HURTIGRUTEN «MS POLARLYS»: Når vi går ombord i hurtigrute på brygga i Bergen, så finnes det kun en plan, en retning, men mange etapper og utsikt til enda flere opplevelser. Vi skal seile i retning nordover og være forberedt på all slags vær. Vi skal innom byer, småsteder og havner og vær også oppmerksom på at navnet Hurtigruten ikke har noe med stor fart eller høyt tempo. Nei, det meste foregår i en behagelig og bedagelig hastighet – eller 18 knop som er marsjfarten til skipene som trafikkerer langs kysten og legger til kai i 34 havner.
«Mitt favorittsted ligger langt mot nord og har ikke anløp av Hurtigruten. Men vi passerer øya både på nord og sør», sier Hege Fagerhaug, opprinnelig fra fiskeværet Måsøy i Vest Finnmark, men bosatt i Ålesund. I et år har Hege jobbet som messepike på «Polarlys» og tatt bilder på fritiden – fortrinnsvis av motiv på nordgående og på styrbord side med land i sikte. Messepike betyr at hun jobber i messa til mannskapet. Vi har gleden av å presentere noen av Heges bilder.
Nytt liv i Vardø: Pøbel-streker ble gatekunst
Sjøreisen fra Bergen til Kirkenes gir rikelig med anledning til å utforske både kultur, natur, gå i land i noen sjarmerende kystbyer og studere hvor viktig Hurtigruten er for små fiskevær. Og så møter du lokal-befolkning og turister, blir med på utflukter, oppleve Sognefjorden og Stadthavet, studere skiftende natur som perler på ei sno. Følg med, for jo lenger nord du kommer, jo skarpere farger blir det på husene.
Det meste foregår i et rolig og poetisk tempo. Noe av det mest poetiske jeg har hørt om Hurtigruten er «Verdens vakreste sjøreise» - både beskrivende og ganske forførerisk, spesielt om sommeren.
En annen virkelighet blir Østhavet langs kysten av Finnmark en vinterdag med kuling fra nord og høye bølger. Perfekt for å oppleve sjøsyke, men garantert ikke spesielt forlokkende. Du skal være en god poet for å lage noe minneverdig ut av sjøsyke.
Stemningen om bord på «Polarlys» er uhøytidelig og avslappet. Du vil gjerne oppleve det meste – fra byturer i Ålesund og Trondheim til utvalgte aktivitet. Soving på lugaren blir likesom ikke så viktig. Det er fast ritual at havguden Neptun dukker opp i salongene når skipet passerer Polarsirkelen nord for Mo i Rana. Eller krydre reisen med en tur med hurtigbåt på Saltstraumen sør for Bodø og oppleve verdens sterkeste tidevannsstrøm.
Både langs kysten av Helgeland og i Lofoten vil du oppleve at det egentlig er naturen som står for underholdningen – gjerne godstolen i panorama-baren på dekk 7.
Fotograf Hege fikk seg en spektakulær tur inn Trollfjorden, som ligger i Raftsundet i Vesterålen. Allerede på vei inn i en hurtigbåt fikk hun øye på den første ørnen. Knapt noe sted i Nord-Norge er så gjennomfotografert, filmet og malt som innseilingen til Trollfjorden. Fjorden er ikke spesielt lang, men det er selve munningen og stupbratte fjell på begge sider inn til fjorden som vekker oppsikt ettersom åpningen kun er 70-80 meter bred. Fjellene rundt er imidlertid over 1.000 meter høye.
Etter Lofoten og Tromsø kommer Finnmark med tre ting på programmet; Fuglesafari eller en tur til det forblåste fjellplatået Nordkapp med håp om å se en spektakulær solnedgang. Eller det ekstraordinære nordlyset om vinteren. Like ved fiskeværet Gjesvær på Magerøya ligger Gjesværstappan, et fuglefjell hvor den fargerike lundefuglen hekker fra april til august. Forøvrig kan Hege se fuglefjellet fra Måsøy der hun vokste opp.
