Camping i Innlandet: Så seiler vi på Femunden!

februar 24, 2022
Sist endret 
mars 9, 2022

Hedmark var stort, Innlandet dobbelt så stor for aktiv ferie

HEDMARK og OPPLAND: Dette er et stort fylke med nasjonalparker, som Rondane og Femunden. Her er spektakulære fossefall, store innsjøer og ti fjelltopper over 2000 meter. Camping i Innlandet, også kjent som Hedmark og Oppland, er også et turparadis med Trysil og Sjusjøen for vintersport. Du kan gå langs Svenskegrensen, eller Finnskogleden, som er 240 kilometer lang fra Morokulien til Søre Osen i Trysil. Hamar er fylkets hovedstad og camping og ferie et begrep med mange muligheter for aktivitet. På toppen kan du seile med veteranskip på Norges tak.

CAMPING TRØNDELAG: BLI EN GLAD LAKS

Spisestuen på Femundtunet Camping
Spisestuen på Femundtunet Camping

Femundtunet Camping

Hva og hvor ...? Dette ligger nær Drevsjøen og rett ved innsjøen Femunden, Norges nest største naturlige innsjø, 662 meter over havet.  Campingen har hytter, luksusboliger med badstue, hotellrom og leiligheter, samt en restaurant. Ved innsjøen er en sandstrand med bane for strandvolley og minigolf. Her kan du leie kajakk, kano og motorbåt, mens området er midt i blinken for turer, sykling eller ri på hest.

Syklister går i land: "Fæmund II" har mange stopp langs Femunden.
Syklister går i land: "Fæmund II" har mange stopp langs Femunden.

Veldig spesielt: Alle er neppe klar over at Femunden også har et veteranskip. Siden 1905 har M/S «Femund II» trafikkert langs dette 60km lange innlandshavet. Først med post, varer, tommer, trekull og malm – nå med plass til 100 turister. Som passasjer får man en følelse av å seile på Norges tak – med start fra kaia i Synnevika. Ombord får du servert mat av lokale råvarer.

Men hvordan kom jern-skipet til Femunden i det nye Innlandet fylke? Jo, det ble fraktet i deler fra Trondheim på Rørosbanen til Røros – derfra med hest og kjerre til Synnevika der skipet ble klinket sammen. Hver eneste sommer siden 1905 har «Fæmund II» trafikkert på innsjøen.

Lokal mat som serveres på veteranskipet.
Lokal mat som serveres på veteranskipet.

Steinvik Camping, Mjøsa

Hva og hvor...? Like ved Moelv, mellom Hamar og Lillehammer, ligger Steinvik Camping, i et rolig område ved Mjøsa. Plassen har 30 hytter til utleie, 100 faste plasser for campingvogn og plasser for bobiler helt ned til Mjøsa. Barnevennlig strand, lekeplass og muligheter for å prøve vannski

Spesielt: Moelv og Brumunddal er nærmeste tettsted, Hamar, Gjøvik og Lillehammer en kjøretur unna. Steder å besøke: Snilsberg Familiepark, Hunderfossen Familiepark, Helgøy Klatrepark og en tur på Mjøsa med «Skibladner», verdens eldste hjuldamper.
Adresse: Kastbakkveien 5, 2390 Moelv.

CAMPING VESTLANDET: TI UTVALGTE I SOGN OG FJORDANE

Her ligger Sølenstua Camping i Engerdal.
Her ligger Sølenstua Camping i Engerdal.

Sølenstua Camping, Engerdal

Hva og hvor ...? Sølenstua ligger midt i mellom Oslo og Trondheim. Helt øst i landet og nord for Trysil. Kommer du hit med campingvogn, bobil eller telt, kan du velge plass på gressplenen eller slå deg ned ved elva. Sølenstua befinner seg mellom store skoger, innsjøer og elver og flere fjelltopper og er åpen hele året. Campingen har lekeplass, flere typer hytter og sørger for ferske brød til frokost.

Spesielt: Området er egnet for ski-sport om vinteren, vandring i naturen og fiske i vann og elver om sommeren. Kun 500m fra Sølenstua renner Femundselva hvor du kan fiske ørret, røye, harr, sik, gjedde og abbor.
Adresse: Sundveien 1011, 2440 Engerdal.

Midt i naturen i Trysil - Sæteråsen.
Midt i naturen i Trysil - Sæteråsen.

Sæteråsen i Trysil

Hva og hvor ...? I et fjellområde med innsjøer og skog ligger Sæteråsen Hytter og Camping, bare 8km fra Trysil. Hyttene er spredt rundt i skogen og campingplassen ligger delvis på gress. Langrennsløypene går rett ved og fører deg til sentrum av Trysil. Om sommeren handler mye om å fiske og turer i skog og mark. Snakk med eieren, han har tips for det meste.

Spesielt: Naturen i området er det spesielle med Sæteråsen. Her finnes bålplass med grilling, gratis internett, strømuttak til vogner og bobiler og felles peisestue til felles hygge.  En liten flyplass ligger like ved campingen.
Adresse: Trysilvegen 3859, 2429 Tørberget.

Sigernessjøen er også et sted for freespee-golf.
Sigernessjøen er også et sted for freespee-golf.

Sigernessjøen Familiecamping

Hva og hvor..?  Denne ligger rett ved Sigernessjøen og en golfbane, kun 8km sør for sentrum av Kongsvinger. Her er det sandstrand, minigolf og vannsport øverst på lista over aktiviteter. I tillegg til camping og plass til bobil, kan du leie hytter, her er restaurant og pub med terrasse. Sigernessjøen er bare 34km fra Charlottenberg Shopping i Sverige.

Spesielt: Familiecampen ligger rett ved banen til Kongsvingers Golfklubb som er en av Nordens beste skogsbaner. Her kan du også spille Freespeegolf på egen bane.
Adresse: Strengelsrudvegen 1, 2210 Granli.

Grimsbu - med mektige fjell i bakgrunnen.
Grimsbu - med mektige fjell i bakgrunnen.

Grimsbu Turistsenter

Hva og hvor..? Familien Rønningen har drevet denne plassen siden 1963, et perfekt stoppested for å besøke nasjonalparkene Dovrefjell og Rondane. Beliggenhet mellom Alvdal og E6 nær Hjerkinn. I tillegg til campen driver familien også et motell, har hytter i ulik størrelse og plass for bobil og vogner. Her er også trimrom, snack bar og restaurant. Vertskapet forteller gladelig om hvor du kan legge avsted i naturen. Sentret tilbyr sanitæranlegg og gratis wifi.

Spesielt: Rondane Nasjonalpark har 10 fjell som er høyere enn 2000 meter, Rondeslottet er høyest på 2178 meter. Dovrefjell er kjent for mektige moskusokser. Parken har variasjon av høye fjell, innsjøer og fossefall.
Adresse: Folldalsvegen 3954, 2582 Grimsbu.

Stilige bygninger i Tynset, og camping i Innlandet.
Stilige bygninger i Tynset, og camping i Innlandet.

Tynset Rom og Camping

Hva og hvor..? Ved Glomma mellom Alvdal og Røros i Hedmark. Det er den enkle beliggenhet til Tynset Rom og Camping. Mulighetene her er rom og hytter, camping med gangavstand til Tynset og frokost, take away og kort vei til matbutikk. Største severdighet står på Tynset torg – storsparken kjent som verdens største spark. Den gamle byen er avgjort verdt et besøk.

Spesielt: Glomma er 621km lang og er også kjent for ei elv med ørret og harr. Campingen er åpen hele året og Tynset har togstasjon på strekningen Hamar-Trondheim.
Adresse: Brugata 21, 2500 Tynset.

I Rondane finnes både hotell og camping.
I Rondane finnes både hotell og camping.

Rondane Haukliseter Fjellhotell

Hvem og hva..? Du må opp til tusen meters høyde, ved inngang til Rondane for å finne dette sentret. Her, 120km nord for Lillehammer, har du panoramautsikt mot Høvringen og andre fjell. Et sted med lange tradisjoner, en moderne fjellstue med førsteklasses kjøkken. Med campingplass og plass og strøm til både bobil og campingvogn, badstu, kiosk og tv-stue. Campingen har grillhytte og trådløst nettverk. Altså, både hytter, leiligheter og hotellrom.

Spesielt: Fra dette sentret kan du hver dag legge ut på nye ruter i Rondane, både lett og krevende. Men også andre aktiviteter som ridning, klatring, fiske, sykling og rafting i Sjoa. Om vinteren er det mil med preparerte løyper.
Adresse: Haukelisetervegen 31, 2673 Høvringen.

Et fjøs kan benyttes tilså mye - på en campingplass ved Femunden.
Et fjøs kan benyttes tilså mye - på en campingplass ved Femunden.

Båtstø Camping

Hva og hvor..? Her på østsiden av Femunden bor man i telt, i egen campingvogn, eller i hytter som har vært gamle hus. Alle hytter med strøm og innlagt vann, vaskemaskin og oppvaskmaskin. Dette er en gård med bosetting fra 1750 hvor det gamle fjøset er ombygd til fellesrom. Det er også mulig å leie «Fjøsstuggu» til privat sammenkomst. Stedet har også en gammel seter til leie. Telt og caravanplass ligger helt ned mot sjøkanten.

Spesielt: Det helt spesielle er stillhet og fin natur. Eller turer i fjellet, fiske i utallige vann og sykkelturer på stille skogsveier. For ikke å glemme en tur med rutebåten «Fæmund II» og spise vaffel på gamle seter.
Adresse: Båtstøa 12. Kjør Femundveien mot Elgå Brygge. Så gårdsvei langs sjøen 500m, 2446 Elgå.

Flisa Camping ligger ved Glomma.
Flisa Camping ligger ved Glomma.

Flisa Camping

Hva og hvor..? Der Flisaelva renner ut i Glomma ligger Flisa Camping, bare tre kilometer fra sentrum av Flisa. Helårsåpen med utleie av hytter, plass til telt, vogner og bobiler. Både sanitæranlegg, kjøkken og vaskerom for gjester. Badestrand og kiosk med uteservering.

Spesielt: Når du vil ha noe mer enn camping tar man bare turen til Kaffegata, hovedgata i sentrum. Gata er 1km og har butikker, Flisa Familiepark, Flisa Stormarked og spesial-butikker. Og serverer kaffe fra morgen til kveld.
Adresse: Færdervegen 123, 2270 Flisa

Ole Paus hadde neppe Elverum Camping i tankene...
Ole Paus hadde neppe Elverum Camping i tankene...

Elverum Camping

Hva og hvor..? Ikke langt fra sentrum og plassert ved en elv med sandstrand hvor gjester kan bade. For de sportslige arrangeres sykkelturer. Her er det mulig å leie hytter og vandrehytter. Plasser har også lekeplass og internett. Kun drop-in for bobil og caravan. I likhet med mange andre er også denne campingen kontrollert og funnet i orden.

Spesielt: Det er lenge siden Ole Paus sang «Elverum er ei grøft til høyre for Hamar et sted», og fikk hele byens befolkning på nakken. I dag er Elverum mye mer enn «blytung gammeldans». Her finnes det meste en by kan tilby, et trivelig sted, et knutepunkt med konserter, teater, idrett og festivaler.
Adresse: Halfdan Grans vei 6, 2407 Elverum.

Randsverk i Jotunheimen - camping med ballbinge.
Randsverk i Jotunheimen - camping med ballbinge.

Randsverk Camping

Hva og hvor...? Randsverk ligger 750 meter over havet, plassert som et naturlig sentrum i Jotunheimen, der fylkesvei 51 og 257 møtes. På et knutepunkt med tre nasjonalparker. Campingen har hytter i alle kategorier, butikker, kafé og turistinformasjon. Her er både grønne plener og flott utsikt, lekeplass, trampoline og ballbinge.

Spesielt: Klart det er unikt når både Besseggen, Glittertind og Galdhøpiggen ligger like i nærheten og kort vei til Jotunheimen Nasjonalpark.

Camping Østfold: Telt ved sjøen - luksus i skogen

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu