Nerja Spania – Kystby med strender, grotter og byfester

mai 26, 2023
Sist endret 
mai 26, 2023

Tropisk klima: Nesten alltid bra vær, i hvert fall 320 soldager i året

NERJA SPANIA: Fra storslått natur og fjellturer til strender med klart og varmt sjøvann, til dukkert i et hotellbasseng. Den lille kystbyen Nerja er mer enn bare badeby langs Costa del Sol sør i Spania. Mens de fleste byer langs denne kysten er full av turister, har Nerja også en stor del spanjoler og er hjem for såkalt expats, utlendinger som bor her hele året. Med et subtropisk klima og 320 soldager, er dette på flere måter et alternativ som passer hele året. Dessuten har bade-byen flotte strender.

Typisk Andalusisk

Palmer, soloppgang på "Balcony of Europe" i Nerja Spania
Palmer, soloppgang på "Balcony of Europe" i Nerja Spania

Nerja har en gammel bydel full av hvitkalkede hus og rullesteinsgater ved foten av fjellene Sierra Almijara. Gå ikke glipp av Balcòn de Europa, med utsikt fra en balkong over en klippe. Byen er veldig andalusisk med 20.000 innbyggere kalt Nerjeños på spansk. Avstanden mellom Malaga lufthavn og Nerja er 56 km. Beklager, her er ingen togforbindelse, men det går buss fra  flyplassen til Nerja.

Besøk om vinteren

Spania varierer, men vinter her i sør er mild, kald i sentrale strøk av landet og regn i nord. Forvent varm og tørr sommer, med juli og august som varmeste måneder. Sommer er travle periode med turister, mens Nerja også er perfekt for litt vintersol. Faktisk har dette området 320 soldager i året og temperaturen om dagen faller sjelden under 18. Desember er kaldeste måned i året.

ACEBUCHAL – SPØKELSET SOM VÅKNET TIL NYTT LIV

Rik på historie

Mange europeere bor i dette området av Costa del Sol. Maten er god, været er nærmest fantastisk, og muligheten til golf er perfekt med to golfklubber innen rimelig avstand, Bavaria Golf og Los Moriscos Golf. Det er mye som skjer i en by hvor 25% av befolkningen er fastboende utlendinger.

Sentrum har historiske hus, koselige torg og naturlige omgivelser med klipper, kløfter og nydelige fjelltopper. Byen er gjennomsyret av rik historie, som du kan oppleve gjennom grotter, unike arkitektur og museer.

Bo i Nerja

Noen av de populære hotellene i Nerja er MB Boutique Hotel, Hotel Puerta del Mar og Parador de Nerja med utsikt fra hotellrommene. Dette området av Costa del Sol har mange alternativer, som Hotel Carabeo og California for familier. Carabeo har god frokost. I høysesongen er hotellrom ikke billige.

Men man behøver ikke bo som alle andre, eller følge strømmen. I så fall er El Escondite - The Hideaaway et eksklusivt alternativ i utkanten av Nerja. Her er Elisabeth og Johan fra Stockholm vertskap med kun fire gjesterom og mye av maten kommer fra egen hage og en fire-retters meny tilbys gjestene med utsikt til en praktfull solnedgang.

Stranden i Nerja

Noe av det beste med Nerja er stranden, eller hele 15 km med fantastiske sandstrender I høysesongen er strendene veldig travle, men ikke spesielt overfylte selv i travle måneder. Playa de Burriana og Torrecilla er de mest kjente med krystallklart vann. 

Omgitt av trær, busker og grøntområde er Las Alberquillas den mest «øde» stranden, kanskje på grunn av at den er noe avsides.

Lunsj på stranden

På disse strendene kan du nyte god mat, spesielt fisk og sjømat. Grill-mat til lunsj på stranden er i utgangspunktet et must. Noen restauranter serverer også utmerket paella.

Tapas er en del av det lokale kjøkkenet, og her vil du bli bortskjemt med utvalget som serveres på restauranter og barer.

Olivia sentralt i byen er et populært spisested.
Olivia sentralt i byen er et populært spisested.

Tre favoritter

Nerja har 300 restauranter, og alle har sine favoritter. Her er tre av våre.

Olivia serverer retter med middelhavsrøtter, og en meny er kort, sesongbasert og skiftende fire ganger i året. Vi anbefaler røkt laks bambon, biff i svart trøffelsaus og husets spesialitet, Red Tuna fra Cádiz. Olivia ligger på Plaza de España, bare noen få meter fra Balcón de Europa.

Denne retten ser da bra ut - og den smake fortreffelig på Olivia.
Denne retten ser da bra ut - og den smake fortreffelig på Olivia.

