SPANSKE RETTER. Smaken av Spania. La oss starte med noe søtt og lokalt på ferieøya Ibiza. På menyen for spanske retter finnes ofte desserten med navnet Flaó de Ibiza. Selv om flaó brukes i andre spanske regioner for å beskrive ostebaserte spesialiteter, er Ibiza-versjonen en dessertkake. Eller en kringlebunn fylt med en miks av fersk ost, egg, sukker eller honning, sitronskall og frisk mint.
For å holde oss til tradisjoner innen spansk mat, denne kaken lages av ost fra geitemelk. Den skal avgjort ha smak av anis og anislikør. En Flaó de Ibiza ble vanligvis laget til påske, men i dag serveres den hele året og er blitt en av de mest populære dessertene.
På Balearene, altså Mallorca, Ibiza, Menorca og Formentera, venter opplevelser innen spansk mat og lokale spesialiteter fra land og vann. Hver øy har sine smaker preget av tradisjon – fra olivenolje til vin, oster og deilig spansk dessert til enkel festmat. Mye er enkel festmat og lett mat å lage. Spansk mat er en favoritt for mange.
Smaken av Spania ute i Middelhavet er Bullit de Paix selve symbolet på Ibizas spesialitet og på spanske matretter, altså fisk og sjømat. Dette er en gryterett av fisk fanget på grunt vann og som serveres med potet og ris. Du finner den på mange spisesteder i Spania. Andre spesialiteter er spanske tapasretter og Paella de Marisco, en enkel sjømat paella full av smak. Avslutt med en spansk dessert.
På Ibiza finnes typiske spanske tradisjoner som tapas, flamenco, siesta og festivaler.
Det er navnet og et anbefalt og hyggelig spisested på Plaza del Parque i byen Ibiza. Navnet sikter først og fremst at lokale råvarer er prioriteres - noe som gjør at du som gjest får en slags gård-til-bord opplevelse. Kanskje finnes også sobrassada på menyen - nasjonal-pølsen på øya laget av svinekjøtt, paprika og krydder.
Ta en avstikker fra turist-fellene og nyt heller et måltid med populære lunsjretter. Holder åpen fra lunch til sene kvelden, men stengt mellom november og mars.
På Mallorca vil du alltid legge merke til mandeltrærne, spesielt tidlig på våren når disse blomstrer. Ikke så rart at mandler benyttes i mange retter og i søtsaker i Spania. Som for eksempel ristet mandler i suppe og i kyllingretten Escaldums som kommer med potet og en smakfull saus. Ikke så rart at mandler kalles Dronningen av Mallorca.
Arrós Brut er en av øyas mange gryteretter laget av kjøtt, pølser, grønnsaker, krydder og sopp. Og selvsagt med ris.
Jeg besøker aldri Mallorca uten å nyte Escargot - eller snegler. Her serves snegler med potet og en buljong laget av hvitløk, fennikel, persille, mynte og chili.
På øya serveres også paella, regnet som spansk nasjonalrett, og selvsagt også god vin til paella. Men også andre spanske nasjonalretter som patatas bravas, gazpacho og tortilla.
På Formentera er "Ensalada payees" en lett og næringsrik rett, med blant annet fisken "peix sec" står på listen. Peix Sec er en middelhavsfisk som først saltes og så tørkes i den friske havbrisen i solen. "Ensalada Payees er blant de mest tradisjonelle og særegne rettene på øya. Serveres tradisjonelt med kokte poteter og sesongens grønnsaker, slik som rød og grønn paprika, løk og tomater. I tillegg tilsettes hardkokte egg og tørt brød, eller bescuit.
Coca de Trampó er en tynn og sprø deig med små skiver tomater, løk og paprika. Retten er inspirert av den berømte mallorcanske sommer-salaten Tranpó, som har de samme ingredienser. Selv om deigen er sprø og ikke legges til heving, holdes den likevel luftig ved hjelp av grønnsakene som legges på. Coca de Tempó minner på mange måter om en pizza eller foccacia. Men hvis du hevder det overfor lokalbefolkningen, vil de alltid forsvare sin egen, mindre kjente variant.
