De fleste kommer til Island for å møte islendinger

mars 19, 2018
Sist endret 
mars 19, 2018

Det store bildet av Island – om den unike lille øya nord i Atlanterhavet

ISLAND: Egentlig kan man beskrive Island som robust der øya ligger ensom ute i Nord-Atlanteren som en slags bro mellom to kontinent. Takket være Golfstrømmen lever folk i et kjølig, temperert maritimt klima med forfriskende somre og overraskende mildt om vinteren. Her finner du gamle isbreer, varme kilder, eksklusive geysirer og med litt hell og lykke kan du også oppleve nordlys.

Stor tabbe. Islandsk kultur er formet av isolasjon og ekstrem natur. Forhold som har skapt et folkeslag som tåler litt motbør, som har nære bånd til familien, er opptatt av tradisjoner og et tett forhold til naturen.
Det hevdes at de fleste besøker Island for å oppleve naturen. Feil - og en utpreget misforståelse av de som ikke kjenner dette samfunnet. Islands største trekkplaster er menneskene, som er varme og vennlige, jobber mye og tar livet med et smil. For å oppleve dette bør du ta en tur i Reykjavik, legge turen innom byens svømmebasseng, smake på lokale spesialiteter og i det hele tatt omgå vanlige folk. Først da blir du kjent med islendinger.

LES OGSÅ: RIDETUR PÅ VIKING-STIER

Svart humor. Med en lang og kald vinter må man nødvendigvis ha en god dose humor. Humoren på Island er omtrent like mørk som vinternatta. Det merkes på islandsk film og tv-serier, det virker som landet er befolket av de mest eksentriske raringer. I en film så jeg en bestemor som fyrte av en hagle for å vekke sitt barnebarn. I de islandske sagaene kan man lese om Vikingene som lo seg skakke av ironiske bemerkninger under en kamp på liv og død.

Spesialiteter. Reykjavík er kanskje er hip by med det terapeutiske badestedet Blue Lagoon med sitt mineralrike, samt  eksport av fisk, musikk og fotballspillere. Dette er et land med varme leirebasseng, geysirer som spruter opp av jorden og med isbreer og fossefall som gjør blandingen til et eventyr.  Sommeren på Island er overraskende varm, frodig og grønn, men aldri varmere enn 17 grader.

Festivaler. Gjennom året er det mange fascinerende musikkfestivaler og arrangementer på Island som fungerer som en introduksjon til et mangfold av talenter som finnes på øya. Noen blir artister av høy kvalitet og gjør også internasjonal karriere.

Design. Her skapes det mye spesielt. Fra lamper av fiskeskinn til høyteknologiske proteser, fra stoler av lava til smart telefondesign, originalitet, individualisme og innovasjon er med på å forme islandsk design, enten i form, funksjon eller bruk av materialer. Islandsk mote og  design kan defineres som europeisk avantgarde: ukonvensjonell, opprørsk og ofte en ny måte å tenke moter.

Islandshesten. Den islandske hesten er en heller liten variant, en hardfør ponnytype, som har utviklet seg i isolasjon på øya. De viktigste av disse tilhører Svaðastad-varianten og Hornafjörður-stammen. Hester fra Svaðastad anses å ha en mer attraktiv og dynamisk; mens de fra Hornafjörður er større og har  utholdenhet. Islandshesten veier mellom 330 og 380 kilo og har en høyde fra 132 til 142 cm.

Harpa. Det nye kulturhuset ligger ved den gamle havnen i Reykjavík sentrum og er et landemerke som skiller seg ut og som fungerer for konserter og konferansesenter. Designet er påvirket av Islands eksepsjonelle og dramatiske natur. Glassfasaden, som dekker hele bygningen, ble designet av kunstneren Olafur Eliasson. Harpa har tre konsertsaler og det er her Islands symfoniorkester og landets opera holder til.

Mat. Islandsk mat har forandret seg mye de siste årtier fra hovedsakelig lam eller fisk i en eller annen variant til nye og spennende retter. Bevistheten for lokal mat har økt og det finnes flere vegetariske restauranter i Reykjavík. De fleste spisesteder serverer dagens fisk - som for eksempel Plokkfiskur, en enkel blanding av hvit fisk, poteter, løk, mel og melk. Jeg anbefaler å smake røkt islandsk lam eller 'hangikjöt'.

Kunst. Egentlig virker det som alle på Island er kunstnere, men så er ikke tilfelle. Museer i Reykjavik og omegn har utstillinger fra kunsthistorien til samtidsprosjekter, og i nærheten av Reykjavik, steder som Keflavik og Hafnarfjörður, tilbys interessante utstillinger. Det finnes også gallerier i og rundt Akureyri i Nord og i Seyðisfjörður i øst.

Fugletitting. Mange regner Island som et  av fugletitternes paradis, ettersom store kolonier av sjøfugl er lett å oppdage langs kysten. Hold kikkerten klar, her får du garantert glimt dyreliv og sjøfugler som lomvi, terner, skarv, suler og ikke minst den vakre lundefuglen. Halvparten av verdens bestand av lundefugler holder til på Island.

Vulkaner. Island har 130 vulkanske fjell, hvorav 18 har hatt utbrudd siden bosetningen av øya begynte. Utbrudd skjer stadig, men de fleste er små, med unntak når Vatnajökull begynner å røre på seg. Folk har lært å leve med både ulemper og fordeler med vulkansk aktivitet. I gjennomsnitt oppleves et vulkansk utbrudd hvert femte år.

Noe stort. Island er et sikkert land med svært lav kriminalitet, og det første land i verden som har innført likelønn for menn og kvinner. Gudni T. Jóhannesson (49) er president og hans kone Eliza Reid landets førstedame. Paret inviterer oss alle til denne lille øya nord i Atlanteren for å dele fremgang og gleder – som at Island med kun 320,000 innbyggere skal delta i FIFA World Cup 2018. Landets fotball-helter beviser at det er mulig å være en del av noe stort – selv for et lite land langt ute i havet.

Les også: Ridetur på Viking-stier

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu