En bypatriots bekjennelse; Ja, jeg elsker Ålesund!

mars 21, 2018
Sist endret 
desember 16, 2021

Keiser Wilhelm sendte lasteskip mot nord med materiell og folk for å gjenreise byen

ÅLESUND: Dersom du har sans for spennende arkitektur, er glad i farger og ikke har opplevd en middel stor norsk by ute ved et forblåst hav, en by som til og med speiler seg i vann på tre sider, da bør du besøke Ålesund. Når du kommer hit, send en takk til Keiser Wilhelm som bidro med å bygge opp Ålesund etter en fatal brann som brøt ut en stormnatt 23. januar 1904. Det sies at keiseren  sendte noen av sine lasteskip mot nord med det som trengtes av materiell og folk som kunne gjenreise byen.Og det gikk fort. På mindre enn fem år steg det nye Ålesund opp av asken i datidens Art Nouvea-stil. Europas arkitekter, designere og ingeniører inntok Ålesund med kunnskap om den nye stilen, og gjenreiste byen i komplett jugendstil. Riktignok ble byen etterpå grå og lite tiltalende fargemessig, men etterhvert fikk befolkningen øynene opp for hvilken skatt av en by de bodde i, og begynte og dermed kom fargene tilbake.
Ålesund i dag er en fargerik og særpreget by ved det forblåste storhavet med vakre øyer rundt og fjell og berømte fjorder innenfor. Kommer du hit en sommerdag, kan det hende du finner byen vasket av sjøene og regn-skuret etter mange dagers regn på tvers. Her regjerer naturkreftene sånn godt over middels.

Byfjellet og Rampen. Uansett vær, du må bare ta de 418 trappetrinnene fra Parken ved Byfjellet og opp til Fjellstua. Omtrent midtveis i trappeløpet finnes en ny attraksjon. Byrampen som den heter, er et betongutspring fra fjellet med plexiglass gjerde rundt slik at man får en overstående følelse av å sveve i løse lufta. Spennende og vakkert må vite. Uansett bil, tog eller apostlenes hester - Fjellstua gir deg en panoramaopplevelse du sent vil glemme.

En glitrende juvel. Byen nedenfor fjellet ligger som en vakker og glitrende juvel. Hessafjorden skjærer inn til venstre for byen med Sulafjellet bakom og dit kommer man raskt med båt som tar 7 minutter. Der finnes et utall spennende butikker i den nedlagte Devold-fabrikken som er omgjort til en kulturfabrikk og som blant mye annet leverer herlig ullundertøy i alle regnbuens farger. Her er mange outlets og man kan gjøre gode kjøp på merkevarer. Det arrangeres jevnlig intimkonserter hvor mange profesjonelle krefter byr på jazz med nogo attåt.
Foran og til høyre for Ålesund ligger øyene Valderøya, Giske og Godøya. Og utenfor det hele et hav så langt øyet kan se. Hurtigruta kommer hver dag hele året og er en fargeklatt der den sakte og majestetisk seiler inn mot byen.
Er du like glad i å gå på fjelltur som meg, så går det fort å komme til toppen av Sukkertoppen. Er du godt trent tar det 30 minutter, 45-60 for oss andre. Herfra er det utsyn i alle retninger og flottere solnedgang finnes neppe.

Ålesund by night
Ålesund by nightMat og historie. Byen er blitt ganske urban med mange nye spisesteder og kafeer hvor du kan få god mat, enten du er hekta på japansk, indisk, kinesisk, tyrkisk eller norsk. Jeg elsker små kafeene med særpreg og nyter ofte ”skilpadden”, byens spesielle bløtkake. Å gå langs bryggene er også en fin opplevelse. Hit kommer båtene på formiddagene og selger ferske reker og fisk fra havet utafor.
Er du en museumsfreak som meg, kommer du ikke utenom jugendstilsenteret som ligger i det gamle og autentiske apoteket. Her finnes også opprinnelige interiør fra perioden da byen ble gjenreist. Leiligheter fullt møblert står slik de ble innredet, pluss mange andre detaljer. Omtrent vegg i vegg ligger Kube som er et galleri for spennende kunst og en scene for ulike musikksjangre, og ved byparken ligger et av byens største gallerier.