Kafeteria Joanny

Lokalt, nylaget og rimelige priser har gjort Joanny til en favoritt så langt over 25 år. Paella og Cazuela de Fidos er våre favoritter, pluss omeletter og Joannys hus salat.

Adresse: Plaza de Olvido, Nerja. Åpent fra tidlig til sent.

Mest sannsynlig byens beste tapasbar
Mest sannsynlig byens beste tapasbar.

Best på Tapas 

En stilig strandbar-restaurant foran Burriana-stranden. Tilbyr tapas og en blanding av thailandsk, indonesisk og vestlig. En variert meny fra tomat og mozzarella til thailandske grønne karriretter. Adresse: Paseo Burriana Edf. HC Burriana, lokal 1A. Tirsdager stengt.

El Pulguilla er mest sannsynlig  Nerjas beste tapasbar. Bestill en drink eller en øl, og du kan velge fra et utvalg av tapas. Adresse: Almte. Ferrándiz, 26, Nerja.

Plaza og kirken

Nerjas gamleby er fortsatt uendret med trange, svingete gater og hus med jernterrasser overfylt med blomster. Her er mange flotte torg for å slappe av og se verden gå sakte forbi. Eller besøk kirken i El Salvador fra det 17. århundre.

Byen Nerja ble kalt Nerija, naricha og Narixa, som i utgangspunktet betyr "rik på vann." I gamle dager var Nerja en langt mindre by omgitt av skog og elven Chillar.

Grottene i Nerja

Følg skiltene fra sentrum, gå 3 km og du vil finne Cueves de Nerja, de underjordiske grottene. Inkluder Cataclysm Hall, som har høyde på 32 meter, og veggmalerier som dateres tilbake over 2000 år. Her er museum, gavebutikk og en restaurant med utsikt.

Lenger inn i landet kan man utforske det andalusiske landskapet, pluss noen hvitkalkede Pueblo Blancos, hvite landsbyer. En slik er Frigiliana, en sjarmerende landsby 6 km fra Nerja.

Ting å gjøre i Nerja 

Historie og de som er interessert i Nerjas fortid bør ta turen til Museo de Nerja, et interaktivt museum på Plaza de España. Det er 5 rom med informative videoer og gjenstander som forteller historien om byen, grottene og folket. Museet har også informasjon om lokal arkitektur og industri, noe som gjør det til et utmerket sted å bli kjent med og forstå feriemålet. Gratis inngang til museet om du viser billett til Nerja Caves ved inngangen. 

Tur langs elven

I tillegg til natur og grotter, anbefales en tur langs elven Rio Chillar for å nyte utsikt, beundre praktfulle fjell og vandre i krystallklart elvevann hvor maks dybde er 30cm. Bruk vann-sko eller sandaler på grunn av noen skarpe steiner i elven.

Langtidsferie 

Om vinteren er det mange som legger inn en langtidsferie langs Costa del Sol, og  Nerja er langt mer sjarmerende enn nordisk vinter. Her er det mikroklima og  dagtemperatur som sjelden beveger seg under 18 selv om vinteren. Om du likevel vil stå på ski, er det rimelig kort vei til alpinanleggene i Sierra Nevada. Med leiebil er turen kort til byen Granada og palasset Alhambra.

Musikk og natteliv

For autentisk spansk musikk og dans, ta turen til El Burro Blanco og nyt flamenco show. Adresse: Calle Gloria 3. Mer levende musikk på Cochran, en irsk pub med terrasse og den mest imponerende havutsikten. Adresse: Calle Salón 12.

Sala People og Sound Club er nattklubber i Nerja hvor du kan vise frem ferdighet på dansegulvet under blinkende lys og lasereffekter. Adresse: Calle El Chaparil.
Uansett tid på døgnet, og uansett hvor du befinner deg i denne byen, i Nerja er det umulig å gå seg vill. Fordi den har beholdt sin landsby-status.

Ballerinaer i aksjon med å danse flamenco i Nerja.
Ballerinaer i aksjon med å danse flamenco i Nerja.

Fester året rundt

I Andalucia festes det hele året. Den årlige Nerja-festivalen, Feira de Nerja, går over fire ville dager og netter i oktober. I februar blir det karneval, mens den hellige Semana Santa alltid kommer i forbindelse med påske. Gå ikke glipp av festivalen Virgin del Carmen den 16. juli, mens Festival de la Cueva i grottene også foregår i juli. For å nevne noen årlige byfester.

Turistkontoret holder til i Rådhuset, mellom Balcòn de Europa og Plaza de Espana. Der finnes også info om aktuelle aktiviteter og feriebolig i Nerja.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu