El Nido på Palawan føles som verdens ytterkant

mai 19, 2022
Sist endret 
juni 1, 2022

Fakta servert. Vær skeptisk når bloggere kaller dette for klodens paradis

EL NIDO, PALAWAN: Praktfulle laguner, hvite sandstrender, øyer og holmer, høye klipper og et hav spekket med maritimt liv under overflaten. El Nido får mye skryt og er også kåret som perfekt sted for strand-ferie på Filippinene. Det er ikke enkelt å komme hit, men når du lander vil du føle at du nesten er havnet på verdens ytterkant. Helt klart noen herlige øyer, men har jeg kommet til verdens ferie-paradis...? Her får du svar på enkelte spørsmål du mest sannsynlig ikke hadde.

Kart over den lange øya Palawan på Filippinene. El Nido ligger øverst.
Kart over den lange øya Palawan på Filippinene. El Nido ligger øverst.

El Nido er en kystbebyggelse og et viktig turistmål på øya Palawan i Filippinene. Inkluder nærliggende 45 øyer og holmer og fantastiske kalksteinsklipper over det turkise vannet.

Palawan Filippinene

De fleste fly-ruter til øya Palawan lander i hovedbyen Puerto Princesa. Siden El Nido ligger i den nordlige delen, har du fem timers tur på humpete vei foran deg. Fra Manila, Boracay, Coron og Cebu går det fly mer eller mindre hver dag. Eller du kan fly til Busianga og ta en ferge fra Coron til El Nido, en 3-4 timers båttur.
Den lille flyplassen Lio kan nås med tricycle fra byen, eller med båt hvis du bor ute på øyene.

Buss fra Puerto Princesa

Noen flyr til Puerto Princesa på Palawan, og drar videre til El Nido med buss eller minivan. Dette er et billig alternativ som tar 4-5 timer. Buss er enda billigere, omlag 10 euro, men reisen tar opptil 9 timer.

Denne delen av Palawan er perfekt for snorkling.
Denne delen av Palawan er perfekt for snorkling.

Øyhopping

Som turist kan du bli med på øy-hopping, eller fire varianter til forskjellige destinasjoner. På båten må du regne med å ha følge med 20 andre personer. Om du leier en privat båt, er det vanskelig å overbevise kapteinen om å gå i land hvor som helst, siden han må gi kystvakten detaljert reiserute om morgenen.

Hvis du vil unngå slike hindringer, lei en privat båt og forlat havna før kontoret til kystvakta åpner.

Havna i El Nido er full av slike fartøy for øyhopping.
Havna i El Nido er full av slike fartøy for øyhopping.

Du blir nok syk

Jeg fant mange advarsler om matforgiftning og historier om folk som ble syke under et besøk i El Nido. Her er noen forholdsregler for å holde deg frisk.

Børst tennene med kjøpt vann på flaske.
Hold munnen lukket i dusjen.
Sørg for at det brukes filtrert vann i isen.
Unngå rå grønnsaker eller frukt vasket med ufiltrert vann.
Ta med egne medisiner mot giardia som forårsaker diaré.
Behandle diaré: Drikk vann, spør apoteket om Azythromiacin. Dropp alkohol, du trenger mye hvile.

Solnedgang og en kvinne går i land på Nacpan Beach.
Solnedgang og en kvinne går i land på Nacpan Beach.

Cash is King!

Her er få minibanker og disse går ofte tom for penger eller er ute av drift. Planlegg på forhånd hvor mye penger du trenger. Ja, «Cash is King» og El Nido er intet unntak. Bestill hotell online slik at du kan forhåndsbetalte.

Det er slike steder turister går i land - ofte med kø av båter.
Det er slike steder turister går i land - ofte med kø av båter.

Strand og mat

Du trenger ikke være superaktiv for å nyte livet. Med hvit sand, turkist vann og sol er dette også en avslappende ferie. Restaurantene har ikke veldig typiske nasjonale retter, men heller varierte - fra meksikansk til italiensk og grillet fisk. Hvis du leter etter de billigste spisesteder i byen, hold deg unna stranden og følg de lokale.

Billig å bo

Ikke fancy, ikke dyrt, bare billige steder å bo.
Tha Cavern Pod Hotel i Corong-Corong er et bra sted å bo noen netter. Dette er en liten autentisk landsby 1 km sør for byen, med priser lavere enn i El Nido.
For fest og natteliv er strandpromenaden i El Nido alternativet for ulike alternativ, fra vandrerhjem til bungalower.
Velger du et standardhotell, sørg for at du har nok kontanter, svært få aksepterer kredittkort.

Art Cafe ved strand-promenaden er en bra sted for å spise.
Art Cafe ved strand-promenaden er en bra sted for å spise.

Steder å spise

Jeg besøkte ikke alle de beste spisestedene, men med råd fra turistkontoret er dette steder du spiser bra. Prøv også lokale spesialiteter langs gatene, som grillet kylling-føtter, en sann fornøyelse.

Cadlao Resort and Restaurant - sannsynligvis den beste i El Nido.
Blue Azul – vegetariske retter
Altrove – italiensk
The Lonesome Carabao – meksikansk.
Doy´s Grill – fersk grillet fisk.
Atmosphere – en blanding av asiatisk mat.
V&V Bagels – frokost og enkle retter.
La Salangane – fransk mat.