Spis med lokale. Jeg anbefaler XL Diner med gode klippfiskretter. Selv foretrekker jeg gratinert klippfiskrygg gratinert med urter og oster.
Sjøbua ved Brosundet har flott utsikt over byen. Her spiste jeg rista breiflabb med
pommes Anna, parmesan, sellerirot pure, og timiansaus. Utsøkt fisk med nydelig tilbehør. Velger du også yoghurt-sorbet med marengs og estragon er kvelden perfekt.
Taj Mahal Tandoori restaurant i Kongens gate. Her foretrekker jeg den indiske retten Lam Rognjosh som er ytrefilet tilberedt i løk, hvitløk, tomater, safran, koriander, ingefær og spesialkrydder. Prøv Tajmahal Koya Kulfi, hjemmelaget is med frukt.

Akvariet. Ålesund har severdigheter som det nydelige akvariet som ligger på Tueneset, bare 20 minutter fra sentrum. Om sommeren kommer man hit med bytoget  og buss eller bil resten av året. Her finnes ulike fiskesorter svømmende i sitt naturlige element - under en bro, under en brygge og ikke minst monstertanken som representerer Atlanterhavet med alle sine fiskeslag. Den store attraksjonen er mating av fiskene midt på dagen. En dykker går ned og vi sitter storøyd rundt i et amfi og ser hvordan alt fra torsk, flyndre, sild, lange, kveite, steinbit, småhai og hundrevis av andre store og små fisker flokker seg om ham når han åpner posen og mater dem for hånd. Om sommeren byr Tueneset på bademuligheter.

Hold hodet høyt. Vandring i Ålesund betyr at du må holde hodet høyt og se opp, for det er der mye av skjønnheten befinner seg. Husfasadene er rikt dekortert i art Noveau stil. Blomsterranker, ornamenter, hoder av mennesker og dyr. Det er lett å få kink i nakken, men du må bare få med deg disse fasadene som lyser imot deg i alle verdens vakre farger. Som nevnt, Ålesunderne fant etter hvert ut at denne byen måtte de sette farge på, og slik ble det. Motivene er mange og detaljrikdommen stor så her er det bare å knipse i veg for den som er ivrig fotograf. Og apropos fotografering; I Ålesund må alle ungdomsskoleelever ut og fotografere detaljer på dører, ornamenter, blomster og ansikter hentet fra de mange flotte fasadene. Kultur og historiearbeidet er viktig i en by som denne.

Duft av hav. Jeg elsker å rusle rundt i denne byen, hvor atmosfæren griper en og havet dufter hav, salt og fisk. Jeg liker å sitte på en av de mange benkene med smijerns detaljer, i jugendstil selvsagt, og se sola gå i havet og byen ligge i et rødgyllent skjær. Der er trapper å sitte i som går rett ned i brosundet, som deler byen i to. En av disse stedene kalles Naftadjupet som ligger ved Apotekertorget. Her la båtene til i gamle dager når de kom til land med fisken og fiskerne skulle handle. De var selvsagt hyppige gjester hos apotekeren også, for mangt kunne skje ute på havet og da måtte man ha et lager av apotekvarer ombord. Men da bybrannen raste på sitt verste bestemte apotekeren seg for å redde naftatønnene slik at de ikke skulle antennes og eksplodere. Som sagt så gjort, og tønnene ble senket ned i sundet utenfor, derav navnet Naftadjupet.

Byfjellet i ÅlesundByvandring og kunst. Er du riktig heldig kan du påtreffe Ålesunds egen høyt respekterte guide og bypatriot Harald Grytten, som allerede i levende live står på sokkel ved Brosundet. Han er liten av høyde, men en spennende og energisk mann. Alltid i følge med en grønn krakk han hever over hodet der han går, og som på signal følger turistene etter som sauer til slakterbenken. Nåja, det var brutalt sagt, for det eneste Harald dissekerer, er byens historikk ned til minste detalj. Krakken planter han trygt i bakken foran et hus, et torg eller ved sundet, og gjør seg selv en halvmeter høyere så alle kan se og ikke minst høre spennende byhistorie. Harald er mannen som gjorde byvandringer til en kunst og det han ikke vet om byen, ja det er simpelthen ikke verdt å vite. Han startet også nattvandringer fra stedet der bybrannen startet i 1904.

En skjønnhet. Ålesund er byen som brant, men steg opp igjen til en nesten overjordisk skjønnhet med ny arkitektur. Bygårder med buende vinduer, myke blomsterranker, ansikter, ornamenter. Alt i storslått natur med fjell og fjorder som nærmeste naboer.

Jeg elsker denne vakre byen som tross storhavets herjinger består og glitrer mer enn noen gang.

Voksen kvinne fra Ålesund som elsker å besøke nye land, bli kjent med folk og kulturer. Det har gitt unike opplevelser, nysgjerrighet og flotte vennskap har oppstått.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu