MAT OG DRIKKE. Det viser seg at i annethvert tyske hjem spises tradisjonell mat – som Spätzle, en type pasta fra Baden-Württemberg, Semmelknödel som er boller lagd av daggamle rundstykker, Schnitzel og gryteretter – minst én gang i uken. Men tyskerne liker å eksperimentere med eksotiske oppskrifter.
Siden annen verdenskrig har Tyskland latt seg influere av innvandrere med fremmed matkultur. Tyskerne var nysgjerrige, prøvesmake og satte pris på nye retter. Da muren falt i 1989, ble øst og vest konfrontert med nye tradisjonelle retter og merkevarer. En del av de gamle DDR- produktene forsvant, men noen er blitt til kult-mat og -drikke, som for eksempel musserende Rotkäppchen (Rødhette) eller Bautzener-sennep fra byen Bautzen i Sachsen.
Favorittene. På spørsmål om tyskerne fortsatt lager mat fra bunnen av, er svaret ja! En rundspørring viser at 2/3 av kvinnene og knapt 1/3 av mennene brisker seg med at de er flinke til å lage mat.
Her er favorittlisten, en blanding av tysk tradisjonsmat med internasjonal innflytelse. Spagetti Bolognese, Spagetti med tomatsaus, Schnitzel, Pizza, kjøttruller, asparges, surstek som er stek marinert i vin og eddik eller kulturmeld, lasagne, biff, kålruller og kasslerbraten, mens fisk kommer langt ned på denne listen over favoritter.
Åpenhet. Tyskerne drikker helst tysk øl, men øl fra hele verden står i hyllene ved siden av store, kjente merker – og hjemme-bryggerier og økologisk sertifiserte bedrifter. Tysklands viser åpenhet når det gjelder mat og drikke – men til syvende og sist er det Tysklands matvaner som gjelder.
LES OGSÅ: FAMILIEFERIE - VI TESTER TYSKLANDS STØRSTE SENTER