Fez og Tanger i Marokko – to spennende men ulike byer

oktober 3, 2022
Sist endret 
oktober 3, 2022

Tanger er bejublet og annerledes. Fez Marokkos mest autentiske by med verdens eldste universitet

FEZ og TANGER, MAROKKO: På mange måter er Tanger ulik andre Marokkanske byer. Den ligger helt nord i landet der Gibraltarstredet skiller Marokko fra Spania, hvor Atlanterhavet og Middelhavet møtes. På denne ferden tok jeg det nye og moderne høyhastighetstoget fra Casablanca, eneste i sitt slag i Afrika. Normalt tar turen fem og en halv time. Med dette toget kun to timer og ti minutter, i en fart opp mot 400 km per/t. Natur og byer bare fløy forbi og vipps så var vi der.

Skal det være et glasert eple. En lokal gutt i Tanger som selger.
Skal det være et glasert eple. En lokal gutt i Tanger som selger.

Tanger er spennende

Omtalt, bejublet, vakker, annerledes og spennende. Vi tok inn på Tangers eldste hotell i gamlebyen. Continental bygget i 1870 byr på svunnen luksus, vindusmosaikk og en nydelig matsal med mosaikk som får en til å måpe. Her har berømtheter bodd og spist.

Åpne plasser, brede gater og følelse av en uendelig himmel er førsteinntrykket. Gamlebyen derimot hadde trange smug og gater som slynget seg opp og endte til slutt på en åpen plass. Med en nydelig park med fontener, restauranter og butikker - overalt gullende rent, yrende lv og vennlige folk.

Det er stil over soverom på hotell i Tanger.
Det er stil over soverom på hotell i Tanger.

En beryktet by

Tanger har en million innbyggere og er en av mange i Marokko med en gammel bydel kalt for Medina. Den er omgitt av 11 porter. Og i mange år var også Tanger en internasjonal sone mellom Frankrike, Spania og England. Byen var også et beryktet smuglersentrum i Nord-Marokko. I dalene rundt Chefchouen, også kalt den blå byen, ligger Rif fjellene hvor narkotika dyrkes og vegen derfra var kort til Tanger.

Byen er Marokkos nest største handelsby og næringer som gasskraftverk, tekstil-, kjemi-, metall- og fiskeriindustri er endel av byen. Det er investert betydelige utenlandske beløp i turisme og industri og havna skiper og tar imot båter fra flere steder i Europa.

Sultanpalass med museum

For den som er glad i museer er det vel verdt å merke seg følgende: Ved havnen står det gamle sultanpalasset, som også huser et arkeologisk og etnografisk museum.

Museet og kultursenteret The Tangier American Legation er viet de diplomatiske og historiske forbindelsene mellom Marokko og USA

Foundation Lorin er et museum for Tangers historie etter 1930. Det offentlige Abdelmalek Essaâdi-universitetet i Tétouan har en avdeling i Tanger.

Tanger ble arabisk i 683 og har ned gjennom århundrene vært hærtatt av både Spania, Portugal, Frankrike og England. Tanger ble fullt ut gitt tilbake til Marokko i 1956 og er i dag både en skattet by og Kong Mohamed II har sitt sommerpalass her.

Steder å besøke

I medinaen finnes alt fra barber-sjapper til klær, skinn, gull og sølv til mosaikker og kunst. Herfra må man ta stegene helt opp til den flotte borgen som ligger på toppen med utsyn over havna. Her er den berømte cafeen Hafa med originale innredning fra 1921. Her har forfattere sittet med en drink eller tea og sett utover havet mot Spania, inkludert Ari Behn som herfra skrev boka «Bakgård»

Like utenfor byen mot vest finnes Herkules hule er en naturlig naturskapt hule som ender opp i en storslått utgang mot Atlanterhavet. Hulen har mange veier inn, uten at man går seg vekk. En annen del av hulen er viet mer kommersiell drift.

Det marokkanske kjøkken er fantastisk. Blant flotte fontener og utsikt over byen hadde v fisk på menyen, fisk servert hel, sprøstekt med ymse tilbehør, og alltid med brød. Nydelig. Ellers er kjøtt hovedretten i Marokko.

Vår reporter Frøydis med et esel i ben Fez.
Vår reporter Frøydis med et esel i ben Fez.

Fez Marokko

Vår ferd dundret videre med hurtig-tog fra Tanger til Meknes og videre til Fez med taxi. I motsetning til Tanger er Fez en trang og slitt by, men med mange flotte riader og er landets mest autentiske by.

En Medina som sies å være verdens største bilfrie Medina med palasser, moskeer, private hus, riader, fontener og madrasser utgjør storparten av byen. Byen næringsliv omfatter ull-, bomull- og såpeindustri; teppeindustri og våpenindustri og turisme. Fez er også kjent for nydelige marokkanske lamper.

Ancient blue painted alley with old door entrance in the medina of Tanger (Tangier), northern Morocco.
Ancient blue painted alley with old door entrance in the medina of Tanger (Tangier), northern Morocco.

Verdens eldste universitet

Fes har 1,3 millioner innbyggere, og grunnlagt i år 789 av kong Idris, mens universitetet ble grunnlagt i 859. Det er det eldste universitetet i verden som har vært kontinuerlig i virksomhet. Fez var Marokkos hovedstad i middelalderen.

Vi besøkte Moulay Yacoub Spa Village, et svovelbad med råtten lukt, men svært bra for huden. Man venner seg fort til lukta. Vi var i kvinne-avdelingen og ble behandlet med skrubb og vask, skylling og mere skrubb, og massasje, og hadde følelsen av baby hud. Så bar det videre til et basseng med varmt vann og mere svovel. Hele seansen varte i et par timer og var en ganske nydelig opplevelse.

Fez er fjerde største by i Marokko og herfra kan man ta dagsturer til Chefchounen, den blå byen. Det er nesten et must. Turen hit tar fem timer og like i nærheten besøke den flotte Grand Cascade D'akchour.

Spa i Fez ble en opplevelse for våre norske kvinner.
Spa i Fez ble en opplevelse for våre norske kvinner.

Mat og overnattinger

Det finnes hundrevis av riader. Nydelige bygninger om gitt av en gårdsplass, fontene og blomster og fuglekvitter. Riader er å anbefale da de er autentiske og gamle, er rikt utstyrt med ornamenter og mosaikker og huser nydelig kunst og antikke møbler.

Anbefaler Tashiner og nasjonalretten Coscouse. Liker man fisk, kan man regne med å få den servert helstekt med grønnsaker og brød. En middag med kjøtt eller fisk og dessert koster fra 50-150 dirham.

Ganske rimelig

Høyhastighetstog fra Casablanca til Tanger koster 400 dirham.
Riader. Overnatting koster fra 200-300 dirham med frokost opp mot 1500 dirham med frokost.

Mitt utgangspunkt var Casablanca. Man kan også reise ut fra Marrakech, eller ta fergen fra Spania til Tanger. Mulighetene er mange og opplevelsene både fargerike og spennende.
1 dirham er 1 norsk krone. Terminaler for kontanter finnes alle steder.

ESSAOUIRA: HER VOKSER IKKE GEITER PÅ TRÆR 

Voksen kvinne fra Ålesund som elsker å besøke nye land, bli kjent med folk og kulturer. Det har gitt unike opplevelser, nysgjerrighet og flotte vennskap har oppstått.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu