Fjellturer på Filippinene: Mye slit og masse utsikt

mai 19, 2023
Sist endret 
mai 26, 2023

Ti anbefalte vandreruter med opplevelser for alle nivåer

TROPISKE TOPPTURER: Filippinene er mer en sandstrender og masse tropiske øyer. Her er det flere gode turstier. Vi tok et par turer opp i høyden og opplevde  ville dyr, vulkanske landskap og panoramautsikt. Fjellturer på Filippinene medfører en god del slit.

Fjellet Apo høyest på Filippinene
Fjellet Apo høyest på Filippinene

Apo: Høyest på Filippinene

Apo vest for Davao City på øya Mindanao rager 2956 meter og er høyeste fjell på Filippinene. Her kan du legge ut på vandreruten Kidapawan. Underveis passerer du både kokospalmer og vulkanske områder - og alt fra mosegrodde sumper til steiner og frodige skoger. Du kan også være så heldig å få øye på den truede apeørnen, som er verdens største haukefugl og bare lever i filippinske skogsområder. Ruten er 6,4 km lang og tar ca. tre timer.

Utsiktene fra samtlige fjell er mildt sagt imponerende.

Pulag: Gudenes lekeplass 

I Cordillera-regionen ligger fjellet Pulag, som med sine 2922 meter er det tredje høyeste på Filippinene. Fjellet har fått kallenavnet «Gudenes lekeplass» fordi man fra toppen har en fantastisk utsikt over skyene. Det er flere forskjellige veier mot toppen, og langs fjellstiene passerer du både furuskog og kjøkkenhager med grønnsaker. Ambangeg-ruten på 7,4 km tar i underkant av tre timer og er bra for nybegynnere, mens Akiki-Ambangeg-ruten på 16 km er for de mer erfarne turentusiastene. På denne ruten kan du regne med å bruke en dag på å komme opp til toppen og ned igjen.

Magisk utsikt til en turkise kratersjo i Pinatubo.
Magisk utsikt til en turkise kratersjo i Pinatubo.

Pinatubo: Vulkan med innsjø

I underkant av 100 kilometer fra Manila, hovedstaden på Filippinene, ligger fjellet Pinatubo, som er en aktiv kjeglevulkan som sist hadde utbrudd i 1991. Spesielt natur- og turentusiaster kommer hit for å nyte den magiske utsikten over den turkise kratersjøen. Du kommer til kratersjøen med firehjulstrekkere etterfulgt av en 2 km lang tur. Du kan også klatre og rappellere de drøye 40 kilometerne ned den brattere ruten Sapang Uwak Delta-V for å komme ned til innsjøen. Denne turen tar omtrent 12-14 timer.

Idylliske innsjøer finnes også oppe i fjellene.
Idylliske innsjøer finnes også oppe i fjellene.

Halcon: Barskt terreng og tett skog

Fjellet Halcon på øya Mindoro er for erfarne turgåere som i tillegg til vakker natur også drømmer om en ekstra utfordring. Fjellet strekker seg 2582 meter over havet. Det tar omtrent tre til fire dager å nå toppen, og underveis er det mange bratte stier samt tette skoger og elver å krysse. Underveis kan du være heldig å få øye på den truede tamarau-bøffelen. Fjellet er et av de tre fjellene på Filippinernes «Knife Edge Triology»-liste, som består av de tre mest brutale fjellene. De må bare klatres av personer som har trent for formålet.

Guiting-Guiting: Stor utfordring

Av alle fjellturer på Filippinene er denne en stor utfordring. I hjertet av øya Sibuyan i Romblon-provinsen ligger nok et utfordrende fjell i Knife Edge Triology: Guiting-Guiting. Fjellet sies å ha en av de mest utfordrende stigningene på hele Filippinene. Turen til toppen av det 2058 meter høye fjellet innebærer klatring med tau, og i gjennomsnitt tar det fire dager å nå toppen. Fjellet er hjemsted for 54 endemiske planter samt sjeldne endemiske øgler og flaggermus.

Dulang-dulang: Mystikk i jungelen

Fjellet Dulang-dulang er det nest høyeste på Filippinene med en høyde på 2938 meter og ligger midt på øya Mindanao. Landskapet på fjellet ser nesten mytisk og eventyraktig ut med sine tåkete skoger, høye furutrær og tette jungler. Fjellet er en del av fjellkjeden Kitanglad, og på en klar dag får du nyte en magisk utsikt over de andre fjelltoppene fra toppen. Det tar litt over åtte timer å nå toppen og ned igjen.

Kitanglad: Blomstrende regnskog

Mount Kitanglad ligger i Mount Kitanglad Range nasjonalpark i den nordlige delen av øya Mindanao. Parken er en av de få gjenværende blomstrende regnskogene på Filippinene og hjem til flere sjeldne plante- og dyrearter - inkludert den sjeldne apeørnen. Til tross for godt etablerte stier er fjellet utfordrende og derfor kun for erfarne turgåere. Du kan vandre fra Dulang-dulang til Kitanglad via begge toppene på omtrent tre dager.

Kabunian: Ber før innhøsting

Ved Bakun på øya Luzon ligger fjellet Kabunian, hvorfra du har en fantastisk utsikt over områdets risterrasser. Fjellet er oppkalt etter en filippinsk gud ved navn Apo Kabunian som antas å bo i fjellet. Lokalbefolkningen ber til Apo Kabunian for å sikre en god innhøsting. Fjellet er en del av Bakun-trioen, som også består av fjellene Lubo og Tenglawan. I perioder med mye regn forvandles Kabunian til et såkalt gråtende fjell med vakre fossefall som renner ned i det grønne landskapet. Det tar omtrent fem timer å nå toppen av fjellet, så du må sette av en dag hvis du skal bestige dette fjellet. Skal du bestige hele Bakun-trioen, bør du sette av tre dager - dette krever imidlertid en viss erfaring. På denne ruten krysser du ville elver og får gå gjennom tette skoger.

Pinaturo krater-innsjø
Pinatubo krater-innsjø.

Kanlaon: Vulkan og varme kilder

På Negros, den fjerde største øya på Filippinene, kan du vandre rundt den aktive vulkanen Kanlaon. Vulkanen er omgitt av vulkanske kratre, frodige skoger, varme kilder og brusende fossefall. Her bor 200 plantearter og populasjoner av truede dyrearter som den filippinske hjorten og Visayan-vortesvinet. På grunn av bratte passasjer og ofte ekstreme værforhold har fjellet middels vanskelighetsgrad. Turen til toppen er ca. 17,8 km lang og går innom alt fra jorder til regnskoger.

Osmeña Peak: Panoramautsikt

Utsiktspunktet Osmeña Peak er den høyeste toppen på øya Cebu og er en del av fjellkjeden Mantalongon. Fra toppen har man panoramautsikt over Cebus sørvestlige kystlinje og de omkringliggende gresskledde fjellene, som minner om de berømte Chocolate Hills i Bohol. Stien til toppen er godt etablert, og en tur til toppen tar en knapp halvtime. Siden det ofte er tåke i morgentimene, anbefales det at du legger ut på turen etter middag for å få den beste utsikten.

Fjellturer på Filippinene

Filippinene består av 7107 øyer som byr på alt fra hvite strender og frodig jungel til vulkaner, majestetiske kalksteinsklipper og gode dykkesteder. Filippinene kalles også «de glade menneskers land», siden folk har lett for å smile og være vennlige og imøtekommende. I tillegg har landet en rik kultur med musikk og mat. Men det finnes mange gode grunner til å ta fjellturer på Filippinene.

DET BESTE MED CEBU CITY

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu