STJERNER I TALLIN: Forandring fryder. Spesielt ettersom maten er blitt bedre og ettertraktet stjerner og hederlig omtale lokker flere til Estland. Nå har 31 restauranter fått plass i anerkjente Michelin-Guide i Estland, to av disse kan smykke seg med hver sin Michelin-stjerne.
Som det første av baltiske land har Estland fått innpass hos Michelin-guiden. Etter å ha blitt sjekket av anonyme inspektører, har 31 spisesteder, de fleste i hovedstaden Tallin, med i guiden. Dessuten er NOA Chef´s Hall og 180 Degree by Matthias Diether funnet verdige til en stjerne hver. Smaken av Tallin er avgjort endret seg til det bedre.
På NOA Chef´s Hall får gjester servert en syv-retters meny med innslag av teater, og utsikt over Finskebukta. Maten vil fange interesse fra første originale og komplekse rett, fulle av smaker som utfyller hverandre. Ettersom kokkene selv bringer rettene til bordet med forklaring, får måltidet et innslag av teater over syv akter. Menyen kommer på 150 euro uten vin.
Med beliggenhet ved vannkanten i Port Noblessner får man smaken på noen av signal-rettene til kokken Matthias Diether. Valget står mellom en fireretters smaksmeny til 119 euro eller en seksretter som koster 139 euro. Det som serveres er ikke mindre enn visuelt imponerende og en parademarsj av smak og kontraster. Dessuten er baren hos 180 Degrees futuristisk og atmosfæren avslappende.
Når to sterke lokomotiv drar lasset, viser erfaring at de som følger etter hever sitt nivå. Dette skjer også Estland hvor Michelin-guden har levert utmerkelser til mange som tilbyr kvalitet til en rimelig pris. For å oppnå den såkalte Bib Gourmand må man ha enkel og fremragende kokekunst til under 40 euro. En av disse er Härg i Tallin som tilbyr moderate retter med fokus på grillmat. Signaturretten er en entrecote tilberedt på kullgrillen med navnet «The Dirty Steak».
Jeg vil anta du raskt føler deg hjemme hos Fellin i Viljandi i utkanten av gamlebyen. En kafe-bistro i rød murstein og en bohems atmosfære. Serverer europeiske retter som strutter av ferske smaker.
Mantel ja Korsten i Tallin, som oversatt betyr «peishylle og pipe», hører egentlig hjemme på et postkort. En peis og grønne fliser av et rom fylt med friske farger og djerve løsninger. Maten har inspirasjon fra Middelhavet, og utvalgte viner med et fokus på organiske produsenter.
I denne kategorien finnes 29 gode restauranter.
Den grønne bølgen er også kommet til Estland, og i den forbindelse har Michelin-guiden delt grønne stjerner til to utvalgte. Begrunnelsen beskrives som begge aktivt fremmer bærekraftig kokkekunst.
Den ene går til Pöhiaka Manor i Mäeküla i utkanten av Tallin. På denne herregården omgitt av skog dyrkes grønnsaker, serveres egenprodusert mat eller noe levert av lokale bønder. Matrester går til foring av griser, kylling, sauer og geiter.
Fotografiska har også fokus på en økologisk visjon, kortreiste råvarer, egne urter og grønnsaker. Dette er et sted som inspirerer til en mer bevisst verden, og da er det naturlig å begynne med seg selv. Rooftop bar med cocktails. Her kommer du også nærmere fotokunst enn noe annet sted i Tallin.
Samtlige restauranter i Estland med utmerkelser finnes hos Michelin-guidens nettsted. Ut over det har Visit Estonia en utmerket oversikt over mange andre gode spisesteder i republikken som har 1,4 millioner fredelige innbyggere. Selv om Sovjet-tiden for lengst er over, så grenser Estland fortsatt mot øst - til det mindre bærekraftige forholdet til Russland.
Veien fra god mat til spa-behandling er aldri lang. Da anbefales en tur til Pärnu, en mindre by 100km sør for Tallin, der vi også har testet spatilbudet. Hør bare her: En fornøyelig vandring fra badstue til kald kulp, lys fra noe som lignet sol, nyte stillheten, en deilig badekåpe og en kopp te. Herligheten koster omtrent det halve av prisen for det samme i Norge.