KVISLE HERREGÅRD: Mye moro med cocktail. Da bartender og vert Per Magnus Haig først bestemte seg å utdype og avsløre sine bekjennelser, valgte han å skrifte på den mest originale måten. Med stilige bilder ble drinker og cocktailer ryggraden i et praktverk som må betraktes som en bibel for miksede drinker. Ei bok på vel to kilo som serverer 300 oppskrifter både med og uten alkohol.
«Boken er mitt skriftemål og en flytende reise i smak og opplevelser», slår Per Magnus Haig fast. Verten på Kvisle Herregård mellom Elverum og Kongsvinger hadde så mange miksede drinker på netthinnen at det ble til «En Bartenders bekjennelse». Et resultat av 35 år i bransjen som også inkluderer jobb som cocktail-mikser.
Per Magnus laget denne boken for å inspirere og gi en forståelse av hva det er man nyter. Når det kommer til cocktail og miksede drinker er det mangel på kunnskap som dominerer.
«De fleste av oss er veldig opptatt av hva vi spiser, men samtidig overrakende kunnskapsløse når det gjelder alkohol og drinker. Jeg opplever at gjester liksom ikke vet hva de vil ha, hvordan innholdet er laget eller hva favoritt-drinken egentlig er, selv om den er laget av kun to ingredienser».
Cocktail-eksperten har klart å mikse kjente ingredienser med de syv dødssynder. Haig mener tequila passer under vrede, rom relateres til fråtseri, mens brunt brennevin går inn i avdeling for misunnelse.
«Egentlig er vodka-drikkere lite opptatt av hva de nyter, bare det er nok. Altså passer vodka og latskap sammen. I kontrast til gin-entusiaster som nesten er religiøse og aldri får fullrost sin eliksir nok. Gin passer inn under dødssynden hovmod – like selvsagt at Champagne haver under begjær», sier Haig.
Her er tips fra boken til Per Magnus Haig, for deg som vil mikse cocktail.
White Lady
Kjøl ned cocktailglass. Ingredienser i en shaker med en neve is. Shake løst i 30 sekunder. Siles i det avkjølte glasset. Garnér med roseblad eller noe du finner passende. Den søte søsteren Pink Lady lages på samme måte, men du bytter bort Cointreau med 4cl Monin Grenadine.
Ingredienser: 4cl Harahorn gin, 2cl Cointreau likør, 2cl sitronsaft. Denne lages tradisjonelt med eggehvite fra et halvt egg, men kan sløyfes.
Dette er en topp-ti-klassiker, ypperlig som tørstedrikk. Med fersk mynte blir det også mye smak. Mikses i et solid glass. Tilsett sukker og mint-bladene som du dasker og plukker fra stilken. Tilsett limebåter og mudle i noen sekunder. Tilsett knust is, rom og bitter. Rør et par runder før du topper med ønskelig mineralvann. Den lages opprinnelig på Club Soda. Fyll med is og pynt med mynte og en limebåt.
Ingredienser: 4cl Bacardi Superiore, 3 limebåter, 2 kvister mynte (en av dem til garnityr), 2 ts brunt sukker, 2-3 dråper bitter, Schweppes Club Soda eller Farris. Om du ønsker mer sødme, bruk 7up / 7up light.
Blant store cocktail- øyeblikk havner Nobelpris-vinner og erkebiskop Desmond Tutu fra Sør Afrika. Da herrens tjener kom til Kristiansand for lunsj, fikk Haig i oppdrag å mikse en Margarita til sin berømte gjest. Tutus favoritt består av tequila, cointreau og fersk limesaft med salt på kanten av glasset.
«Etter kort tid fikk jeg anmodning om å komme til Desmond Tutus bord. Der satt han rolig og bare pekte på et tomt glass. Dette er den beste Margarita jeg har drukket – og jeg tar gjerne en til», kom det etter hvert fra Desmond Tutu.
I etterkant røper Per Magnus Haig at herrens glade vinner fortjente noen ekstra dråper tequila, og regner med at han får tilgivelse.
Foto: Anne Marit Holmseth
Korrekt Dry Martini Cocktail, James Bond!