Menorca i Spania er sol, stillhet og natur, samt en kyst med idylliske grotter og strender.
Figat er øyas hjemmelagde syltetøy som kan spores helt tilbake til middelalderen. Den lages av sesongens siste fiken mot slutten av sommeren. Syltetøyet er perfekt til frokost eller som tilbehør til ost. Det tilberedes for hånd ved at fikene kokes over en flamme til en masse. Et bra sted for å smake syltetøyet er byen Ciutadella.
Pulpo a la gallega er en typisk akkar-rett fra Nord i Spania. Retten består av blekksprut, poteter, olivenolje og røkt paprika. Den er kjent over hele Spania, ja, kanskje over hele verden. Om man behersker koketid for blekkspruten skal det være en overkommelig rett å lage for de fleste. Har du anledning til å smake den i nærheten av Galicia vil du ikke komme så mye nærmere opprinnelsesstedet.
Det baleariske kjøkken er kjent for å være autentisk, bruk av lokale produkter og basert på tradisjoner. Her er fem populære retter.
Arròs brut er en tradisjonell mallorkansk risrett laget med løk, tomater, ris, sopp og kjøtt. Direkte oversatt betyr rettens navn «skitten ris». Retten inneholder også en blanding av krydder, som paprika, safran, kanel, muskat og pepper.
Escaldums er en tradisjonell lapskaus. Retten lages av kalkunbryst, løk, tomater, hvitløk, konjakk, olivenolje, krydder og mandler eller pinjekjerner, som blandes og kokes i en kjele.
Greixonera
Greixonerra er en tradisjonell dessert laget av rester av ensaimada. Restene blandes med melk og egg til en brødpudding som stekes til den er fast og gyllen. Kaken krydres med kanel eller sitronskall. Selv om retten kan knyttes til alle øyene i Balearene, er retten spesielt populær på Ibiza, som har egen variant kalt Flaó.
Trempó er en frisk sommersalat fra Mallorca med tomater, løk og mallorkansk grønn paprika. Grønnsakene hakkes, drysses med olivenolje og krydres bare med salt.
Sobrassada er en typisk mallorkansk pølse som sies å være den mest spiste pølsen på Mallorca. Sobrasada er en modnet og lufttørket pølse med rød-oransje farge. Den er laget av svinekjøtt. Dee n er en smule sterk på grunn av den spanske paprikaen, som også gir pølsen sin karakteristiske smak og farge.
I Palma leverer kokkene de mest smakfulle og kreative varianter. Før eller siden stiller turister det samme spørsmålet; hvor får man beste tapas i Palma? Her er noen personlige valg.
Café La Lonja: Hvis du er heldig å få et bord på terrassen, vil du få servert smakfull tapas, samtidig som du ser et vakkert torg. Innendørs avsløres den lange tradisjonen til Café La Lonja i Art Deco-stil, flislagt sjakkbrettgulv og marmorbar.
Adresse: Calle de la Llotja, 2, Palma de Mallorca.
Café Es Pes de sa Palla: Etter 25 år er dette stedet i gamlebyen i Palma fortsatt på topp. Et møtested for kaffe om morgenen, lunsj, og tapas på ettermiddagen og kveld. Menyen består av lokale retter, for det meste av sesongens råvarer pluss kaker fra eget bakeri.
Adresse: Placa del Pes de sa Palla, 3.
Stagier Bar: Menyen er som en best-of-tapas, et utvalg av latinske smaker.
Det sies at en delt glede er en dobbel glede, for her deles man på rettene. Ved siden av tapas finnes også noen gode småretter. Brioch fylt med svinekjøtt i peruansk stil er veldig bra. Over til dessert; Pasjonsfrukt med kokosskum og mynte tar oss med til et tropisk paradis.
Adresse: Calle Espartero 11.
Les med om disse øyene Her