«Når callingen opplyser at det er nordlys ute, kan det plutselig bli tomt i restauranten, selv midt under middagen», forteller Hege.
Etter å ha testet maten på hurtigruten slår jeg fast at den har tre hoved-ingredienser: Super-fersk sjømat, reinkjøtt og selvskryt!
”Dette er en reise i verdens beste matfat”, var det første jeg fikk servert etter avgang Tromsø. Første selvskryt, vel og merke.
Jeg valgte fra øverste hylle, en fem-retter basert på lokal mat med historie. Kongekrabbe med urteolje var en god start. Så fulgte en forrett av kamskjell, blomkålpuré, syltet eple, lakserogn og et snev av den spanske paprika-pølsen chorizo, så magisk at det vil være galskap å ta den av menyen. Reinkjøtt og multer fra Finnmarksvidda viser at Hurtigruten satser på lokalt råstoff. Bare et minus; Det er en gåte at ikke Hurtigruten serverer boknafisk, som er en halvtørket torsk. Den henger på fiskehjeller fra Lofoten og nordover. Boknafisk bør inkluderes i kontrakten neste gang Hurtigruten søker om statsstøtte.
Ni år er gått siden millioner av nordmenn så maraton-sendingen «Hurtigruten – minutt for minutt» på NRK. Etter drøye fem døgn med direkte fjernsyn – 8082 minutter for å være helt nøyaktig – la skipet til kai i Kirkenes. Da hadde folk langs kysten gjort det meste for å komme med på TV-bildene og ofret nattesøvnen for å få med seg alt - mens Barbro Vanvik skrev et dikt.
HURTI`RUTESALUTT
Ka skà eg finna på for någe, om dagane, nå,
når nå eg ikkje lenger på Hurti`rutå kan sjå?.
For det har våre så spennanes det heila,
der me konne fra go`stolen, hjemma, seila.
Og på seilasen fra Bergen tè Kirkenes,
har der på kaiane, bare våre bli`e fjes.
Så nå når reiså e for osser øve og slutt,
må me adle for Nrk to, utføra ein salutt!!
Før Hurtigruta ble en turist-attraksjon, var landskapet som skipene seilte gjennom betraktet som en kunstopplevelse. Helt siden starten i 1893, har skipene langs denne værharde kysten representert det moderne og det dristige. I dag kan skipene betraktes som relativt små cruiseskip med alle moderne fasiliteter – og mye urban kunst på veggene.
I Stokmarknes ligger Hurtigrutemuseet, som tar deg med på en tidsreise langs kysten. Oppdag endringer i løpet av de siste 125 årene, og lytt til dystre historier om forlis og død, som også er en del av Hurtigrutens lange ferd langs kysten.
Hurtigruten er en stressfri sone. Hege Fagerhaugs mange bilder fra turen nordover viser at det mest spennende er havet, kysten, lyset og etter hvert midnattssola som skinner mellom mai og august. Som passasjer har du god tid til å få med deg landskapet og fargerike fiskevær som sklir forbi i et behagelig tempo. Ja, selv gråværet avdekker så mange nyanser at det hele virker eventyrlig. Alt dette og mere til før nordgående snur i Kirkenes og setter kursen mot Bergen. Men da bør du helst skifte til babord.
Spesialitet fra Finnmark: Halv-tørket torsk som begeistrer
FOTOGRAFEN: Hege Fagerhaug Emblem, messepike på MS Polarlys. Oppvokst på Måsøy i Finnmark, bor i Ålesund, der hun mønstrer på når hun skal på jobb. Har jobbet om bord i Polarlys siden august 2019. Jobber 22 dager på og har 22 dager fri. Fotograferer og spesielt på jakt etter motiv langs kysten.
Bestill bilder fra Hege Fagerhaug Emblem