Barer og Happy Hours

Bar-livet starter med Happy Hour på ettermiddagen. De fleste på stranden blir til musikalske barer etter mørkets frembrudd. Kvelder i El Nidos er avslappet stemning, perfekt for sosialt samvær eller bare slappe av. Dette er egentlig ikke stedet for festing og klubbing.

Republica Sunset Bar – 4 km sør for byen. Nyt en kald øl, cocktail og spansk tapas - og den flotteste solnedgang.
Blue Karrot – lokal mat og live reggaemusikk hver kveld.
Art Café – levende musikk og for å se sport på tv.
Coco Bar – på stranden, levende musikk.
Balay Tubay – en favoritt for turister.

Live Music - som her på Art Cafe.
Live Music - som her på Art Cafe.

Klær, sko og utstyr

Selvfølgelig bør du kle deg passende for aktiviteter du skal være med på. Du bør ha med skift og sko eller sandaler som tåler vann og en vindjakke. Husk badeklær, solbriller og beskyttelse mot solen.

Puerto Princesa eller Nido?

Dette er to ulike byer på øya Palawan. Hvis du er urban og tar dagsturer ut i naturen og nyter by-livet, da er Puerto Princesa beste alternativ. Foretrekker du en tropisk opplevelse og helst glemme byens kjas og mas, er El Nido stedet.
Den raskeste måten å komme seg fra Puerto Princesa til El Nido på er å ta taxi som koster 4200 - 5500 ₱ og en tur på 4-5 timer.

Det finnes stort utvalg av resorts rundt El Nido.
Det finnes stort utvalg av resorts rundt El Nido.

Beste tid å besøke

Den beste tiden å feriere på Palawan og øyas ulike varianter er i den tørre sommersesongen fra november til mai. Varmeste måneder er mars til april, som er sommer på Filippinene. Det er direktefly fra Manila og Cebu til El Nido.

Ting å gjøre i El Nido

Øy-hopping er mest populært – og med god grunn. Med 45 øyer og holmer, er det bare å bli med en båt og utforske alt som havet og øyene har å tilby. For å se alt trenger du minst 4 dager, som inkluderer en hel dagstur til Nacpan-stranden, og 2 eller 3 øy-turer, pluss en tur til Zip Line, om det er av interesse.

Klimaet

Den våte årstiden betyr mest overskyet, den tørre årstiden er vind og delvis skyet, og varmt er det året rundt. Temperaturen varierer vanligvis fra 79°F til 86°F.
Med en minimumstemperatur på 22°C, maks på 33°C i gjennomsnitt, og stort sett sol. Lavest i januar, mens april og mai er varmest.

Unngå trøbbel

Selv ikke et paradis går klar av problemer og trøbbel. Her er noen du bør unngå nord på Palawan.
Massasje: Det mangler ikke tilbud om oljemassasje. Problemet er ofte mangel på klimaanlegg og laken og puter som ikke alltid er rene. Sjekk renslighet før du legger deg på benken for å bli massert.
Mosquito: Skog og vann er perfekt for mosquito eller mygg. Ta forholdsregler.
Ran og tyveri: Lommetyver er mest vanlig på El Nido, eller en blakk tyv som stjeler fra det rimelige stedet du bor.

Kriminelle: Se opp for gjenger, altså unge menn med tatoveringer og et ikke altfor vennlig blikk. Kjøp ikke narkotika og hold deg unna horer.
Narkotika: På Filippinene er det null-toleranse for narko.
Så er spørsmålet: Vurderer du fortsatt El Nido som verdens paradis?

Forferdelig internett

"Gratis Wi-Fi"-skilt er overalt, men på hoteller og restauranter vil du raskt oppdage at internett enten er utrolig tregt eller ikke-eksisterende. Selv de enkleste ting på nettet er vanskelig å utføre. Beste råd er å varsle venner og familie om at du vil være off-line, slik at de ikke bekymrer seg.

El Nido er dyrt

Det er nok av hoteller, men de fleste ser ut til å være overpriset. Generelt er El Nido dyr sammenlignet med lignende steder på Filippinene.  Det rimeligste rommet vil koste rundt 30 USD. Alternativet er så et dyrere hotell uten at kvalitet øker nevneverdig. Sørg i hvert fall for at du får et basseng med på kjøpet. Å bo på resort eller topp hotell koster fra 700 kroner døgnet.

Palawan

Palawan er en øy-provins på Filippinene i Mimaropa-regionen. Hovedstaden er Puerto Princesa, som også er den største provinsen. Øyene Palawan strekker seg fra Mindoro i nordøst til Borneo i sørvest.
Luzon er den største øya, der du også finner hovedstaden Manila.

Sannhet om El Nido

Alle øyene, det asurblå vannet og perfekte strender er en sann fryd for øyet, og med sol som skinner virker dette som et paradis. Men stopp en halv, du må ikke tro på alle kvikke gjentagelser, oppblåste fraser og betalte skildringer fra maniske bloggere. For dette er ikke verdens ultimate paradis. I så fall hopper man på ekte blogger-vis bukk over det faktum at området har sine negative sider og sliter med problemer.

I seg selv er ikke El Nido mer enn en liten kystby og ikke mer spennende enn et utgangspunkt for å utforske øyer, strender og skjulte laguner.
Sannheten er ofte lik virkeligheten. Ja, området ved El Nido er et øy-paradis. Men da må du legge til: Et av mange på Filippinene.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu