• billeie

Få ferieglede med billeie uten å gå i fellene

Billeie er et alternativ som gjør feriereisen litt enklere. Men sjekk forsikring før du bestiller

OSLO: Det er ikke til å komme utenom at bilen på mange måter gjør hverdagen litt enklere. Det gir en ekstra frihet å kunne sette seg bak rattet og dra dit du ønsker, når du ønsker, uten å måtte sjekke kollektivruter og avgangstider og planlegge ned til minuttet når du må dra – og om det faktisk finnes et kollektivt alternativ til din destinasjon.

Dette gjelder selvsagt også når man er på ferie. Enten du har tenkt deg til spennende Island for å få med deg den blå lagunen og samtidig ta turen ned i en vulkan, eller du er på ferie med barn og skal til fornøyelsesparker, dyreparker og andre attraksjoner som kanskje ikke er så lette å nå med kollektivtransport når du har små sjarmtroll på slep. Det er i slike situasjoner  bilen blir et alternativ.

Klikk for store bilder billeie

Siden det ikke alltid er praktisk – eller mulig – å reise med egen privatbil, er billeie et godt alternativ for oss ferieglade nordmenn. Men det finnes en rekke ting man bør ta hensyn til og tenke over før man bestiller leiebilen. Ikke alle leiebilaktører er like seriøse, og om man går på en smell kan det fort gi skår i feriegleden og svi for lommeboken.

Omtrent hver fjerde nordmann leier bil når de er på ferie, så det finnes heldigvis mye erfaring å hente for deg som vurderer leiebilferie for første gang.

Se opp for gebyrer. Leieprisen du først får oppgitt – særlig om du bestiller på nett – er gjerne ikke hele prisen, så det er viktig å lese alt som står med liten skrift og være sikker på at du har all prisinformasjonen. Ellers kan det hende at alternativet du trodde var det billigste ender opp med å være mye dyrere enn først antatt. Les deg opp på vilkår og sjekk om ekstrautstyr og tilleggstenestene de prøver å selge faktisk er relevante for deg.

I tillegg er det også viktig å sjekke forsikringsvilkårene. Her er mange utleiere veldig aggressive i sin markedsføring, så det er lurt å vite hva som allerede er dekket med reiseforsikringen din. Be helst om å få forsikringsinformasjonen på forhånd, slik at du kan lese gjennom den før du drar, og ikke når du står lettere stresset og sliten på leiebilkontoret første feriedag.

Sjekk bilen nøye. Både når du henter og leverer bilen er det viktig å sjekke den nøye fra alle vinkler for skader, riper og annet. Ta gjerne bilder – eller til og med video – slik at du har sikker dokumentasjon på bilens stand da du mottok og leverte den. I tillegg bør du dokumentere eventuelle skader skriftlig før du kjører av gårde. De fleste utleiere har en sjekkliste som du alltid bør gå nøye gjennom og få signert av utleier. Hvis utleier ikke har et slikt skjema, bør du skrive din egen liste og få den signert.

Også i Norge. De fleste tenker kanskje på leiebil som noe man bruker på ferie i utlandet, men med vår unike, langstrakte geografi kan det også være smart å feriere med leiebil i Norge. Det finnes mange spennende reisemål her til lands som kan gi en vel så stor ferieopplevelse som det man finner i utlandet.

I tillegg vil mange av aktørene også være hakket mer seriøse enn det du kan risikere å finne andre steder. Derfor er leiebilferie også en fin måte å utforske alt det vakre og utrolige vårt eget land har å by på, som vi kanskje har en tendens til å glemme til fordel for reisemål som gjerne høres mer eksotiske ut.

About the Author:

Philip A. Nortvedt
Dette er en bereist mann, utdannet arkitekt med sans for kunst. Philip følger med på dagens kunstbilde, også utenfor Norges grenser. Og når sant skal sies er han en meget habil kunstmaler.

Legg igjen en kommentar