verden er Norge kjent for et kaldt klima, midnattssol, nordlys og et av verdens dyreste land. Dette til tross for at Visit Norway årlig bruker titalls millioner kroner på å markedsføre norsk friluftsliv og krystallklare fjorder. Som om skog og natur er en forlengelse av våre hjem.
Men skal du høre en kritisk sannheten om Norge, så bør du lytte til nordmenn som bor utenfor Norge og ser på hjemlandet med nye øyne og uten hemninger.

TIL HIMMELS MED STIL FRA OSLO TIL CEBU

Gjør som King Goya Fans, hold kontakt på Facebook, og følg oss på Twitter og Instagram Norge og Instagram World

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu