I Wien serveres kaffe uten stress

februar 9, 2014
Sist endret 
februar 9, 2014

WIEN: Dette er kaffens hovedstad i Europa. Uten kaffe hadde Wien vært som en kaffe latte uten melkeskum. I Østerrikes hovedstad er kaffeelskere bortskjemt med stort og variert utvalg. Der venter både vakre kafeer og en mengde andre attraksjoner på å bli oppdaget. 
 
Kaffe uten stress. Ro og avkobling er det som umiddelbart preger en tradisjonsrik kafé eller kaffehus. Mens norske kafeer er en stress-opplevelse av kaffe latte i pappkrus, kake i plastikk og mobiltelefon til øret, så oppleves til sammenligning de mange kaffehusene i Wien som en langt fredeligere og mer sivilisert livsstil – nærmest som et fenomen.

Her er det berusende stille, ingen kø for ferdigmat og ingen som bjeffer i en mobiltelefon. Å ha det travelt regnes som toppen av dårlig oppførsel og mange steder anmodes det om å slå av mobilen.  Det tar riktig nok tid før kaffen kommer, men når den først kommer så serveres den på sølvbrett og med et glass vann. Da Starbucks kom til Wien for noen år siden, var det mange som fryktet at kaffehusenes tid var over. Den faren viste seg å være ubegrunnet.

Tre nytelser. Med sine prismekroner og praktfulle tak er Cafe Central det mest berømte og arkitektonisk mest interessante kaffehus i Wien. Opprinnelig holdt børsen til her, men da den flyttet ut i 1876 ble lokalet gjort om til kafé. I 70 år var Cafe Central en fornem lekegrind for intrigemakere og kunstelskere. Før første verdenskrig var Leon Trotsky fast gjest som vekselvis spilte sjakk og kranglet med Josef Stalin, mens en ukjent kunstner ved navn Adolf Hitler falbød sine klattmalerier rundt bordene.

Cafe Sperl ligger bare en liten spasertur unna turistområdet og er med sine marmorbord, parkettgulv og broderte sofabenker selve begrepet et tradisjonelt kaffehus. ”Et bra kaffehus er som en øy i byen”, sier Manfred Staub som driver Sperl.

Cafè Mozart har vært på samme adresse siden 1794. Alltid et populært møtested for kunstnere. Rett overfor Albertina, og i nærheten av museene i keiserpalasset og operahuset. Kombiner kultur med utmerket kaffe.

Den lille kafé. En annen som er verdt å nevne er Kleines Café. At den er liten i størrelse gjør den enda mer sjarmerende. Skuespiller Hanno Pöschl åpnet kafeen i 1970 og driver fortsatt stedet. Gjester med god tid og sans for lystighet kan gå til Franziskaner Platz 3, ikke langt fra Stephansdom, Wiens berømte katedral.

Gammel og stilig. Legendariske Café Drechsler har fått en stilig renovering av den kjente britiske designeren Sir Terence Conran. Den beholder fortsatt sin popularitet som et møtested, for lokale retter og utmerket kaffe. Drechsler åpnet sine dører for aller første gang i 1919 og ble sympatisk pusset opp i 2007 for at byen skulle få et kaffehus beregnet for et nytt århundre. I stedet for de vanlige pianistene får gjestene servert musikk av en DJ flere kvelder i uken. Adresse: Linke Wienzeile 22.

Vespa med kaffe. Kaffe drikkes ikke bare i Wiens berømte kaffehus. En såkalt Espressomobil kjører rundt og serverer også kaffe i parker og andre offentlige steder. Se etter en Vespa, omgjort til en mobil kaffeautomat med et retro utseende. Espressomobil besøker fire steder; Sigmund Freud Park, Gamle General Hospital, stopper ved U4-stasjonen Spittelau og ved nummer 39 i Mariahilfer Strasse.

I Wien drikker man ikke bare kaffe, men man lager den også. Byens minste kaffebrenneri finner du i nærheten av Naschmarkt. Hos Alte Wien Kaffee hilser man gjestene velkommen med intens aroma av dagens sterke blanding.

Wien Fakta
Offentlig transport nettverk består av fem U-Bahn-linjer (T-bane), S - Bahn (lokaltog) og trikk, buss. Nettverket for transport er billig og enkel å bruke. Wienerlinien.at
Flyplassen ligger på S-Bahn linje S7 som tar deg til Landstrasse / Wien Mitte for € 3,60. Med City Airport Train til samme stasjon koster € 9. Flyplassen ligger 15 km sørøst for byen, og drosje koste rundt 30 €.
Etikette. Du vil høre "Grüss Gott ” (hils den allmektige) eller " Guten Morgen”, " Guten Tag" og " Guten Abend " overalt - og du skal alltid returnere hilsenen. Lokalbefolkningen elsker sine titler, og forventer at man bruker tittelen når man håndhilser, f. eks " Grüss Gott, Herr Doktor”. I kafeer og restauranter vil servitøren bli tiltalt som Herr Ober fra gjester som søker oppmerksomhet.
Kaffe serveres i mange forskjellige typer. Melange er melkeaktig kaffe, Mocca betyr svart og ellers bør man studere menyen før bestilling. Tips er ikke inkludert i regningen og 10 prosent er vanlig påslag.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu